Berta Sándor

Franciaország betiltaná a TOR-t és a nyilvános WLAN-t

A párizsi merényletek miatt készített két törvénytervezet teljesen új helyzetet teremthet.

Az új jogszabályok alaposan korlátozhatják a felhasználók jogait. A terrorizmus elleni védekezésre hivatkozva ugyanis a rendkívüli állapotok idején betiltanák a WLAN-hozzáféréseket, míg a The Onion Routert (TOR) teljesen betiltanák vagy blokkolnák a használatát. A Le Monde francia napilap heszámolója szerint az elképzelésekkel kapcsolatban két törvénytervezet is létezik.

Az első a párizsi merénylete után kihirdetett rendkívüli állapotra vonatkozik és azt taglalja, hogy a nyilvános WLAN-hálózatok és hozzáférési pontok működését be kellene tiltani, mert az azokat használó személyeket csak nehezen lehet ellenőrizni. További szigorítások lehetnek: szigorított határellenőrzések elrendelése, akár a határok lezárásával együtt; a gyülekezési és tüntetési tilalmak bevezetése; a lakások bírói engedélyek és indoklás nélküli átkutatása.

A másik törvénytervezet nem csupán a rendkívüli állapot idejére vonatkozna, hanem az általános terrorizmus ellenes védekezésen belül lehetetlenné tenné a TOR használatát. A szolgáltatókat köteleznék arra, hogy a rendőrség felszólítására kiadják a titkosítási kulcsokat. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a TOR-t jogszabályilag tiltanák be vagy technológiai megoldások segítségével blokkolnák. A DLPAJ nevű szervezet mindenesetre rámutatott, hogy a javaslatok egy része alkotmányellenes, ennek ellenére a tervezeteket még az idén elfogadhatják és már jövő januárban hatályba léphetnek.

Egyébként az orosz belügyminisztérium szintén megpróbál fellépni a TOR ellen, kevés sikerrel. A helyi internetellenőrzési erőfeszítések elsősorban az online cégek megfélemlítésén alapulnak, a TOR esetében viszont műszaki megoldást próbáltak keresni, de ez az ötlet elbukott. Ez elsősorban alighanem annak köszönhető, hogy nincs elegendő megfelelően képzett szakember, akik képesek lennének kifejleszteni a szolgáltatás blokkolásához vagy ellenőrzéséhez szükséges megoldásokat. Az orosz Állami Duma ugyanakkor egy olyan törvénytervezetről tárgyal, amely betiltaná a TOR-t és az összes hasonló szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #16
    Nem az online technológia valamiféle tiltásáról írtam, csupán arról, hogy mivel ezeknek a technológiáknak egyre nagyobb mértékben vannak egyre mélyebb társadalmi vonzataik (lásd. Facebook és személyes kapcsolatok átalakulásai, Turkle), ezért talán kellenne a drága programozóknak a fejében valami olyan tudás is, hogy ismerjék, hogy a különböző személyes és emberi tényezőinkre ható technológiák magukkal vonják e tényezők megváltozását. Ez az oka például, hogy a különböző egyetemeken szoktak oktatni kiegészítő tárgyakként olyan dolgokat, mint alapszintű társadalomtudomány és közgazdaságtan, olyan szakok esetében, amelyek nem kifejezetten ez irányba mennek, például jog esetében is. Mert így lesz teljes a kép. És ez egyre jobban vonatkozik az informaikára is általában. Attól, hogy k*rva jó kódot írok, és barmomira ott vagyok teszem azt Java-ban, vagy dotnet-ben, igenis hozzá kéne hogy tartozzon a fejekben némi társadalmi műveltség is, hogy amit csinálok, annak több áttételen át, főleg ha sikeres lesz, amolyan Zuckerberg-i módra, igenis jelentős hatásai lehetnek.

    Lásd. internetfüggőségi kórképek. Kocka nézőpontból ezek irrelevánsak, örülünk, hogy minél többen, minél hosszabb ideig b*sszák a monitor előtt magunkat az általunk lefeljlesztett szärt használva. Taps & kokain! Azonban az informatikai szemetünk externáliáit is meg kell fizetni majd társadalm iszinten, mint a sok szärunkat használó internetfüggő kezelése, pszichomókus, gyógyszerek, kiesés a családi életből, meg a munkaából: nézzünk előre a jövőben - még akkor is így lehet, ha ez a dotnet-ben, Java-ban, vagy akárimásban írt kódunkból még szükségszerűen nem látszik!
  • mikromanus #15
    Hm. Szóval akkor volt mondjuk 150 halálos áldozat a 66 millióból. Igen, értem, hogy az emberéletet nem lehet pénzzel kifejezni... Nosza fizettessünk mindenkivel védelmi kiadásokra és paranoiára fejenként százezreket vagy milliókat + rakjunk vasbéklyót a lábukra nehogy elcsatangoljanak a nyájtól! Ja, meg jobb ha benyomnak egy kusst is emellé. Nehogy már valaki valamit másként értelmezzen mint ez az új "demokrácia".
    Másrészt ha valaki elkezd lövöldözni és gyilkolászni minden ok és cél nélkül az hibbant. Ha kimondja hogy Allah, akkor terrorista vagy "radikális"? Persze...
  • Sydra #14
    "Extrém példa: Késsel könnyen lehet ölni. De mégis mihez kezdenénk egy kések nélküli világban?
    Egy eszköz legyen az technológiai vagy fizikai nem attól válik rosszá, hogy létezik, hanem attól ahogyan azt használjuk!
    Az újítások viszik előbbre az emberiséget. A kérdés csak az, fel tud-e nőni az emberiség ehhez időben?"

    Ugyanezt szoktam magyarázni, csak kalapáccsal. :D Sajnos egyre több a proli és minden problémáért a mérnököket, meg a tudósokat akarják hibáztatni, mert nem értik hogyan épül fel a rendszer. Az ilyen gondolkodás eredménye volt több helyen, hogy betiltották a számokat, meg kivégezték a szemüvegeseket. Mindenki ellenség, aki jobbá akarja tenni a világot és szakértelme is van hozzá.

    Ez a betiltósdi meg igazi baloldali megoldás a baloldaliak által generált problémára! A buta ember törvényekkel tilt, az okos megszünteti a probléma forrását.
    http://2.bp.blogspot.com/-fucDFNxsvSc/Tff3Ew2TXeI/AAAAAAAAAPM/yycDKOOvTHg/s1600/Technocracy+three+buses.png
  • Zoliz #13
    A hatóságoknak joga van tudni, hogy ki milyen IP cimről mit értekezik, de ehhez a TOR betiltása nem lesz elég ugyanis még nem tudják bizonyitnai, hogy valamit én irok, a barátnőm, vagy jelen esetben egy munkatársam.

    1 BIZTOS az államnak, hatóságoknak, biróknak jó ha mindenki a Facebookon van - meg a legutolsó patkányeledelből élő chadi hajléktalan is - mert hiába tagadják mindenünkbe be akarnak tekinteni. A jogalkotókra a jog kevésbé vonatkozik, illetve mentességet kapnak. Mindig az a kérdés kinél van a hatalom.

    Ha nethálót bontjuk csak akkor van esélyünk szabadnak lenni és akkor végre marad a hagyományos kommunikációs forma ami sokszáz évig bevált. Néhány elvetemült hülyét leszámitva ismét vissza tudnánk rá térni és emberek maradunk.
  • Csacsis #12
    "Van még egy óriási hibájuk a ma informatikusainak: ők rajzolják meg a jövőt, de semmit sem tud többségük arról, hogy technológiáik mennyire formálják korunk társadalmait. És semmiféle társadalmi érdeklődésük nincs. És ezért, az általuk épített rendszerek jellemzői miatt óriási árat fog kultúránk fizetni. Elölről fogunk mindent kezdeni"

    Szóval akkor az atomfizikusok is mind hibásak, mert nemcsak Energiatermelésre de Atombombára is lehet használni a nukleáris energiát.

    Szerintem egyszerűen az van, hogy az emberiség vezető rétege használja rosszul (vagy rosszra) az amúgy nagyon is hasznos és értékes technológiákat.

    Extrém példa: Késsel könnyen lehet ölni. De mégis mihez kezdenénk egy kések nélküli világban?
    Egy eszköz legyen az technológiai vagy fizikai nem attól válik rosszá, hogy létezik, hanem attól ahogyan azt használjuk!
    Az újítások viszik előbbre az emberiséget. A kérdés csak az, fel tud-e nőni az emberiség ehhez időben?
  • Tetsuo #11
    A hegeli dialektika itt is érvényesül, ugyanis ez egy nagyon hatékony módszer a háttérerők céljainak megvalósításához.
  • CairoJack #10
    Majdnem teljesen egyetértek veled, egy mondatodat kivéve.
    "akik támadni kívánják a nyugati civilizáció országait, annak infrastruktúráját, szervezeteit, és lakosait, pontosan ezeket a technológiákat fogják majd felhasználni"
    Nem feltétlenül, mert míg (az európai) titkosszolgálatok az európai embereket figyelik meg, hallgatják le, addig a zöldhatáron milliószám ömlenek be a senkiházi ingyenélők, akik magukat menekültnek vallják. Jó ha a 10%-uk menekült (őket várjuk nagy szeretettel a legális belépőpontokon) a maradék 90%-uk segélyturista, gazdasági bevándorló, és terrorista. Ezek pedig nem a facebookon kapták a kiképzést, hanem Szíriában és hasonló helyeken. A technikát max arra használják, hogy a támadások előtt fél órával eltoljanak egy "mehet" SMS-t. Ennyit meg akár egy postagalambbal is megtehetnek. A többit már megbeszélték egy kecskeszaros sátorban a világ másik végén.
    Ez ellen a modern technológia, a megfigyelés tehetetlen. Ennek ellenére az EU ahelyett, hogy végrehajtaná a Schengeni határok védelmét (ami amúgy törvényi kötelezettsége lenne) a már 1000 éve itt élő lakosokat vegzálja. Hát gratula...
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.12.10. 00:06:00
  • Skylake #9
    Minden történelmi korszak egy bizonyos alaptanulságot tett nyilvánvalóvá az azt megélő generációknál.

    A mostani és eljövendő korszak alaptanulsága a következő lesz: nem adható maximális biztonság még maximális önkényuralom legitimmé tételével sem, olyan esetben sem, amikor a harcok világnézetek, civilizációk között szövődnek. Hiába helyeződik a technológiai „fejlődésből” adódóan minden állampolgár a nyugati világban egy transzparens, digitális technológiákból szőtt, látható és láthatatlan megfigyelőketrecbe, akik támadni kívánják a nyugati civilizáció országait, annak infrastruktúráját, szervezeteit, és lakosait, pontosan ezeket a technológiákat fogják majd felhasználni, amelyekkel az ott élőket, azokat a társadalmakat totális kontroll alatt tartják.
    Így ha a titkosításokat begyengítik, ki fog belőlük profitálni: az aktuális hatalom, meg azok a személyek és csoportok, akiket itt terroristaként, vagy szervezett bűnözőként szoktak címkéni. És meg is történik a baj: egy újabb támadás. Aztán még egy, és így tovább.

    Amelyek hatására ez a barom nyugati technológiakultúra mit fog csinálni: tovább növeli az önkényt, tovább erősíti a digitális technológiákkal fenntartott nácizmust. Soha ilyen aktuális nem volt Orwell, mint ma, szerintem (is).

    Több helyen leírtam: ha minden így folyik tovább, 10-15 év múlva az átlagemberek életének ritka szabadságérzet pillanatai, olyan eseményekhez és tényezőkhöz fognak kötődni, amelyek kívül vannak az online világon, nem érvényesülnek majd annak kontrolljai és függőségek attól a kontrolltól, amelyek megvalósulhatnak, az IoT technológiák uralmi célú megoldásaitól kezdve, a scifi-kben látott példákon, mint téged bármilyen morális tényezők nélkül agyonverő rendfenntartó robotokon, és AI bíróságokon keresztül.

    10-15 év múlva már érezni fogod azt a gyűlöletet az online világ meghatározott tényezői és fejlesztései iránt, amelyet én ma már érzek ezekkel kapcsolatban: hogy igen, ez is összeállt, micsoda felhasználói élmény az egyik oldalon – és micsoda elképesztően jól beleintegrált kontroll-lehetőségek a másik oldalon, ugyanabban a technológiában.

    A korszak végén újra meg kell vívnunk azt a harcot, amelyet más formában megvívtak a középkor és újkor hajnalán, és ugyancsak megvívtak és megvívnak minden totalitárius rendszer megdöntésekor.

    És igen, visszatérve az alapproblémára: amennyiben az ún. terrorizmus elleni harcot (v.ö.: a háború béke) meg kívánja nyerni a nyugat, a komplett internetet le kéne kapcsolni. Sőt még jobb lenne a biztonságért az Eisenhower ötlet: ha maximális biztonságot akarsz, azaz hogy az IS ne robbantson vagy lőjön, börtönbe kell vonulnia a teljes nyugati világnak. A börtönökben maximális a biztonság ugyanis, zabálnivaló van, alap orvosi ellátás van. Egy dolog nincs, alapvető kontroll egyéni életünk korábbi lehetőségei felett, de legalább kimaxoltuk a biztonságot.

    Van még egy óriási hibájuk a ma informatikusainak: ők rajzolják meg a jövőt, de semmit sem tud többségük arról, hogy technológiáik mennyire formálják korunk társadalmait. És semmiféle társadalmi érdeklődésük nincs. És ezért, az általuk épített rendszerek jellemzői miatt óriási árat fog kultúránk fizetni. Elölről fogunk mindent kezdeni.
  • CairoJack #8
    Nem FOGJÁK betiltani. MÁR be vannak tiltva. Az USÁ-ban legalábbis. Ott csak olyan titkosító szoft kerülhet kereskedelmi forgalomba, amihez van valami backdoor, vagy egyéb módon tudják törni.
    Ismerősöm az Eric**onnál (nem reklám helye) dolgozik, mondta, hogy egész addig nem indulhatott a cég USA közbeszerzésein, míg le nem fejlesztettek távoli hozzáférést lehetővé tevő progit a telekom szerverekhez.
    Az ilyesmi miatt szoktam jókat röhögni, amikor a Kugli az MS és az Alma titkosításról beszél. LOL az egész.
  • jkedzs #7
    hát bizony egy birkanépnek ez a büntetése: megfejik.
    és ez egyébként kurva sok embernek még tetszik is.
    szóval nincs itt probléma.

    nemsokára betiltják a titkosítások használatát is.