Berta Sándor

IT-vállalattá alakul át a Bosch

A szerszámgépgyártó vállalat a jövőben sokkal inkább az informatikára, a dolgok internetére akar koncentrálni.

A társaságot finommechanikai és elektrotechnikai műhelyként 1886. november 15-én alapította Robert Bosch. Az első termékeik többek között elektromos csengők és vízállásjelző berendezések voltak. A paletta az évek során folyamatosan bővült, a vállalat a háztartási eszközöktől az autóalkatrészeken át sok mindent gyártott. Robert Bosch 1942-ben hunyt el. A gyártó az első mosogatógépet az 1960-as, az első mikrohullámú sütőt az 1970-es években dobta piacra.

A Bosch mindig megpróbált lehetőleg független lenni, saját diódákat, tranzisztorokat és integrált áramköröket fejlesztett ki. 1965-ben jött létre az első kutatórészlege. Napjainkban a Bosch legfontosabb területe az autóipar, de 2010-ben a konszern 600 millió euróért létrehozta a reutlingeni félvezetőgyárát, amely a cég történetének egyik legnagyobb beruházása.

Az elmúlt években egyre jobban előtérbe kerültek a szoftverek és a kutatás-fejlesztés. Tavaly a Bosch a 48,9 milliárd eurós bevételéből körülbelül 4,7 milliárd eurót fordított innovációra, majdnem kétszer akkora összeget, mint a Siemens. A sikert különösen két részleg garantálhatja: a 2005-ben alapított Sensortec, amely 2008 óta fejleszt és értékesít mikromechanikus szenzorokat, illetve a Software Innovations részleg, amelynek a fő terméke a Bosch IoT Suite. A következő esztendőkben a dolgok internete, a gép-gép kommunikáció és az intelligens otthonok létrehozása még fontosabbá válik majd a társaság számára. A Bosch IoT-Lab9 legfontosabb feladata a dolgok internetéhez kapcsolódó új üzleti modellek kutatása.

A Bosch nem csupán részt akar venni az internetes korszakban, hanem úttörővé is válna. Prioritást kaphat a szoftverfejlesztés és az, hogy minden termék képes legyen csatlakozni a világhálóhoz. Tavaly májusban az 1000. fejlesztőmérnök is megkezdte munkáját a Bosch budapesti fejlesztési központjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!