MTI

Százszor drágább a magyar mobilnet a finnországinál

Finnországban a negyedik generációs (4G) mobil előfizetők ugyanazért az összegért adatforgalomban az európai átlag tízszeresét kapják, illetve ötvenszeresét a németországinak és százszorosát a magyarországinak - derül ki a finn Rewheel piackutató vállalat tanulmányából.

Európában 35 euró előfizetési díj ellenében az ügyfelek átlagosan 5 gigabájt adatforgalomhoz juthatnak 4G hálózatban. A finneknél ez 50 gigabájt, vagyis az európai átlag tízszerese. Észtországban 40, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Dániában pedig 20 gigabájt adatforgalom jár 35 euró előfizetésért.

Németországban egy gigabájt, Magyarországon pedig 0,5 gigabájt jár 35 euróért, illetve annak megfelelő összegért. A szomszédos országok közül Ausztriában 13, Lengyelországban 10, Szlovéniában 8 gigabájt, Horvátországban, a Cseh Köztársságban és Szlovákiában 4 gigabájt, Romániában pedig 3 gigabájt adatforgalmat biztosítanak ekkora összegért. A Rewheel adatai szerint a németek tavaly előfizetőnként havi 410 megabájt adatot "fogyasztottak", többet az egy évvel korábbi 280 megabájtnál. A finnek tavaly havi átlagban 5,1 gigabájtot használtak fel, 2013-ban pedig 2,89-et.

A német Focus Online lap cikke szerint az árazásban - egyebek között - a szolgáltatók közötti verseny is nagy szerepet játszik. Amióta a spanyol Telefónica megvásárolta az E-Plus mobilszolgáltatót - írja a Focus -, Németországban három vállalat, a Telefónica (O2 és E-Plus), a Deutsche Telekom és a Vodafone uralja a piacot. Más szolgáltató márkák ennek a három cégnek a hálózatát bérelik. Franciaországban ezzel szemben még négy szolgáltató működik, az Orange, az SFR, a Bouygues Telecom és a Free.

A Focus cikke szerint a német szövetségi gazdasági minisztérium (Bundeswirtschaftsministerium), az illetékes felügyelet (Bundesnetzagentur) nem látja indokoltnak a beavatkozást. "A német mobiltelefon piacot évek óta intenzív verseny jellemzi" - fogalmaztak közös közleményükben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #12
  Teljesen logikus !
  Finnország - szegényebb,mint MO / Hol van Finnországban ennyi multimilliárdos?/
  Ha pedig az ÁTLAGOT vesszük ! - gazdagabbak vagyunk ! Statisztikka !
  Ha pedig gazdagabbak vagyunk,akkor százszor annyi aranyat lehet MO-on a mobilnetből *kibányászni*...fussa !
 • esztyopa #11
  Rossz helyen laksz.
  Igaz,hogy Finnországban qrva hideg van,viszont nagy előnye,hogy nem Magyarország !
 • asgh #10
  Ez nem csak Budapesten probléma, Bécs belvárosában pl. ugyanez a helyzet.
  Szerintem az lehet a jelenség mögött, hogy anno a fővárosokban kezdték el először kiépíteni a netet és az akkor még szabályozatlan piacon a nagy cégek leosztották egymás közt a terepet. Később az új belépők ezeken a területeken nem tudtak labdába rúgni, míg a vidéki városokban szabad volt a pálya. Így fordulhat elő, hogy egy harmincezres városban tizedannyiért százszor akkora sávszélességet kaphatsz, mint a főváros kellős közepén, ráadásul Bp.-en a lefedettség utcánként és házanként változik és a Diginek, UPC-nek, stb. egyszerűen nem éri meg pár száz előfizetőnként újabb csatákat vívni.
  A megoldás az állami szabályozás lenne, ami előírja a teljes lefedettséget minden netszolgáltatónak, illetve eltörli a területi monopóliumokat. Ha jól tudom valami hasonló szabályozás bevezetése már tervben van.
 • Tetsuo #9
  Buda bizonyos körzeteiben 15 éve volt 30 Mbit-es net, ADSL árában. Rossz helyen laksz. ;-)
 • bobijub #8
  engem mindezeknél sokkal inkább elszomorít az, hogy (budapesten!) a számomra elérhető egyetlen vezetékes lehetőség a max kábé háromésfélmegás sebességű adsl, négyezerér'. na ki az, akinek nehézséget okoz megnézni-kiszámolni, hogy sebességben ennek a hányszorosát adja a digi-telekom-upc olyan helyeken, ahol nem csak adsl van? (nem külföldön, nem átlageurópában, hanem magyarországon, budapesten) éljen a mindenféle távközlési fejlesztést "ösztönző" távközlési különadó, éljen a távközlési hálózatfejlesztést "ösztönző" távvezetékadó. éljenek a havergazdagító vidéki hálózatfejlesztéstámogatási mutyiprogramok.
  Utoljára szerkesztette: bobijub, 2015.05.27. 14:55:38
 • SirBubu #7
  ez azért van mert fingországban hidegebb van oszt kész

  nem értem, hol itt a probléma?
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.05.25. 20:51:31
 • Adamyno #6
  http://www.telekom.hu/mobil/lakossagi/mobil_szelessav/tarifak/havidijas/netnroll_l

  Tessék.
  9550 Ft 30 GB.
 • oritomi #5
  Linkeld már be hogy hol kapsz 15-30 gigát 10000-ért....
  Utoljára szerkesztette: oritomi, 2015.05.25. 08:00:18
 • Tetsuo #4
  Ámerikában meg valami ingyenes [email protected] van (ami persze hogy átverés), annál pedig végtelenszer drágább bármely magyar csomag. LOL
  Tabloid sh*t again on sg.
 • cateran #3
  £35/ho, unlimited data with tethering....The One (1.generacios verzio)
  De amugy is az All-you-can-eat data plans elegge elterjedtek.