Berta Sándor

Moduláris PC-t tervez a Microsoft

A konszern számítógépében kicserélhetők lennének az egyes alkatrészek moduljai.

A Microsoft tavaly júliusban nyújtotta be a szabadalmát, amelyet most fogadott el az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO). A koncepció lényege, hogy a PC alkatrészei külön modulokban kapnának helyet és ezeket össze lehetne kapcsolni. Amennyiben egy alkatrész meghibásodik vagy az illető váltani szeretne, akkor az egyes modulok könnyedén eltávolíthatók és kicserélhetők.

A tervek alapján külön modulban helyeznék el a processzort, a memóriát, a grafikus kártyát, a merevlemezt, a hangszórót, a vezeték nélküli modult és a tápegység is cserélhető lenne. A kialakításnak köszönhetően mindenki bármikor egyszerűen és könnyen összeállíthatná az aktuális kívánságának megfelelő PC-t, s ezáltal megszűnne a számítógépházak szerelése.

A szabadalmat Timothy G. Escolin, a Microsoft Surface-részlegének egyik munkatársa és Young Soo Kim nyújtotta be. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ötletből mikor lesz konkrét termék, hiszen önmagában a szabadalom benyújtása erre nem jelent garanciát. Mindenesetre az elképzelés érdekes lenne, különösen azoknak a felhasználóknak, akik vagy nem akarnak, illetve nem szeretnek PC-t szerelni vagy csak egyszerű bővíthetőségre vágynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #12
    Hát nem tudom... Egy PC-nél éppen az a jó, hogy tehetek bele 10 wattos passzívhűtős procit, meg 150 wattos 2 ventilátoros "szörnyet" is. A videokártyánál dettó. Namost ugye ezt csak "rendes" méretű házban tudom csereberélni normálisan. Ha minden modul maximális méretével és teljesítményével számolunk, akkor vagy nagyon nagy és hangos lesz a ház a modulokat egyesével is hűtő ventilátorok tömkelegétől, vagy indokolatlan méreteket ölt majd egy médialejátszó PC, ami gyakorlatilag 2-3 okosteló teljesítményével rendelkezik szépen csendben a TV lába mellett.
    Szóval ez úgy lehetne értelmes, ha lenne legalább 3 méretkategória. Persze ezeket egymással nem igazán lehetne keverni...
  • repvez #11
    Moduláris PC , minden alkatrészt egyszerüen lehet cserélni?

    Utoljára szerkesztette: repvez, 2016.02.17. 20:50:47
  • Candi #10
    Mekkkkora ötlet! Beszarás... A Microsoftnál vajon mindenki ekkora agytröszt?

    "Mindenesetre az elképzelés érdekes lenne, különösen azoknak a felhasználóknak, akik vagy nem akarnak, illetve nem szeretnek PC-t szerelni vagy csak egyszerű bővíthetőségre vágynak."

    Aki eddig se tudta, hogy a csavarhúzónak melyik végébe kell kapaszkodni, arról miből gondolják, hogy ezután majd naponta cserélgeti a modulokat a gépében? Vagy másképp fogalmazva, aki eddig bővítgetésre vágyott, az ki tudott tekerni egy retkes csavart és kihúzni meg bedugni egy videokártyát. Aki meg nem tette, az ez után is beleszarik az egész moduláris gépbe, és a komplett gépet fogja cserélni ha valamiért lassúnak ítéli.

    Ennek sokkal inkább látnám értelmét a mobilok, tabletek piacán, semmint a PC-én.
    Utoljára szerkesztette: Candi, 2016.02.17. 20:23:36
  • Laza #9
    És akkor a processzort az alaplappal cserélni kell? Mert gondolom azok mégiscsak egyben lesznek ... de ezen kívül nagyjából a mostani gépekben is ez a fő elem, a többit meg gyerekjáték cserélni. De valamivel nyitni kell a full kétbalkezesek felé is :)
  • grobs #8
    Ezt már nagyon sokan kitalálták. pl. Magyarországon a Videton TVC bővítő kártyái "szép" műanyag tokban voltak. Lepattintottad a takaró lapot, benyomtad a kártyát. Nem kellett installálni sem. Színre fújt volt minden, úgyhogy illett is a géphez.
    Két probléma van a koncepcióval Az egyik, hogy 1-1 drágább alkatrész köré épül a gép. Ha CPU-t, vagy APU-t kell cserélni a maradékot kár megtartani. Egy laptopban bővíthető a memória és a háttértár. Mit szeretnél még bővíteni? A hangkártya integrált, a háló integrált. Újabban DVGA-t is be lehet dobni ha kell, de egyre kevésbé kell.
    A másik probléma, hogy jellemzően tokozással 2x annyiba kerül egy-egy elem mint nélküle, mert a design-t, meg a szabadalmakat meg kell fizetni.

    Az átlagember már nem nagyon akar laptop-ot sem venni nemhogy desktop-ot. A szervertermekbe meg nem ez kell.
  • Tetsuo #7
    Ez halott ötlet, persze nem probléma, egy csomó hülyeséget szabadalmaztatnak.

    Inkább legószerűvé kellene tenni az alkatrészeket úgy, hogy slotokba ki-be húzkodjuk a teljesen beburkolt elemeket, majd az egész egy biztonságos gépházban lenne, amiben nem kellene semmit csavarhúzóval csavarni, hanem pillangócsavarok lennének max.
    A PCIe is biztonságos műanyagkereten belül lenne, csatlakozóként.
    A gépház fontos a biztonság, esztétika és a könnyebb tisztíthatóság miatt - már, ha olyan lenne persze.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.02.17. 13:51:53
  • emberz #6
    Az a lényege, hogy minden alkatrésze anélkül legyen cserélhető, hogy szerelni kéne a gépet. Nem kell kábeleket kötögetni, és ha elromlik valamelyik, nem kell az egészet a szerelőhöz vinni, hanem csak azt a részt. Vagy cseréled, ha van másik.
  • NEXUS6 #5
    Azért bámulatos, hogy hol tarta manapság a tudomány!
    XD
  • And37 #4
    Már megcsinálták mások, hogyan tudják szabadalmaztatni?

    https://www.indiegogo.com/projects/infinity-a-computer-anyone-can-build-and-explore
    (második videó mutatja az összeszerelést).
  • gforce9 #3
    Marginális réteg az aki gyakran szerelgeti a gépét. Egyszer összerakják és kész. Ennek a koncepciónak pont semmi értelme.