Gyurkity Péter

Megtalálták a Szahara alatti ősi folyót 

A Tamanrasett ma is megállná a helyét a világ legnagyobb vízgyűjtő medencéi között.

A szaharai régió ma a világ egyik legbarátságtalanabb helyének számít, az eddig megtalált ősi barlangrajzok és egyéb leletek alapján azonban már korábban is arra következtettek, hogy ez nem mindig volt így, mi több, alig néhány ezer évvel ezelőtt ez a vidék bővelkedett az édesvízben, ami az itteni növény- és állatvilágot táplálta. Most a konkrét nyomokat is megtalálták.

A Nature Communications magazinban közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy az itt kutató szakemberek műholdas radarképek, mikrohullámos vizsgálat segítségével pillantottak be a sivatag több méter vastag homokrétege alá, itt pedig ugyanolyan ősi üledékes rétegeket és kanyont találtak, amire korábban a nyugat-afrikai Mauritániában is rábukkantak. Ebből jutottak arra a következtetésre, hogy ugyanazon rendszerről lehet szó, vagyis az általuk Tamanrasett névre keresztelt ősi folyamrendszer a Szahara belsejéből egészen az Atlanti-óceán partjáig szállította az olyannyira értékes édesvizet.


Az egykori rendszer ma is megállná a helyét a legnagyobb között, hiszen a becslések szerint a világ 12. legnagyobb vízgyűjtő medencéje lenne. Létezésekor Afrika nedves időszakaiban szállította a vizet az óceán felé, vagyis periodikus jelleggel volt jelen, az utolsó ilyen időszak azonban mintegy 5 ezer évvel ezelőtt lezárult, azóta pedig nem ismétlődött meg. Egyes számítások szerint 20 ezer év telik el két ilyen periódus között, ami a Föld tengelyének mozgásával magyarázható (a Hold és egyéb égitestek hatása azonban 41 ezer és 100 ezer éves ciklusokat is felvázol előttünk).

Az anyag arra is rámutat, hogy a klímaváltozás viszonylag gyorsan is drámai eredményeket mutathat fel, amire a Szahara kitűnő példa. Azt azonban megjósolni sem nagyon lehet, hogy a következő ilyen változás mikor következhet be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #24
  Ez mind - esti mese,gyerekeknek !
  Röhejes,hogy ilyen komolyan foglalkoztok vele...
  Addig,amig a PROFIT fogja vezérelni/meghatározni az emberiséget,addig semmi változás nem lesz !
  A környezetvédelemre fordított *aprópénz* csak az emberiség lelkiismeretének megnyugtatására szolgál.
  Vagy akkor fog változni a helyzet,ha a profithajszoló nemzedékek kihalnak,
  vagy olyan mértékű lesz a katasztrófa,hogy elsöprik a profithajszoló pénzügyi elitet,és az Őket kiszolgáló politikusokat.
  Remélem,hogy addigra nem válik visszafordíthatatlanná a helyzet.
  /De Mi ezt már nem fogjuk megélni/
 • UUUU #23
  "Megtalálták a Szahara alatti ősi folyót" van ott egy folyó? Mert ha nincs, akkor már a cím is hibás.
 • Tetsuo #22
  A baj az, hogy ebből indulsz ki:
  "Sosem volt meg olyan okos a tarsadalom, mint most."
  ;-)
 • NEXUS6 #21
  Nade te láthatóan gondolkodsz ilyen formában előre. Szerintem én is, meg mindenki aki ide ír. Az viszont, hogy ebből mi valósul meg, az marhára nem rajtunk múlik.
  Ugyanis ez már politika, helyesebben részben államforma, de inkább politikai rendszer, a kormányzat stabilitásának kérdése.

  Azokban az országokban, ahol évtizedekig stabil a kormányzás, ott van hosszútávú gondolkodás, ahol meg mint a széljárás változik, akár demokratikusan, akár nem, ott meg harács van.

  Kínában azt mondják kommenista diktatúra van, és igaz hogy sok tekintetben a legnagyobb környezetszennyezők, de ugyanakkor ők is költik a világon a legtöbbet környezetvédelemre. És várhatóan még évtizedekig hajlandóak ilyen erőfeszítéseket tenni. D-Korea indult egy keményebb katonai huntával, aminek szerencsére a fő szempontjai nem katonaiak, hanem társadalmiak, gazdaságiak voltak, ezért eljutottak oda, hogy a világgazdaság egyik húzó országáról beszélünk, ahol a környezeti kérdések is fontosak. Japán detto, bár ott elvileg egy kezdetektől demokratikusabb államberendezkedésről beszélünk, csak épp évtizedekig ua jobbközép párt volt hatalmon. Skandináv országok detto, de ott meg balközép pártok kormányok voltak szintén évtizedekig.

  Ehhez képest mondjuk Irak, ahol elvileg választások vannak, csak robbantanak az utcán, és marhára nem azzal vannak elfoglalva, hogy hány fát ültessenek a sivatagban.

  A politikai stabilitás meg azért összefüggésben van azzal, hogy az emberek azt látják, hogy hosszútávon jó irányba halad az ország, mert akkor nem menek ki az utcára hőbörögni. Nem bonyolult ez.
  Szerintem.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.11.18. 14:19:22
 • overseer-7 #20
 • overseer-7 #19
  ez igaz..
  de hiába vagyunk okosak, inteligensek. az önérdek felülírja felelőségtudatunkat.

  inkább szétbaszom az erdőt, hogy eladjam fogpiszkálónak meg bútoranyagnak, a többivel nem foglalkozok.

  a profitból meg veszek óriás viziporszívót :) beledugom az óceánba ahol a hal radar mutatja.. és szépen kiszipolyozom a halakat a vízből, tonna szám
  ilyen tényleg van.. de akár kilóméter széles hálókat is betolhatok a vízbe.. bármit amit a profit megenged..
  ha van pénzem.. azt csinálok amit akarok. mit törődjek én a mérgekkel, légköri szenyezéssel, felmelegedéssel..
  amire tényleg súlyos probléma lesz belőle.. addigra én már rég halott leszek, hogy a többiekkel mivan?.. az már nem az én bajom..

  ezt a gondolkodást nehéz megváltoztatni.. amíg ez nincs rendben.. nincs biztos jövő sem
 • NEXUS6 #18
  Nincs igazán összehasonlítási alapunk, hogy hogyan kéne viselkednünk, akár a Földön, akár az űrben. Nem tudjuk mi a kozmikus "etikett", vagy etika.

  A Földön, az élőlények között pedig mi emberek vagyunk azok, akik a legtöbb tudatosságot, tervszerűséget tudunk felmutatni a környezettel való kapcsolatunkban.
 • sempronius18 #17
  Nemhogy mérsékelnéd inkább a problémát azzal, hogy felkötöd magad.
 • csigafi #16
  Hát nem tudom én valahogy nem tudom elhinni hogy mind ez ami a cikkben van leírva igaz lenne

  _♥_/˘˘
 • overseer-7 #15
  sajnos azt kell mondanom, hogy ha az ember valahogy kijutna a csillagközi térbe és elkezdené a világűr kolonizálását.. nagyon gyorsan lelaknánk az univerzumot.. gyakorlatilag tönkre tennénk, a kozmoszt alkalmatlanná tennénk az élet számára egy pillanat alatt.

  Én.. a földönkívüliek helyében az emberi fajt úgy kezelném mint valami betegséget.
  Karanténba zárnám a naprendszert. Én még a voyagereket is visszafordítanám a napba a biztonság kedvéért.