Balázs Richárd

Rejtélyes folt alakítja át Amerika időjárását

Szokatlan veszélyforrás kezd kibontakozni Észak-Amerika alaszkai partvidéke és a kaliforniai partok között. Immár másfél éve vesztegel egy jelenleg megközelítőleg 2000 kilométer széles és 100 méter mély meleg víztömeg a területen, hőmérsékleti csúcsokat idézve elő.

A tudósok által csak "foltként" emlegetett, egyre terjeszkedő jelenség legfrissebb kutatását a Geophysical Research Letters legutóbbi számában tették közzé, megvizsgálva az okokat és következményeket.

A folt megváltoztatta a vízkörforgási sémákat, hatást gyakorolva a kontinens belsejének vizeire és átalakítva a tenger ökoszisztémáit. Bár a tudósok szerint a bolygó óceánjainak felmelegedése nem okolható a rejtélyes és hosszú életű anomáliáért, többek szerint ez már egyfajta figyelmeztetés a Csendes-óceánra az elkövetkező évtizedekben vetülő változásokra.

A műholdas felvételek már 2013 augusztusában jelezték a különös képződmény kialakulását, a gömbölyded folt jól látható volt az Alaszkai-öbölben. A kutatók szerint egy hosszantartó időjárási séma, az úgynevezett nagynyomású "gerinc" elterelte a mélyen meghúzódó hideg vizeket felkavaró szeleket, melyek ezáltal hűvös levegőt és vizet hoznak nagy magasságokból.

Hónapokkal később az alaszkai halászok és hatóságok is több olyan faj megjelenéséről számoltak be, melyek a melegebb, esetenként a trópusi vizek lakói, míg más fajok több ezer kilométerrel északabbra jelentek meg megszokott élőhelyeiktől. "Több fajjal még soha nem találkoztam itt" - mondta Bill Peterson, a Seattle-i Északnyugati Halászati Tudományos Központ plankton szakértője.


Az anomália az elmúlt 12 hónapban jókora növekedésen esett át, az 1-4 Celsius fokkal melegebb víztömeg Alaszkától egészen Mexikó középső partvidékéig terjedt ki. Az óceánkutatók számításai szerint a foltot egy nagy éghajlati minta, az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció (PDO) befolyásolja, ami több felmelegedést okozó jelenség kombinációja. Az észlelt felmelegedési séma mégis más, hangsúlyozta Mark Ohman, a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója. "Ez a jelenség túlmutat az elmúlt évtizedekben észlelt tipikus PDO-szerű oszcillációkon. Elég zavaros a kép" - tette hozzá.

A folt számos szokatlan időjárási jelenséget idézett elő tavaly nyáron a szárazföldön, többek közt fokozva a viharok és villámok számát, melyek erdőtüzeket okoztak. A legnagyobb hatást azonban a tengeri fajokra gyakorolták. Peterson attól tart, hogy az anomália hatására bekövetkezett hatalmas esés a tengeri tápláléklánc kulcsszereplője, az evezőslábú rák populációban végzetes hatással lesz a lazachalászatra, ami sok milliárd dolláros ipart jelent."Nincs mit enniük" - utalt a lazacokra, melyek kénytelenek voltak kimerészkedni a folyókból a folt hatására.

Több ezer vízimadár pusztulásáról számoltak be a Csendes-óceáni partvidéken, Dél-Kaliforniában az állatvédőknek kellett beavatkozniuk az éhező oroszlánfókák megmentése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jakuza1 #43
  "Milyen maszlagot? Három sort nem írtam összesen!"

  Maki
 • VolJin #42
  A régi felületnek meg volt az az előnye, hogy lehetett az olyan gyökereket ignorálni, mint Jakuza1.
 • VolJin #41
  Az, hogy a maszlagra úgy utalt, hogy nem a növény, az nem változtat azon, hogy nem én maszlagoltam, hanem ő....
 • VolJin #40
  "Raadasul ahhoz a kijelenteshez is, hogy "harom sort sem irtam", ami atalakul, "Ez szerinted ez több három sornál?"
  A tipikus felrebeszeles, maszlag, tereles stb. es folytathatnam igy tovabb."

  Te egy troll vagy.
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.04.24. 18:55:57
 • Jakuza1 #39
  Raadasul ahhoz a kijelenteshez is, hogy "harom sort sem irtam", ami atalakul, "Ez szerinted ez több három sornál?"
  A tipikus felrebeszeles, maszlag, tereles stb. es folytathatnam igy tovabb.
  Foleg azon kijelentesek utan, hogy valaki leir 3 sorban 3 mondatot, majd kitalalja, hogy sort tordelt, vagy kevesebb karaktert irt,, mint ami szerinte egy sorban allnia kellene. :)
  De meg azt se fogja fel, hogy minden elkezdett sor, egy sort jelol, barmennyi karakterbol is all. :)))) Ezert is csak egy nagy maszlag es onigazolas az egesz, amit irkal, mint altalaban.
  A maszlag jelentesenek tudashianya, egy masik kerdes.
 • Tetsuo #38
  Sorolhatod napestig, itt a maszlagról volt szó, aminek az átvitt és köreidben megszokottabb jelentését is félrértetted, hiszen a mellébeszélés akkor is az, ha kevés. ;-)
 • VolJin #37
  Elektronikai technikus és felsőfokon közgazdász vagyok.

  Az eredeti jelentése a szófordulatoknak ritkán témába vágó. A szíjat hasítok a hátadból brutális jelentése keveseknek ismert. Mindenki arra gondol, hogy szíjjal rácsapnak valakire, pedig azt jelenti, hogy pengével vágok két hosszú párhuzamos csíkot, és letépem rólad azt a bőrdarabot, és ezt addig teszem, míg teljesen megnyúzlak. Ez egy szokványos kivégzés volt a középkorban. Vagy a kapd be a faszom. Az egy nyilvános megaláztatás volt, ahol a másiknak le kellett szopnia az embert.
 • Tetsuo #36
  LOL Valójában nem asszociálni kell rá, hanem szószerint érteni. ;-)
  Sok ember elsikkad a szavak igazi jelentése és múltja felett, csak primitív sémákat követ, egy-két ezer szót használva éli életét.
  Itt az sg-n, te még a választékosabban fogalmazók közé tartozol, valami reál szakon szerzett diplomával - még ha a választékod egy jó része vulgáris és személyeskedő is. :-)
 • VolJin #35
  Elvileg ez egy hallucinogén növény, de veszélyes méreg is egyben. Nem asszociáltam rá....
 • VolJin #34
  Mert ez szerinted több volt három sornál?

  ********************
  A kis oszcillációkat leszámítva részt is tudni kellene értelmezni.
  A kisjégkorszak meg vulkanikus eredetű...
  A többire meg még nem reagálnék, ugyanis nem olvastam el....
  **************************

  Három sorban egy sort ki nem tevő szöveg. Ha összeadod, karakterre talán egy sort sem ad ki....

  Amúgy a te hozzászólásodra a maszlag kevés jelzőnek.
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.04.24. 01:10:48