Gyurkity Péter

Távolról feloldható volt a legtöbb androidos telefon

Az új verziók titkosítása azonban a hatóságok számára sem teszi lehetővé az adatok vizsgálatát.

Érdekes dokumentumot tett közzé a manhattani kerületi ügyész irodája, amelyben a titkosítás és a bizonyítékok utáni kutatás kérdését feszegetik, különös tekintettel az Apple és a Google által alkalmazott új védelemre, amely a hatóságok számára sem teszi lehetővé a készülékek átvizsgálását.

A részletes anyagból többek között kiderül, hogy korábban (a bírósági engedélyek birtokában) a hatóságok a Google közreműködésével akár távolról is feloldhatták a kiválasztott androidos okostelefonokat, amihez nem volt szükség a felhasználó közreműködésére. Amennyiben tehát az a gyanú merült fel, hogy az adott készüléken valamilyen bizonyítékot találhatnak, a Google távolról feloldhatta a zárolt készüléket, a hatóság emberei pedig átkutathatták azt.

Az Apple 2014 szeptemberében, az iOS8 kapcsán jelentette be a teljes adattárolóra kiterjedő titkosítás bevezetését, amelyet nem sokkal később a Google is átvett. Ennek eredményeként az Android 5.0 és a későbbi verziók esetében már a Google számára sem áll rendelkezésre a távoli feloldás lehetősége, amennyiben a felhasználó annak zárolása mellett döntött, azt csak kizárólag a titkosítási kóddal oldhatják fel (legalábbis a dokumentum szerint). Érdemes ehhez hozzátenni, hogy jelenleg a Nexus 5 és Nexus 6 készülékek esetében áll rendelkezésre az opció, ám a gyártók a teljesítménnyel kapcsolatos problémák miatt alapértelmezett módon nem engedélyezik azt.

Mindez természetesen csak a megfelelő engedélyekkel lezajló nyomozásokat érinti, arról nem szól a fáma, hogy a különböző titkosszolgálatok számára milyen egyéb eszközök léteznek.


Adrian Ludwig, az Android biztonsági csapatának tagja a Google Pluson nyilvánosságra hozott bejegyzésében ezzel szemben azt írta, hogy a társaság nem rendelkezik olyan lehetőséggel, hogy hozzáférjen egy PIN-kóddal, jelszóval vagy ujjlenyomattal védett Androidot futtató okostelefonhoz. Ez mindegyik Android-verzió esetében igaz és független attól, hogy az adott eszköz titkosítva van-e vagy sem. Ugyanakkor a Google tényleg képes kijátszani a képernyő zárolását azoknál az okostelefonoknál és táblagépeknél, amelyeket egy bizonyos minta alapján zártak le és amelyeken az Android 5.0-nál régebbi operációs rendszer fut. Az Android 5.0 rendszerig ugyanis volt egy visszaállítási funkció, de az abból a változatból már kikerült.

A manhattani ügyészség jelentésének hátterében az áll, hogy a bűnüldöző hatóságok álláspontja szerint az okostelefonok titkosítása és a jelszavas védelme ugyan előnyöket kínál a felhasználók számára, de a bűnüldözést jelentős mértékben megnehezíti. A dokumentumban az olvasható, hogy az Apple és a Google által lehetővé tett biztonsági intézkedések "tévesek és veszélyesek".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #12
  A tavoli feloldas tovabbra is letezik, de ahhoz mukodo internetes kapcsolat es bekapcsolt update kell. Onnatol a gyarto tanusitvanyaval olyan programot kuldenek le barmelyik keszulekre amilyet akarnak es az a kepernyozarat is ki tudja nyitni, vagy akar el is tavolithatja azt. Ez ellen nem ved semmi, csak ha nem hasznalunk gyari os-t. (erre jo az open source android)

  Viszont nemreg az android is kapott titkositasi lehetoseget, ami egyebkent eddig is elerheto volt alatta, meghozza kulso fejlesztoktol. (pl. open source-os csomagban) Az apple es a microsoft ezeket pont nem engedi felrakni, mert ezen szoftverek felett semmilyen iranyitasuk nincs. A google reszben hozza az atlag felhasznalonak azt amit a ket masik ceg, viszont tovabbra sem tiltotta meg a tenyleg biztonsagos szoftverek hasznalatat, mint ahogy a biztonsagos rendszerek kesziteset sem, android alapon.

  Egyebkent meg van magyar fejlesztesu biztonsagos android disztribucio es arra alapulo biztonsagos kormanyzati telefon is. Sok orszagban (pl. a franciaknal) meg a birtoklasa is illegalis, de a diplomatak pl. mentesseget elveznek. Merkel esten sem veletlen, hogy csak a magantelefonjahoz fertek hozza, a hivatalosat nem tortek fel, ellenben azt nem is hasznalta nagyon. A jelenlegi magyar vezetok jelentos resze meg a kadar rendszerben nott fel, ezert meg biztonsagos keszuleken sem mondanak semmi olyat ami tenyleg titkos.
 • CairoJack #11
  Először azt hittem, hogy egy biztonsági hibáról fog szólni a cikk.
  Én andoid használó vagyok, és ezt a rendszert szeretem a leginkább. Teszem hozzá, hogy próbáltam a másik kettőt is, de agybajt kapok a zártságuk miatt. Szeretem, hogy sok mindent meg lehet oldani androidon, amit WP-n vagy IOS-en egyáltalán nem. Ugyanakkor minden héten 2 kritikus android sebezhetőségről lehet olvasni, kezd már bosszantóvá válni a dolog. A 2000-es évek Windows-át idézi az egész. A google-nek össz kéne már kapnia magát.

  A cikkhez. Az meg végképp vicces, hogy a Pistorius féle gyilkosok egy iPhone lock-nak hála megúsznak egy gyilkosságot, a titkosszolgálatok meg akkor néznek bele bármilyen rendszerbe, amikor csak akarnak.
 • zola2000 #10
  Alap dolgok hiányoznak, pl kékfényszűrő, használható ingyenes torrent klíens, ingyenes médialejátszó ami jól viszi a 10 bites ass feliratos videókat, sok játék, emulátorok és bluetooth gamepad támogatása, sok oldal appja (böngészőből minden oldalt? Túl kényelmetlen mobilon) swype billentyűzet magyarul stb

  Persze lehet hogy ma már jobb a helyzet, de ezek nélkül félbuta telefonnak tűnt nekem a mobilos windows.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.11.26. 20:18:08
 • Gauge #9
  És nyilván ez a felügyelet teljesen megvéd azoktól a hibáktól/biztonsági résektől, amik az utóbbi időben jellemzik az Android-ot. Sok IT-s ismerősöm van, de csak kevésnek van teljes felügyelete a telefonja felett.... szal mese habbal.

  App-ok mennyisége: valóban van egy-kettő, ami most hiányzik a wp kínálatból, de nincs is annyi fos/használhatatlan applikáció, mint play storeban... Tipikus népbutítás erre a hivatkozni.
  Utoljára szerkesztette: Gauge, 2015.11.26. 18:46:49
 • tomboy013 #8
  És ezt ugyebár sok mobilgyártó alkalmazza, vagy mégsem? ;)
 • BrockSamson #7
  Ha te epited es teljes felugyeleted van a rendszer felett, akkor nincs. Ezt jelenleg a harom nagy mobil oprendszerbol csak az androiddal lehet megvalositani.
 • Gauge #6
  Mert a google egy angyal és androidban semmi spyware nincs...:):):):) Hogy egyem a naivitásodat.
 • zola2000 #5
  Ja, beépített spywarrel :)

  az appok hiányosságairól nem is beszélve, androidból legalább lehet mókolni rendes biztonságosan titkosító változatot (secure android) majd támogatott telefonra felrakni (és itt nem a "bűnöző pedotenoristákra" gondolok, hanem a komoly cégvezetőkre/vezető eu politikusoknak kéne így tenniük az amcsi lehallgatások ellen)
 • Gauge #4
  Windows telefont kell használni és akkor nem aggódik az ember minden második nap, mikor kiderülnek az android hiányosságai...:)
  Utoljára szerkesztette: Gauge, 2015.11.26. 12:11:46
 • Cat #3
  Akkoriban még nem voltak digitális bűncselekmények.