Berta Sándor

Hűtőszekrény Raspberry Pi 2-vel és Ubuntuval

A mérleggel, USB-portokkal és szenzorokkal felturbózott hűtő igény szerint továbbfejleszthető bárki által.

A General Electric Appliances, a Firstbuild közösség és a Canonical közösen alkották meg a Chill Hub nevű készüléket. A hűtőszekrény fő egysége egy Raspberry Pi 2, amelyen az Ubuntu Snappy Core nevű verziója fut. A hűtőszekrény egy kereskedelmi forgalomban is kapható hagyományos modell, amely körülbelül 500 literes tárolókapacitással rendelkezik, de felszerelték olyan kiegészítőkkel, amelyeknek köszönhetően hozzáférhet a különböző szenzorok adataihoz és egyúttal vezérelhető is. További pluszt jelent a két USB-port és az IEEE 802.11n-kompatibilis WLAN-modul.


A rendszer fő egysége a Green Bean nevű modul, amellyel számos General Electric háztartási berendezést lehet vezérelni, ezt egészíti ki egy szoftverfejlesztői csomag. A modul lehetővé teszi a hűtőszekrény csatlakozói és a számítógép, ebben az esetben a Raspberry Pi 2, közötti kommunikációt. A kapcsolatot hálózati és USB-kábelek biztosítják. A kiegészítők között van egy mérleg is, amely képes tájékoztatni a felhasználót arról, hogy mennyi ital van még a rárakott dobozban.


A Canonical nem csupán egy intelligens hűtőszekrényként tekint a készülékre, hanem reményeik szerint a Chill Hub nyílt fejlesztői platformmá válhat a barkácsolók és a hackerek számára. A termék 799 dollárért előrendelhető, de elvileg kapható lesz belőle egy 2999 dolláros luxus változat is, amelyet több USB-porttal, jégkocka-készítővel és LED-világítással látnak majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bear #7
  Azért itt is lehet értelme. Pl.: nyilvántartani az élelmiszerek lejárati idejét (RFID-val), vagy hogy mennyi tej/tojás/egyéb élelmiszer van, ami esetleg távolról is lekérdezhető..stb.
 • TokraFan #6
  Kockulni is lehet értelmesen. Számos terület van, ahol az automatizálás kifejezetten jól jönne. A hűtőszekrény nem ilyen...
 • Cat #5
  "ennek az egésznek mi értelme van?"
  Ez amolyan kockadolog. Rengeteg olyan kütyü van, aminek semmi értelme, játszanak, aztán vagy kijön belőle valami értelmes vagy nem.
 • TomecK #4
  Egyetlen értelmét látom, de ezt már mai komolyabb hűtök megoldják egyébként is. Azt, hogy ne kelljen csavargatni a hűtő szabályzót, hanem mindig egy adott hőmérsékletet tartson.
 • TokraFan #3
  Kiváló cikk megint. Tehát megtudtuk, hogy:
  USB portokkal van tele - De minek?
  Kommunikálhat a számítógéppel - De minek?
  Vannak benne szenzorok - De minek?
  Jár hozzá SDK - De minek, mire jó?

  Egyáltalán semmi nincs arról -még utalás szinten sem-, hogy ennek az egésznek mi értelme van? Mit lehet egy hűtőn okosítani? Azt, hogy mennyi ital van benne, kinyitom és megnézem 5 másodperc alatt. Ekkora hülyeséget...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2015.05.15. 13:54:54
 • barret #2
  Mert megveszed,és ez által profithoz jut a gyártó cég.
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Ez most miért is jó? xd