Gyurkity Péter

Jövőre jönnek a 10 nanométeres mobilchipek

A Samsung már most jelezte, hogy 2016 második felében indulhat a sorozatgyártás.

A dél-koreai gyártó egy San Francisco városában megrendezett eseményen mutatta be a nagyközönségnek az új technológiával, immár 10 nanométeren készült 300 mm-es ostyáját, amelyet az érdeklődők úgy értelmeztek, hogy a cég véglegesítette a gyártáshoz szükséges előzetes részleteket és a specifikációt. A sorozatgyártáshoz azonban még egy évre lesz szükség, az első készülékek pedig jó eséllyel csak 2017 elején bukkannak majd fel.

A Samsung még tavaly nyáron részletezte a 14 nanométeres gyártástechnológiát, amelynek első kézzelfogható eredménye az Exynos 7420 chip lett. Ez kapott végül helyet a Galaxy S6 és S6 edge készülékekben, amelyek idén márciusban mutatkoztak be. A cég saját fin-shaped field-effect transistors (FinFET) technológiája azonban a következő generációban is fontos szerephez jut, az új chipek pedig már 10 nanométeren készülnének, még tovább faragva a fogyasztásból és a helyigényből.

Az illetékesek nem sok részletet osztottak meg a résztvevőkkel, de azt többen tudni vélik, hogy az iPhone 7 még 14 nanométeres példányokra támaszkodik majd, amelyeket szintén a dél-koreai cég szállítana. Az International Business Strategies vezérigazgatója szerint éppen az Apple lesz az egyik legfontosabb vásárló, amely a további fejlesztésre és agresszív stratégiára ösztönzi a gyártót, ennek eredményeként pedig 2016 második felére beindulhat a sorozatgyártás, amelyet 2017 elején követnének az első, immár ezen új chipekre épülő okostelefonok.

Előfordulhat, hogy itt a TSMC mellett az Intel jelenti majd a legnagyobb kihívást, ez utóbbi cég azonban hallgat a részletekről, így nem tudni, hogy pontosan hol tartanak. A TSMC a maga részéről már júniusban tesztelheti saját megoldását, amelyet itt is jövőre követne a sorozatgyártás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #4
    Az Inel halgat kivár, amikor a Samsung beelőzné... akkor komplett új processzor családot dob piacra 7nm -en. :)
    Az Inel előzetes tervei 2015-ben 10 nm-es, 2017-ben 7 nm-es lapkák jöhetnek.
  • VolJin #3
    Csak azért, mert jelenleg 10 nm felett járhatnak, és az baromi meglepő lenne, ha a Samsung beelőzné...
  • Inquisitor #2
    Utolsó bekezdés? Hivatalosan nem tudni. Nyilván nekik is van vagy lesz 10 nanométer, de simán lehet, hogy jobb. TMSC meg össze vissza kamuzik, használható 20 nanométeres gyártásuk sincs, jól meg is szívta pár cég akik emiatt nem tudnak szintre jönni.
  • VolJin #1
    Az Intel most hol tart?