Berta Sándor

Szabadtéri reklámokban is jöhet a 3D-megjelenítés

Teljesen új generációs kültéri kijelzőket lehet létrehozni egy osztrák találmánynak köszönhetően.

A jövőben a szurkolók vagy akár a sétálók is 3D-ben láthatnak majd bizonyos tartalmakat. Ezt az az új rendszer teszi lehetővé, amelynek a kifejlesztésében komoly szerepet vállalt a Bécsi Műszaki Egyetem. Alapelve szerint egy lézerrendszer eltérő fénysugarakat küld különböző irányokba és az eltérő szögekből látva más-más képek válnak láthatóvá. Az alapötlet 2011-ből származik. A TriLite Technologies egy újszerű képernyőt akart megalkotni és a fejlesztések során a Bécsi Műszaki Egyetem három intézetével is együttműködött. A cég és az intézmények közösen hozták létre az első prototípust, amely felbontása csupán 5 x 3 képpont volt, de bebizonyosodott, hogy az elképzelés működőképes.


Az 5x3 képpontos első prototípus

Jörg Reitterer, a TriLite Technologies munkatársa elmondta, hogy jelenleg a második prototípust készítik, amely a színes képeket már sokkal jobb felbontással képes megjeleníteni. Ulrich Schmid professzor hozzátette, hogy minden egyes 3D-pixel (amit trixelnek is neveznek) lézerekből és mozgatható tükörből áll. Az utóbbi balról jobbra irányítja a lézersugarakat és eközben a lézer intenzitása folyamatosan változik, így különböző lézersugarak küldhetők az egyes irányokba.


Az alapvető elem egy trixel
A kifejlesztett képernyőt körbe lehet sétálni és a megmutatott tárgyak különböző oldalakról is megtekinthetők. A 3D-hatás megfelelő megélésének egyetlen feltétele van, hogy a néző kellő távolságban legyen a kijelzőtől. Amennyiben valaki túl messze van, akkor olyan, mintha egy hagyományos 2D-s filmet látna.

Szükség volt egy megfelelő videoformátumra is, amit szintén a kutatók fejlesztettek ki. Franz Fidler, a TriLite Technologies műszaki vezetője szerint a mai 3D-mozifilmek is átkonvertálhatók az új formátumba, de a felvételek eleve ebben a formátumban is elkészíthetők. A kijelző előnye továbbá, hogy akár erős napfényben és kifejezetten reklámok bemutatására is jól használható. Sőt, lehetővé válik, hogy minden oldalról más-más reklámot lehessen látni. A technológiát már szabadalmaztatták, a következő prototípusokat az év közepéig készíthetik el és az első kiforrott modelleket jövőre dobhatják piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szaboi #4
    Hehe. Vissza a jövőbe filmre emlékezzünk vissza.
    2015 és Marty fejét pont egy 3D s hiredtőtáblás cápa akarta leharapni
  • Sir Cryalot #3
    haha, lol , stb
  • NEXUS6 #2
    Valami hasonlót magyarok már évek óta fejlesztenek.

    Kész termékeik is vannak:

    http://www.holografika.com/Videos/The-world-s-first-3D-glasses-free-cinema-HoloVizio-C80-HD-382.html
  • grebber #1
    Ez az szemüveg nélküli 3D-t otthonra is!!!!!