Gyurkity Péter

Szén nanocsövekkel szennyezzük tüdőnket 

Erre a következtetésre jutott egy kutatócsoport, miután a mintákból nanocsövek jelenlétét mutatták ki.

A szén nanocsövek általában a jövő technológiájának alapköveként, egy egészen új iparág letéteményeseként szerepelnek a szaksajtóban és a nagyközönségnek szánt mainstream lapokban, egy új kutatás szerint azonban megjelenésük egyben újabb veszélyforrást is jelent számunkra. Úgy tűnik, hogy saját szervezetünk szennyezése már most jelentős mértékű, ezt nem igazán tudjuk elkerülni.

Egy kutatócsoport Párizsban igyekezett mintát venni ottani gyermekek, fiatalok tüdejéből, és ebből vontak le bizonyos következtetéseket a jövőre nézve, ami nem túl biztató. A kutatás összesen 64 páciens részvételével zajlott le, akik mind asztmával küszködnek, ezért már át is estek az egyébként körülményes és nem túl kellemes mintavételen, a tüdőből vett folyadék vizsgálata során pedig mindannyiuk esetében kimutatták a szén nanocsövek jelenlétét, ami a kutatók szerint arra utal, hogy mindannyian ki vagyunk téve a szennyezésnek.

A csoport tagjai 5 különböző mintát további részletes vizsgálatnak vetettek alá, ebből pedig kiderült, hogy még a makrofágokban, vagyis a szöveteken belül a különböző patogének ellen küzdő immunsejtekben is jelen vannak a nanocsövek, bár az még nem teljesen világos, hogy ezek pontosan miként kerülnek a tüdőbe. A szakemberek a kipufogócsövet említik első helyen a potenciális források listáján, amit alátámaszt, hogy korábban a porban és a kipufogógázban is megfigyeltek hasonló struktúrákat, de azt még nem tudják, hogy a forma és a méret mennyiben járul hozzá a különböző gyulladások, illetve rákos megbetegedések kialakulásához.

Egyelőre a szövetminták vizsgálata terén történt előrelépés, ez a jövőben egyszerűbbé válhat, erre is támaszkodva mérhetjük majd fel a valószínű következményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!