Berta Sándor

Felvásárolhatják az egyik legnagyobb felhőszolgáltatót

Elkelhet a Salesforce.com. Csupán néhány piaci szereplő engedheti meg magának a társaság felvásárlását.

A Salesforce.com tőzsdei értékét jelenleg 49 milliárd dollárra becsülik, ezzel a világ egyik legértékesebb vállalatának számít, így az esetleges átvétel az egyik legdrágább tranzakció lehet az IT-ipar történetében. A hírt - a tárgyalásokkal kapcsolatban álló személyekre hivatkozva - a Bloomberg hozta nyilvánosságra. A gazdasági hírügynökség közölte, hogy vásárlási ajánlat futott be a Salesforce.com-ért, amely azonnal bevont az üzletbe egy pénzügyi tanácsadót. A globális felhőszolgáltató leginkább ügyfélmenedzsment szoftveréről (CRM) ismert. Az 1999-ben egy volt Oracle-vezető által alapított cég már egy évtizede a tőzsdén van, de hatalmas mérete ellenére soha nem termelt nyereséget.

Chi Hea Cho, a Salesforce.com szóvivője nem kommentálta a hírt. Steven R. Koenig, a Wedbush Securities Inc. egyik elemzője azt mondta, hogy a cég nem áll nyomás alatt és ezáltal a tulajdonosok nincsenek rákényszerülve arra, hogy eladják a részvénycsomagjaikat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki tehetett vételi ajánlatot a társaságra, de a tőzsdei érték eleve behatárolja a lehetséges jelöltek számát. A felvásárlók között lehet az Oracle, az IBM, az SAP, a Microsoft, továbbá a Hewlett-Packard is jó eséllyel pályázhat, hiszen szintén nagy energiák befektetésével fejleszt Cloud-technológiákat. A hírre 12 százalékkal drágultak a Salesforce-részvények.

A Bloomberg adatai alapján a felvásárlás nem csupán a legnagyobb ilyen jellegű tranzakció lenne az IT-ipar története során, hanem - figyelembe véve a Salesforce várható nyereségeit - az egyik legnagyobb költségű üzletkötés is. Ráadásul az is valószínűsíthető, hogy egy ilyen tranzakció a kartellügyi hivatalok érdeklődését is felkeltené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #4
  Közgazdász vagyok.
  A dotkomlufit ismerni kellene, ielőtt adod a szakértőt. Ezeknek az ezeréve veszteséget termelő cégeknek az adja az értékét, hogy sorban állnak a kockázati befektetők, hogy egy százalék részesedésírt fizessenek félmilliárd dollárt, amiből a cég még elvegetál egy évig. Ha valaminek az egy százalékáért adnak félmilliárdot, az ötvenmilliárd. De ettől függetlenül az egész cég nem ér egy telibeszart rozsfás bilit sem.
 • TomecK #3
  Ahhoz, hogy megértsd miért lehet negatív nyereség mellett (veszteség általánosan) mégis pozitiív cash flow, utána kell járni és olvasni egy kicsit a vállalati pénzügyek témakörnek.

  Dióhéjban: A legtöbb nagy és értékes cégnek azért van negatív net income-ja (veszteség) mert számolnak az értékcsökkenéssel. Ez arra jó, hogy a net profit minuszos lesz, emiatt nem fizetnek income adót (jövedelemadó). A valós pénzügyi eredményük ettől még lehet pozitív.

  Egy cég értékét pedig nem csak az határozza meg, hogy mennyi profitot termel.
 • Cat #2
  Az amazon is veszteséges az alapítása óta.

 • VolJin #1
  Zseniális üzletember, aki egy nyereséget soha nem termelő 10 éves vállalatot felvásárolna.