Berta Sándor

Windows XP-s kórházi rendszerek fertőződtek meg

Melbourne egyik kórházában több számítógép is használhatatlanná vált.

A The Age cikkéből és a Royal Melbourne Hospital közleményéből kiderült, hogy az érintett PC-ket vírus fertőzte meg. Mindegyik számítógépeken az elavult Windows XP futott. Az eset miatt részben megbénult az intézmény.

A fertőzés a kórház patológiai részlegének konfigurációit érintette. A kórházi dolgozóknak számos vér-, vizelet- és szövetmintát kellett a számítógépek segítsége nélkül megvizsgálniuk, ami jelentős fennakadásokat okozott. A többi osztály munkatársai kénytelenek voltak faxon keresztül kommunikálni a patológiai részleggel. Különösen súlyos volt a helyzet az intenzív és a betegfelvételi osztályokon.

Az IT-részleg jelenleg is a probléma megoldásán dolgozik. Az alkalmazottakat e-mailben figyelmeztették arra, hogy a belső jelszavaikat ne adják meg a Facebook, a Twitter, a Google (Gmail) és a bankok rendszereiben. A legtöbb belső program már újra működik, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy a vírus miként kerülhetett a PC-kre és hogyan fertőzhette meg azokat. Az viszont mindenképpen jó hír, hogy a fertőzés nem veszélyeztette sem a betegek életét, sem pedig a betegellátást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbi4567 #10
    Melóhelyen van egy gép amin az alaprendszer Windows 3.11 :)

    Bár ez egy 2000-ben gyártott CNC gép, szóval bármilyen szoftveres vagy hardveres módosítás milliós nagyságrend...

    Persze lehet rajta netezni, és a szerelő elmondása szerint volt már rá példa hogy megadta magát a rendszer mert a dolgozók pornót néztek rajta aztán összeszedtek valami lártevőt :D
    Az újratelepítés meg majd egy milla. Persze akinek nincs ennyi esze hogy kiszedje belőle a vinyót és csináljon róla egy biztonsági mentést az fizessen mindenért :)
  • Balu777 #9
    1 év ingyen. Van egy olyan érzésem, hogy utána sokan fognak pislogni. :D Nos nem egy évre terezett rendszerekkel foglalkozok. Másrészt a win10 frissítései enyhén botrányosak. Hemzsegnek a bugos és utólag visszavont, vagy rájavított frissítések. Azt kell mondjam a 8.1 egy classic shell-el most a legjobb megoldás. Ha a dx12 nem csak a win10-el menne, nagyon sokan tuti nem használnák. Én így sem. :)
    Azt elismerem nem kell pornóoldal egy vírus bekapásához, de nem is kell explorerrel böngészni! Ezek a gépek zárt rendszerben mennek tűzfal mögött és amelyiken a net tiltva van, az meg végképp kevéssé esélyes hogy bekapjon valamit. Kórházban is láttam hogy megy az élet. A nővérek a privát levelezésüktől kezdve a bugyivásár oldalig mindent megnéznek. No ott kezdődik a gond.
    A linux-ot támogatnám, ha a célszoftverek arra lennének készítve. De ez nem így van sajnos. Habár pl. a magyar kórházi rendszer (legalábbis a betegellátó) tudomásom szerint webes alapú, amihez mondjuk még jó is lenne. ;)
  • Lacee86 #8
    Erőszakos Win frissítés? Ingyen használhatod 1 évig, és nem tartja a fejedhez senki a fegyvert, h frissítsd.
    Az XP támogatását már vagy 2 éve leállították, a vírusirtók frissítéseinél sem fogják figyelembe venni az XP-t. Te is tudhatnád nagyon jól, hogy egy vírus bekapásához vagy egy esetleges biztonsági réshez nem kell pornó oldalon lógni egész nap. Én biztos nem ragaszkodnék mereven csak azért egy régi rendszerhez, mert még működik és mert régen milyen jó volt. Sokkal nagyobb kár lehet belőle, és nem feltétlen az a cél, hogy akkor kapjon észbe az ember, amikor már megtörtént a baj.
  • gforce9 #7
    És a szükséges linuxos orvosi szoftverek átportolásához - megírásához meg felbérelnek egy ezzel a problémával foglalkozó céget. :) Nem kicsit lenne drága muri.
  • skinnyman #6
    Egy ilyen rendszeren windows-nak sztem alapbol nincs sok keresnivaloja. Mehet ra inkabb valamilyen LTS Ubuntu: ingyenes, stabil, sokaig tamogatott.
  • Balu777 #5
    Nem az xp a vírus oka, hanem a megfelelő vírusvédelem hiánya és az a valaki, aki munka helyett mindenféle netezgetésre használhatta a gépet. Persze az is elképzelhető hogy egy adathordozón vitte be.
    Érdekes, hogy azon ügyfeleimnél, ahol a net le van tiltva az xp-s gépen, immáron 10 éve hozzá sem kellett nyúlni, mert arra használják a gépet, amire kell a munkájukhoz, ennyi. De xp-s netezős gép is hibátlan megfelelő vírusvédelemmel. A lényeg, hogy a hiba első oka mindig a felhasználó. Ez a minden áron lecserélni duma meg inkább a forgalmazók szövege, hogy pénzhez jussanak... Kuriózumként megemlíteném, hogy 2 éve akadt két olyan gép (386-os !!), ami aznapig hibátlanul ment a dos-al. Egy árazó és egy irodai gép. Vendéglátó helyen szolgált és tökéletesen ellátta a dolgát. Ha nem jön a nav az on-line kasszával, még ma is menne! De manapság már nem a működés a lényeg a gyártóknak, hanem a pénz kisajtolása. Pl. ettől az erőszakos win10 frissítéstől forog a gyomrom.
  • Lacee86 #4
    El kellene már végre felejteni az XP-t 2016-ban... 14 éves (!!) operációs rendszerről beszélünk.
  • dregnarr1 #3
    Itthon is csak idő kérdése ez, ott se nagyon védekeznek.
    Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2016.01.21. 17:05:29
  • pxxl #2
    Nem az xp-t kell okolni a virus miatt. Egy ertelmes virusirto kell. En is hasznalok xp-t es erdekes hogy nincs virus...
  • Sir Cryalot #1
    na akkor itt az ideje hogy a microsoft is belerokkanjon a következő dotkom lufipukkanásba