Berta Sándor

Még nincsen teljesen kihasználva a Bluetooth

A minden mobil eszközben jelenlévő vezeték nélküli technológia adja magát, hogy az intelligens otthonok összekapcsolódási szabványa legyen.

Mark Powell, a Bluetooth Special Interest Group (SIG) ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy napjainkban már szinte mindegyik hálózatba kötött eszköz támogatja a szabványt. Csak az idén hárommilliárd olyan készüléket fognak értékesíteni, amelyek kommunikálhatnak Bluetooth-kapcsolaton keresztül. Ezek a termékek elsősorban okostelefonok.

A SIG-hez globálisan 25 000 cég tartozik, és a szervezet azt szeretné, hogy a Bluetooth még jobban elterjedjen és az olyan szabványok vetélytársává váljon, mint a Zigbee. Különösen az intelligens otthonok területén kellene előrelépni, mert ebben a szegmensben hiányzik egy olyan funkció, amelynek a segítségével az egyes egységek összekapcsolódhatnának és így például egy szállodában a vendégek az okostelefonjukkal nyithatnák ki a szobájuk ajtaját, de az ajtókat nem kellene a recepció számítógépéhez csatlakoztatni. Ez megkönnyítené nem csupán az okoszárak beépítését, de kezelését is.

Powell hozzátette, hogy a lámpák és azok kapcsolóinak esetében szintén jól lehetne alkalmazni a szabványt, hiszen nem lenne szükség kábelekre. Ez nem csupán kényelmesé tenné a rendszerek kiépítését, de olcsóbbá is, továbbá nem kevés időt meg lehetne takarítani. Az üzemidőt pedig a néhány évvel ezelőtt bevezetett Bluetooth Low Energy használatával lehetne növelni.

A szakemberek többek között azon dolgoznak, hogy a háztartásban lévő hálózatba kötött eszközöket kívülről is el lehessen érni, például a Bluetooth kompatibilis legyen minden routerrel. A fejlesztések során ügyelnek arra, hogy a biztonsági szabványokat, a titkosításokat maximálisan betartsák. Az SIG tervei között van is, hogy a Bluetooth még pontosabban használható legyen többek között annak megállapítására, hogy egy felhasználó egy üzleten belül éppen hol tartózkodik.

A Bluetooth 4.2 specifikációit tavaly decemberben fogadták el, s 2,5-szer gyorsabb adatátvitelt és akár tízszer nagyobb csomagkapacitást biztosít. Az új szabvány elsősorban az adatvédelmet erősíti, s lehetővé teszi, hogy az IPv6-hálózatokban is használni lehessen a Bluetooth-megoldásokat és ezzel teljesen új lehetőségeket biztosít a különböző eszközök összekapcsolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A bluetooth egyik nagy elonye, hogy nem kell hozza vezetek, tehat utolag is berakhato a meglevo kabelezes modositasa nelkul. Hatranya, hogy nem allitja meg a legtobb fal, tehat haz mellett allva a keritesen tulrol is mukodik. Utobbi magaval hozza azt, hogy sokkal magasabb biztonsagi felteteleknek kell megfelelnie a bluetooth-os keszuleknek, ugyanugy mintha siman kint lenne a neten. Ez utobbi nagyobb szamitasi kapacitast igenyel, ami nagyobb koltseget es energiafelhasznalast jelent.

    Szvsz. ar/ertek aranyban jelenleg olcsobb a kabeles (mondjuk tetszoleges busszal, akkar ethernet 1BASE5 halozaton, ami akar hagyomanyos telefones minosegu rezdrotbol is kihuzhato, viszont lokalis tapegyseg nelkul is hasznalhato. De hasonlo megoldas lenne egy low speed power over ethernet is a nagyfeszes (230V-os) halozat mellett kihuzva. A kabeles megoldas masik hatalmas elonye a relativ olcsosagon es nagy biztonsagon kivul, hogy zavarturobb mint a radios rendszerek, tehat nem lehet egy egyszeru 2.4 Ghz-es zavaroval lebenitani.

    A fentiek ellenere a radios megoldasok tovabbi terjedese varhato, mert inkabb valasztja a dragabb es roszabb megoldast a legtobb ember igy nem kell valtoztatnia a meglevo epuleteken.