Berta Sándor

Műtőrobot készítése házilag

Túl drágák a műtéteknél segítő robotok, ezért egy holland férfi be akarja bizonyítani, hogy van más út is.

Frank Kolkman az OpenSurgery nevű projekt oldalán dokumentálja, hogy miként fejleszti lépésről-lépésre a SurgeryPirate nevű műtőrobot különböző prototípusait. A férfi szerint az operációknál napjainkban használt robotok még mindig túlzottan drágák, ezért az OpenSurgery projekt keretében szeretné kitalálni, hogy megvalósíthatók-e a saját fejlesztésű műtőrobotok, illetve, hogy azok olcsó alternatívát jelenthetnek-e.

A SurgeryPirate központi egysége egy alumíniumból készített doboz, ebben található meg az Arduino egység és ehhez csatlakozik az a két kar is, amelyeket 3D-nyomtatóval készített. A kész rendszer képes lesz arra, hogy a minimális beavatkozást igénylő műtéteknél segítse a sebészek munkáját. Kolkman nyilvánosságra hozott egy videót, amely a robot próbaüzemét mutatja be.


Kolkman se nem orvos, se nem műszaki szakember, és az egész programot inkább figyelemfelhívásnak, mint komolyan vett technikai bemutatónak tekinti. Csupán arra próbál meg rávilágítani, hogy az általa fejlesztett SurgeryPirate mennyire kínálhatna alternatívát annak a professzionális egészségügyi ellátásnak, amelyhez a világon nagyon sokan nem férhetnek hozzá. Ugyanakkor a projekt arra is tökéletes, hogy bemutassa: a 3D-nyomtatók elterjedése mennyire gyorsíthatja fel például a protézisek készítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #5
    Basszus, mintha az mondanám hogy egy boing túl drága és inkább készítek egyet .
    Ha orvos vagy műszaki szakember lenne tudná hogy mi kerül rajta annyiba és nem anyagáron számolná.
  • Sir Cryalot #4
    „Több is veszett Mohácsnál!”
  • Katalizátor #3
    Öcsém benned egy Karinthy veszett el! :D
  • Tetsuo #2
    Lézeres szemműtét otthon :-D
    A cím alapján ez is hasonló baromság. A cikket nem olvasom el, ilyen cím után...
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.07.14. 19:22:57
  • Sir Cryalot #1
    Kognitív disszonanciát nem nélkülöző címet sikerült adni, ami bármennyire is ügyes clickbait , beárnyékolja a cikk tartalmát.