Balázs Richárd

Az atlanti-áramlatok lassulása okozza a hóviharokat

Az Egyesült Államok keleti partvidékét megbénító rekordmennyiségű hó részben a hőt észak, Grönland és Európa felé szállító Atlanti-óceáni áramlatok lassulásának köszönhető.

A hóviharok - mint a mostani Jónás - akkor alakulnak ki, amikor a Kanada felől érkező hideg levegő összeütközik a trópusi égövek felől felfelé áramló nedves levegővel. Mivel a keleti parti vizek sokkal melegebbek az évszakhoz képest megszokottnál, a szárazföldi szelek a szokottnál több nedvességet szállítanak, ezért volt ilyen magas a csapadék, esetünkben a hó mennyisége, több helyen csúcsokat döntve. A New York-i JFK repülőtéren január 23-án 77 centiméter havat mértek, ez volt az egyetlen nap alatt valaha mért legnagyobb hómennyiség New Yorkban.

Közel 30 halálesetet írtak eddig a vihar számlájára a hó miatt bekövetkezett autóbalesetektől kezdve a hólapátolás közben elszenvedett infarktusokig. Jonas némileg lecsillapodva a brit szigetek felé tart, ahol valószínűleg áradásokat fog okozni. A jelenség kiváltó okára, a szokatlan melegre a legkézenfekvőbb magyarázat a globális felmelegedés; a számítógépes modellek is azt mutatják, hogy a Jonas vihar az éghajlatváltozás szülötte. Mindehhez az El Nino is hozzájárulhatott, melynek hatására tavaly több globális hőmérsékleti csúcs is megdőlt, de emellett akadhatnak egyéb tényezők is.

A keleti parti vizek melegedése gyorsabb annál, ami a globális hőmérséklet miatt indokolt lenne - hívta fel a figyelmet vasárnapi blogbejegyzésében Stefan Rahmstorf, a Potsdami Egyetem munkatársa. Északabbra, Grönland és Izland déli vízfelületei azonban a megszokottnál hidegebbek. Pontosan erre a sémára lehetett számítani az észak-atlanti áramlat cirkulációjának lelassulásával. Mivel az áramlatok nem szállítják el a hőt észak felé, ezért több marad a keleti partnál.


Az áramlat elmúlt évtizedben lezajlott lassulása tény, ezt közvetlen mérések is alátámasztják. Nem világos azonban az, hogy ez a lassulás mennyivel járul hozzá a keleti part szokatlan melegedéséhez - tette hozzá Leon Hermanson, a brit Meteorológiai Hivatal szakértője, aki az Atlanti-óceán időjárásra gyakorolt befolyását tanulmányozza. Egy másik fontos kérdés, hogy a megfigyelt lassulás egy, a globális felmelegedés által vezérelt, folyamatban levő trend része, vagy csupán természetes változás? Egyes tanulmányok, köztük Rahmstorfé is arra utal, hogy mindez egy hosszú távú trend része, amit a globális felmelegedés okoz. Összességében azonban csak egy évtizednyi közvetlen mérés áll rendelkezésre, ami túl kevés, hogy biztosan következtetéseket vonjanak le, figyelmeztet Hermanson.

A vita azonban leginkább az időzítésről folyik, a kutatók ugyanis egyetértenek abban, hogy az éghajlatváltozás végül az atlanti cirkuláció lassulásához fog vezetni. A cirkulációt az Északi-sark közelében lesüllyedő hideg, sós víz hajtja. Minél több friss víz áramlik az óceánba Grönland olvadó jegéből, annál jobban felhígul a tengervíz, veszít a sűrűségéből, ezáltal csökken a vízsüllyedés. Minél gyorsabban olvad Grönland, annál valószínűbb a cirkuláció lassulása, vagy akár megállása.

Amennyiben Rahmstorfnak igaza van a hosszú távú, felmelegedéshez köthető lassulással kapcsolatban, Észak-Amerika és Európa egyre nagyobb mértékben számíthat szokatlan időjárási jelenségekre - például hatalmas hóviharokra - az elkövetkező években. Az USA keleti partvidéke nagyon gyors tengerszint emelkedést is kénytelen lesz átélni, ami a Jónás tombolása alatt tapasztalt mértékű áradásokat fog eredményezni. A legrosszabb esetet leíró forgatókönyv szerint a cirkuláció hirtelen áll le - ez számos modellezés szerint valós lehetőség, a kutatók szerint azonban erre inkább az évszázad vége felé kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #17
    Jogos amit írsz, a véleményemet korrektebb lett volna kérdésekben megfogalmazni, mint kijelentésként.

    De a két, ellentmondásosnak tűnő kijelentés, még az oldott/légköri CO2 egyensúlyával kapcsolatban felvetett gondolat mellett is akár érvényes maradhat.

    A tenger ugyanis valóban próbál a CO2/karbonát felvételével/leadásával egy egynsújt kialakítani. Csakhogy mivel a tengervíz egy túltelített sós+savas oldat és a karbonátos üledékes kőzetekket használja buffernek, ezért ebben a rendszerben a tengervíz meghatározott PH értéke az ami meghatároz egy egyensúlyi paramétert és nem mondjuk a CO2 parciális nyomása, karbonát ionok száma, akármi egy adott hőmérsékleten.

    Azonban a mérések szerint a hőmérséklet változik, a PH változik, a CO2 légköri koncentrációja változik. Nincs semmilyen egyensúly, valszeg az emeberi beavatkozások miatt. A kérdés az, hogy mibe avatkoztunk be, és annak milyen hatása van.
    Pl. Kiirtottuk a planktonokat, ez eltolhatta mind az egyensúlyi PH-t, mind az óceánok által felvett hőt Az az energia ami eddig kémiai kötéseket képzett, az most hő formájában marad az óceánban. Magasabb hőmérsékleten és PH-n más egyensúlyi szint alakul ki a légköri CO2-vel, amihez mi is adunk hozzá. A változás oka az a mérhetetlen pusztítás, amit az óceán bioszférájában okoztunk, az pedig hogy még valamennyi CO2-t is kibocsájtunk az a CO2 szint változásához hozzáadódik, ami egy a természetesnél kisebb mértékű csökkenést egy kisebb emelkedésbe fordít.
    Mert úgy tűnik, hogy emellett van egy természetes folyamat, ami időről időre fokoza a CO2 elnyelését és gyakorlatilag beindítja az eljegesedést a növények elpusztításával.
  • philcsy #16
    Logikusnak hangzik, csak nem igaz.
    A széndioxid a légkörbe megy, onnan pedig egy része beoldódik a vizekbe, és hidrogénkarbonát formályába tárolódik. A gáz CO2 és a hidrogénkarbonát viszont egyensúlyban van. Ha a légkör CO2 szintje nem nő, akkor nem alakul át hidrogénkarbonáttá.

    Az viszont nagyon nem logikus, hogy egymás után, elősször azt állítod, hogy az emberi emisszió nélkül a légköri CO2 szint zuhanna (? hogy, miért, iparosodás előtt miért nem...), majd a következőben azt, hogy főleg a planktonok pusztulása miatt nő.
  • NEXUS6 #15
    Én úgy tudom a légköri porkoncentráció összesen átlagban folyamatosan csökken, igaz eközben az emberi kibocsájtás meg folyamatosan növekszik. Ez utóbbiban nem láttam a statisztikákban, grafikonokban olyan csúcsot az 50-es években ami ezt indokolná. Még ha itt nálunk nyugaton talán csökken is a kibocsájtás, de a helyünket átvette Kína, India stb, ráadásul nagyságrenddel dúrvább aeroszol kibocsájtással.

    Mégegyszer ez a globális csökkenést (1900 óta tartó) úgy tűnik nem nagyo befolyásolja.
  • NEXUS6 #14
    Mert csak az emberi évi összkibocsájtás fele jelenik meg plusszként mérhetően a légkörben. Ergo, ha az ember nem bocsájtana ki, akkor ennyivel csökken. Gondolom ez logikus.

    "Tökéletes egyensúlyról én se beszéltem, csak arról, hogy a jelenlegi CO2 szint emelkedéshez, hogy száz éves időskálán megduplázódott a légköri CO3, semmi köze a fotoszintézisnek."
    Hát szerintem meg lehet köze. A fotoszintézisben, a CO2 asszimilációjában érintett menyiség 120 Gt/év elnyelést, és kb 60 Gt/év légzés miatti kibocsájtást jelent, szemben az emberi kibocsájtás 7-30 Gt/év nagyságával. eközben kb anyi plankton kipusztult 1950 óta, mintha kivágták volna az összes mérsékelt égövi erdőt és a helyükön csak sivatag lenne! Ennek azért van köze a légköri CO2 változáshoz, úgy vélem.
  • ostoros #13
    "Pl 45-től a 80-as évekig a CO2 szint emelkedés ellenére a globális átlaghőmérséklet stagnált, sőt kismértékben hűlt."
    Ennek oka az ipar: a légköri porkoncentráció világszerte megnőtt. Ma viszont már nem tud tovább nőni, mert az ipar jelentősen átállt más technológiákra.
  • philcsy #12
    Miért csak afele jelenne meg pluszként?
    Tökéletes egyensúlyról én se beszéltem, csak arról, hogy a jelenlegi CO2 szint emelkedéshez, hogy száz éves időskálán megduplázódott a légköri CO3, semmi köze a fotoszintézisnek.
  • NEXUS6 #11
    Aztán az is érdekes, hogy az ember által kibocsájtott CO2 mennyiség is változó, 7-30 Gt között. Na most akkor mennyi, mert marhára nem mindegy?! Pedig ezt a mennyiséget még viszonylag könnyen meg tudnánk mondani, nem úgy mint a többi, nagyságrendekkel nagyobb öszetevőt.
  • NEXUS6 #10
    Csak ugye a CO2 molekulákra nincs ráírva, hogy ezt most az ember bocsájtotta ki, ezt meg az édesanyatermészet. És valójában a kibocsájtás és a nyelés sosincs tökéletes egyensúlyban. A természet olyat sem csinál, hogy hát nézdd már, itt pöfékel ez a kópé emberiség, na akkor most akkor kicsit ráhúzunk az elnyelésre.
    Az ember által kibocsájtott nagyságú CO2-fele megjelenik plusszként. Ami viszont azt jelenti, hogy ha az ember nem bocsájt ki, akkor ezekszerint a jelenlegi CO2-H2O körforgási rendszerben pont ennyivel csökkenne a CO2 szint. Ami azért gázos, mert a CO2 szintje így pár száz év alatt elérné a jégkorszaki szintet!

    Ez viszont valszeg nem önmagában generálná a jégkorszakot, hanem a növényzet fogyásán kersztül, mert 150 ppm-nél igen csak minimális szinten vegetálnak a növények, megindul az elsivatagosodás, növekszik az albedo, csőkken a növényi transpiráció útján a légkörbe juttatott víz, egyre szárazabb és hidegebb lenne a klíma, a növények nem kötnék a talajt, több por lenne a légkörben, szép lassan elkezdene lehúzódni az északi jég.

    Márpedig egy meleg klímában öntözéssel még inkább lehet mezőgazdasági termelést folytatni, mint a jéghátán. Eszkimóéknál nem olyan magas a népsűsűség azért.

    Több klimatológiai anyagban is megtalálható az a gondolatmenet, ami szerintem hibás, hogy ugyan a természetes CO2 forgalom sokkal nagyobb mint az ember által produkált mennyiség, de az nem számít mert ott az elnyelés és a kibocsájtás egyensúlyban van.
    Sose volt!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.02.01. 09:14:19
  • philcsy #9
    A maradékot meg a lebontó folyamatok juttatják vissza a légkörbe. Hiába nagy a forgalom, ha az egész körfolyamat, a bruttó hatás 0. Pontosabban annyi amennyit a fosszilizáció kicsatol, de az meg édeskevés ahhoz viszonyítva, hogy éves szinten 30 Gt fosszilis eredetű széndioxidot szabadítunk föl.
    Az általunk fölszabadított széndioxidot pedig nem tudják megkötni a növények, mert a biomassza tömege (ahova a fotoszintézis után kerül a széndioxid) nem nő korlátlanul, mert a fák nem nőnek az égig. A fotoszintézis rövid távon nem befolyásolja a légkörben a széndioxid mennyiségét.
  • NEXUS6 #8
    12 ezer éve meg Európában 10 fokkal volt alacsonyabb az átlaghőmérséklet és az utóbbi 5 millió évben ez volt a sztenderd és nem a mostani. Akkor most előre az eljegesedésért? A mostani viszonylag meleg állapot az elmúlt 500 000 évből jó ha 50 ezer éven keresztül volt összesen jellemző, ilyen időszakokban is a mainál vagy kicsit hidegebb, vagy kicsit melegebb volt. 8000 éve amikor kicsit melegebb és párásabb volt az idő, az egész Szahara egy nagy szavanna volt, hatalmas folyamokkal.
    A klíma mindig változik, sokszor a jelenlegi változásnál sokkal dúrvábban is tette emberi beavatkozás nélkül. Igen az ember beavatkozik, de még az is lehet, hogy az összhatása inkább a szélsőségek tompítása irányában hat. Pl 45-től a 80-as évekig a CO2 szint emelkedés ellenére a globális átlaghőmérséklet stagnált, sőt kismértékben hűlt. Marhára nem értjük az ok-okozati összefüggéseket még. Ennek ellenére 30 éve megy egy arcoskodás, népmozgalmat csináltak egy tudományos/politikai kérdésből, aminek kb az az egyetlen értelme, hogy az un zöld technológiák mögött álló pénzügyi erőket helyzetbe hozza.

    Molni és Iras is egy tuskó. Annak ellenére, hogy becsülöm és elismerem a tudásukat képtelenség velük kulturáltan vitatkozni, ezért kerültek a ban listámra. Én nem írok az ő hsz-ükre, és nem is válaszolok rájuk. És ezt csak másnak is tudom ajánlani. ;)