Gyurkity Péter

Meteor világította be a bukaresti éjszakát 

Biztonsági kamerák százai rögzítették a meteor felrobbanása által keltett éjjeli világosságot.

A január 6-ról 7-re virradó éjjel érdekes jelenségnek lehettek szemtanúi a román főváros lakói, mégpedig néhány perccel éjjel három után. A város légterében (pontosabban az ország délkeleti részében) jól látható volt egy meteor felrobbanása és elégése, amely éjszakai világosságot és itt-ott kisebb pánikot idézett elő.

A Román Űrügynökség hivatalos közleménye a hétvége folyamán még kevés konkrétumot tartalmazott, ebben többek között arról írtak, hogy még néhány napra van szükség a pontos útvonal és a főbb események láncolatának felvázolásához. Az előzetes adatok szerint azonban a meteor Bukaresttől némileg északra léphetett be a légtérbe, itt következett be annak elégése, ahogy észak-keleti irányban, vagyis Ukrajna felé folytatta útját. A hatóságok azt még nem tudták megállapítani, hogy vajon a meteor teljesen elégett, avagy meteoritként annak maradványa elérte-e a felszínt.


Az eset viszonylag nagy visszhangot kapott a sajtóban és általában véve a világhálón, mivel biztonsági kamerák százai rögzítették az éjjeli világosságot, ahogy néhány másodperc erejéig felvillant az égbolt. A robbanásra és elégésre 50-70 km magasságban került sor, Bukarest és Vancea között. A jelenség meglehetősen gyakori, ezzel kapcsolatban rögtön meg is jegyezték, hogy ugyanazon az éjszakán csak az Egyesült Államokban mintegy 30 másik meteort figyeltek meg, ami azonban annak köszönhető, hogy egyedül az USA rendelkezik erre alkalmas, kiépített rendszerrel.

Naponta mintegy 40 tonnányi, űrben keringő meteor lép be a légkörbe és ég el, a NASA becslése szerint pedig a Naprendszerben lévő aszteroidák eddig mindössze 1 százalékát fedeztük fel, vagyis bőven van utánpótlás – ráadásul az esetek jó részében az óceánok felett következik be a robbanás, amit senki nem észlel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #9
    Vagy Budapestre akartak rávillantani, csak szokás szerint összekeverték. Ezek a fránya nevek...
  • Macropus Rufus #8
    okés, jogos. Igazad van.
  • Archenemy #7
    "nappali világosság"-nak mondják.

    Tehát valami vagy éjjel világosságot csinál, vagy nappali világosságot csinál. Az általad idézett mondat így lenne jobb:
    "amely nappali világosságot és itt-ott kisebb pánikot idézett elő."
    esetleg kevésbé szebben:
    "amely éjszaka világosságot és itt-ott kisebb pánikot idézett elő." (nincs i, nem éjszakai a világosság, hanem éjszaka van és világos van).
  • Macropus Rufus #6
    "A város légterében (pontosabban az ország délkeleti részében) jól látható volt egy meteor felrobbanása és elégése, amely éjszakai világosságot és itt-ott kisebb pánikot idézett elő. "

    tehát a meteor felrobbanása okozott éjszakai világosságot és pánikot.
    Vagy te, hogy mondod másképpen azt ha éjszaka világos lesz? Mert ha éjszaka világos lesz akkor nincs sötét, nemigaz?

  • Szefmester #5
    "amely éjszakai világosságot és itt-ott kisebb pánikot idézett elő. "

    Ez milyen is? Az éjszakai világosságot nem sötétnek hívják?
  • sempronius18 #4
    Az Oláhok szőrös talpának toxikus kigőzölgései eltérítették a meteoritot, Bruce Willis mehet nyugdíjba.
  • Alexease #3
    Román Űrügynökség :))))
    Olyan lehet mint a Magyar :)
    Utoljára szerkesztette: Alexease, 2015.01.09. 20:09:30
  • RAZOR27 #2
    Az égiek is próbálják kilőni a románokat, de csak nem elég :D
  • NEXUS6 #1
    Minmeghalunk! :O