Berta Sándor

Számítógépek okostelefon-alkatrészekből

Érdekes elképzeléssel állt elő egy finn cég, amely hasznosítaná a megunt vagy kidobott mobil készülékek processzorait és akkumulátorait.

A Circular Devices nevű vállalat tavaly év végén bejelentette a Puzzle Phone nevű moduláris okostelefont, most pedig a PUZZLECLUSTER nevű koncepciót megvalósítva kimustrált okostelefon-alkatrészeket gyűjtene össze, amelyek segítségével számítógépeket hozna létre. A szakemberek egyelőre csak a mobil processzorokat és akkumulátorokat használják fel, a többi modul újrahasznosítására még nincs elképzelés.

A PUZZLECLUSTER alapötlete az, hogy az elkészített számítógépekbe több mobilprocesszor együttes beépítése elegendő teljesítményt nyújthat. Az első modellekbe legfeljebb öt CPU-t építenek be. A számítási teljesítmény emellett úgy is növelhető lesz, hogy több számítógépet is össze lehet majd kötni egymással. A Circular Devices szerint az új készülékeket több területen is lehetne alkalmazni. Így például a cégek úgynevezett renderelőfarmokat hozhatnak létre, de ezenkívül a megoldások az adatelemzésekhez és az otthoni szerverszolgáltatások üzemeltetésére is hasznosak lehetnek.

Az akkumulátorok üzemideje ugyanakkor kérdéses, hiszen használt modulokat alkalmaznának. Számos más kérdés is nyitott, például hogy az első termékek mikor jelennek meg a piacon, mennyibe fognak kerülni, milyen lesz a pontos technikai felszereltségük és a kereskedők miként fogadják majd az ötletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    A modularis telefonok fontos ismerve, hogy van egy szabvanyos buszrendszeruk, ami az elemeket (cpu, flash, kamera, stb.) osszekoti. Ezen keresztul lehet veluk kommunikalni es arammal ellatni oket. Ha fognak egy kozos hazat, amibe tobb ilyen modul kerul, akkor azokat szepen fel lehet fuzni olyan cluster-be, mint amilyen a seti at home. Hivjuk ezt az uj rendszert mondjuk jeti at home-nak. Minden modul fuggetlen a tobbitol, tehat onallo szamitogep, de cluster-ben futnak, azaz az illeszto buszon at kommunikalnak egymassal. Mivel az android-os telefonok linux kernelen futnak, ezert mar van bennuk cluster mod, sot az android api tartalmaz is ilyen hivasokat. (tehat pl. a google mint a cluster hivatalos tulaja futtathat kodot barkinek az android-os telefonjan, a neten keresztul kuldve ki a parancsokat) A gyakorlatban ezt nem nagyon hasznalja senki, legfeljebb az open source-os android verziok hazi cluster-ekhez. De a lehtoseg ott van, tehat egy egyszeru app. segitsegevel barmilyen halozatba kotott android-os telefonbol lehet cluster node. Innentol csak kell egy kozos keret, egy mester egyseg a koordinaciohoz +2^n db feldolgozo egyseg.

    Nem tudom mennyire nyero megoldas, de kb. olyan mint amikor valaki a megunt es/vagy serult kijelzoju okostelefonjat desktop pc-nek hasznalja egy monitor es billentyzet/eger segitsegevel, aksi nelkul, fixen tapra es halozatra dugva. Mukodik, de egyelore meg 5 telefon is gyengebb mint egy munkaallomas, a szerverekrol nem is beszelve. Mondjuk olcso blade szervernek meg elmehet, mert arra elegek a mai mobil processzorok. A 64 bites sokmagos arm-ok elterjedesevel javulhat a helyzet, azokban mar van eleg ero desktop replacement feladatokra is, tehat tobbet osszekotve akar egy kisebb szerver cluster is keszitheto beloluk.
  • Garga Pitic #6
    Még az a moduláris teló sincs kész, aminek a lecserélt darabjaiból építkezne ez a számítógép.
  • Cobra. #5
    jó, de itt pont az üzemeltető szoftver a legfontosabb láncszem, arról meg nincs hír, hogy azt megcsinálták hozzá.
  • thsanyi5 #4
    Amíg nem számít a gyors reakcióidő, pl egy nagy adathalmazt kell feldolgozni egy hét alatt, addig hasznos lehet akkor is ha nem egyezik a tokozás. Pl a telefonokat az usb csatlakozójukon keresztül ellátnák adattal és ugyanott visszakapnák a választ. Egy program kerülne rájuk ami annyit tesz, hogy ha fut akkor folyamatosan fogadja a parancsokat és visszaadja az eredményt.
    Természetesen nem lesz igaz az 5 darab 5x olyan erős. De attól még jó lehet mert sok esetben szinte ingyen jutnának hozzá a processzorhoz mivel a kidobottat használnák fel.
  • RAZOR27 #3
    basszus... azt hittem ez az én ötletem volt... kapják be :D
  • flashpointer2 #2
    Ja így megy ez összeteszünk ötöt egybe és ötször olyan erős lesz!
    A cégnél nem kérdezték meg hogy ki vette fel ezt az idiótát?
  • mortep #1
    Valóban érdekes az elképzelés. A koncepció feltételezi az azonos cpu-modulok elterjedését, ez viszont nem életképes a mostani slim-device-hajhász világban. és a méret csak az egyik probléma.
    Jelenleg pcknél sem egyszerű ezt kivitelezni. Házon belül ahány pc annyi cpu-tokozás, ahol meg többnyire egyforma gépek hányódnak (pl. vállalkozások) és izmos kiszolgálóra van szűkség, akkor vásárolnak egyet, mert hosszú távon olcsóbb.