Szekeres Viktor

Itt a szcientológus botrány-dokumentumfilm magyar előzetese

Itthon is látni fogjuk a szcientológus egyházról szóló dokumentumfilmet.

A magyarhangya jóvoltából itthon is bemutatásra kerül az Oscar-díjas rendező Alex Gibney legújabb dokumentumfilmje, a Szcientológia, avagy a hit börtöne (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief). A film a hatvan éve alapított Szcientológia Egyházról szól és a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült. A szerkezetét pedig úgy kell elképzelni, hogy nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatják meg a szekta külső szemnek láthatatlan működését. Mindezt archív felvételek, interjú, illetve dramatizált, rekonstruált jelenetek segítségével.


A bemutatott, sokak számára minden bizonnyal sokkoló vallomásokból kiderül, mennyire manipulatív a több országban hivatalos vallásként elfogadott Szcientológia világa, és hogy mi mindenre képes a szekta nevében ma is a jelenlegi vezető. A filmből elvileg megtudhatjuk, hogyan lett az L. Ron Hubbard által kitalált eszmerendszer elképesztően népszerű Hollywoodban, és hogyan váltak olyan elismert és befolyásos filmesek híveivé, mint John Travolta és Tom Cruise, valamint Paul Haggis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #15
  "foleg mert mar joval kevesbe elnyomasra epul a tarsadalmi rend"

  Nem, csak az elnyomás és gyarmatosítás módszerei finomodtak és folyamatosan finomodnak.

  Az internetes monopóliumok hatalma, - még a vezető politikai rendszerek felett is, - a közvetített információ szűrése, az adatgyűjtés és "big data" analízis jelenleg mind ezt szolgálják. (Az elnyomás legfontosabb eszközeit ma úgy hívják: globalizáció, befolyásolás, személyi profilozás és internetes cenzura, végül a demokrácia "exportja".)
 • ostoros #14
  Sajnos pont hogy nem afelé haladunk. Hanem van egy szűk elit, meg vannak hatalmas munkanélküli ingyenélő tömegek, akik már csak fogyasztásra jók, és könnyen befolyásolható szavazógépnek.
  Néhányan elkezdtek ez irányba dolgozni, mint mondjuk a svájciak, vagy a svédek, de a nagyarányú bevándorlás megfojtja ezeket a kísérleteket.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.10.13. 20:54:49
 • Sequoyah #13
  A mai nyugati tarsadalom azert mar joval tobb kritikus, gondolkodo embert tud kezelni, foleg mert mar joval kevesbe elnyomasra epul a tarsadalmi rend.
  Remelem ez a trend folytatodik, es tovabb haladunk a tudasalapu tarsadalom fele.
 • ostoros #12
  Ettől működik a társadalom. Hogy vannak akik elhiszik, és teljesítik amit a vezetés parancsol. Ha mindenki értelmiségi volna, saját véleménnyel, akkor bizony összeomlana a társadalmunk.
  Ez is evolúciós dolog. Az erőszakos horda mindig legyőzte a békés virágszaglászókat, hacsak nem akadt olyan vezető a virágszaglászók között, aki képes volt rávenni őket, hogy akár meg is haljanak a közösségért.
  Ezt olyanokkal, akik magukat túlságosan értékesnek tartják, és nem hajlandók az első sorban harcolni (márpedig valakinek azt is kell) nem lehet megcsinálni.
  De békeidőben is, valakinek a wc-t is ki kell pucolni, és a nehéz fizikai munkát is el kell végezni, nem lehet mindenki bölcsész. A görögök és a rómaiak ezt a problémát rabszolgák tömegeivel oldották meg, a mai társadalom pedig szakmunkások kinevelésével, és néprétegek szegénységben vagy legalábbis kiszolgáltatottságban tartásával.
 • ostoros #11
  Ez azért van, mert az új tagoknak egy büdös szót nem szólnak xenuról és a többi zöldségről, azt a részét a történetnek, csak "magas szinten" tudják meg. Gondolom akkor elég magas a szinted, ha elég pénzt adtál elég hosszú időn keresztül.
 • lamer the true #10
  Az emberek ilyenek, jár ezen vergődni. Megpróbálnak valami űrt kitőlteni az életükben. Az alárendeltség kényelmes érzés, valaki jobbat szolgálok, valakit aki megoldja aproblémákat, mert én nem tudom.

  Minden szervezett vallás a szervezetről és annak vezetőiről szól. Persze minden szervezet így működik, mint az állam is. Utópisztikus gondolat, hogy ne így legyen.A kérdés mindíg csak az, hogy a szervezet mennyire korrupt, mennyit oszt vissza a tagoknak.
 • Dewri #9
  Olvastam egyszer én is róluk, hogy mi is az alaptézisük, valami félelmetes baromságnak tűnt már akkor is. A legtöbb idióta szekta megmarad kicsinek, vagy feloszlik, de ezek? Nem értem hogyan lehet erre építeni és világméretűvé duzzasztani egy ember agyszüleményéből kinövő szektát, ami tele van gazdag és befolyásos emberekkel is. Iszonyat profi lehetett az alapító, valamit nagyon jól csinált... De ez már tényleg a legalja. Miért ennyire ostobák az emberek? Miért nem gondolkodnak, néznek a dolgok mögé, mérik fel a különféle lehetőségeket, miért állnak be birka módjára mindig valamilyen ideológia mögé és szajkózzák onnantól azt, mintha az ő véleményük lenne, pedig nem az... És nemcsak a vallás, bármiben így megy, politika, sport, stb...

  Ezért ilyen a társadalom, mert az ilyen birkának azt mondják, hogy gyerünk, le kell ölni a szomszéd ország birkáit, akkor mennek és leölik őket. Pedig csak el kéne gondolkodni, hogy miért is kéne őket leölni, mikor nem is ismerik, nincs is baj velük, stb, csak azért mert valaki mondja? Eh...
 • ostoros #8
  Ja. És ezt el is hiszed? Ha nem érné meg nekik vastagon, nem vettek volna fel. Következésképp nekünk nagyon nem éri meg hosszútávon.
  Szeretnénk, azt hinni, hogy mi vagyunk az okosabbak, akik megpumpolják az EU-t. De az igazság az, hogy az EU sokkal okosabb, és úgy van felépítve, hogy nekik érje meg.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.10.13. 01:54:27
 • Tarathiel5 #7
  Ja, annyira szar dolog egy valag pénzt kapni tőlük minden évben...
 • ostoros #6
  Mondjuk az EU-t azt beszoptuk...