Gyurkity Péter

Véget érhet a Hubble karrierje 

Hivatalos tervek hiányában belátható időn belül bekövetkezhet az űrteleszkóp halála.

A Hubble űrteleszkóp immár csaknem 25 éve kering bolygónk körül, fáradhatatlanul végezve munkáját, világszerte számos kutatócsoportot szolgálva ki, akik a számukra kiszabott időt igyekeznek a lehető leghatékonyabban kihasználni. A NASA által 2009-ben útnak indított, eddigi utolsó küldetés tagjai egyetértenek abban, hogy a rendkívül hasznos eszköz hamarosan elérhet életútjának végére.

Az STS-125 tagjai 2009-ben az azóta visszavonultatott űrsiklók egyikén utaztak az űrteleszkóphoz, amely addigra eredeti funkcionalitásának mindössze 20 százalékát tartotta meg. A NASA 2005-re tervezte az utolsó ilyen javítóküldetést, a Columbia 2003-as tragédiája miatt azonban évekig nem voltak hajlandók megkockáztatni egy újabb repülést. 2009-ben mégis engedélyezték azt, az űrhajósoknak pedig sikerült az általuk felszerelt új komponensekkel szinte teljesen helyreállítaniuk a Hubble-t, amely tovább folytatta munkáját. Mostanra az értékes eszköz igencsak megkorosodott, és mivel hivatalos terv egyelőre nem született életútjának kitolására, a #Hubble25Social találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy hamarosan elérkezhetünk az út végére.


A Hubble minden 97 percben megkerüli bolygónkat, életének egyik felét a Nap sugárzásának kitéve, míg másik felét teljes sötétségben tölti, a hőmérsékleti ingadozás, valamint a sugárzás maga pedig alaposan megviseli a szerkezetet. A buszméretű teleszkóp pályája minden egyes vibrációval, külső behatással változik, 8-10 éven belül pedig túlságosan közel kerül majd a légkörhöz, amelynek következtében végső halálra ítélhetik, egy részét a légkörbe történő belépéssel elégetve, hogy a maradék becsapódjon a felszínbe. Jelen pillanatban nem sok esélyt látni arra, hogy a NASA újabb küldetést indít a szükséges javítások megtétele érdekében, annál inkább, mert 2018-ban tervezik fellőni a James Webb űrteleszkópot, amely a Földtől 1,5 millió kilométeres távolságra kering majd, az Univerzum még távolabbi részeibe, annak korai történetébe pillantva be.

Egy magáncég, mint például a SpaceX vagy a Boeing, szintén küldhetne némi felszerelést és javítóeszközöket, ehhez azonban a NASA felkérése kellene, amire szintén nem találunk jeleket. Az űrsiklókat leváltani hivatott Space Launch System 2025-re áll majd készen űrhajósok fellövésére, így ők már biztosan nem érkezhetnek meg időben a Hubble-hoz - nagy valószínűséggel tehát elbúcsúzhatunk az űrteleszkóptól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #9
    Itt egy vázlatos kép a KH-11 kémműholdról némi infókkal.

  • teddybear #8
    A Hubble építéséhez felhasználtak egy KH-11 vázat, de sok olyasmit kellett beleépíteni, ami a kifogástalan működéshez volt szükséges. Például olyan irányzó és stabilizáló rendszert, ami sokkal pontosabb és stabilabb irányzást tett lehetővé. Ráadásul még így is elhibázták a főtávcsövet, mert utólagos javításra volt szükség, hogy a tervezett felbontást elérje a szerkezet.
  • Molnibalage #7
    Ez alapján nem derül ki, hogy két Kh-11 vagy mi ez - a főtükör méret önmagban nem döntő - és a 250 milliós rész arra utal, hogy ez minden volt, csak kész hold nem.
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.12.10. 12:51:09
  • Irasidus #6
    Két teleszkóp ajándékba...

    Google.
  • Molnibalage #5
    ?

    Komplett Kh-11-et tudtommal soha nem adtak, mert elve alkalmatlan lenne a tudományos kutatásra. A KH-11-et arra lőtték be, hogy néhány száz km-re levő földfelszínt figyelje meg.
    Erősen kétel, hogy bármilye KH-11-et átadtak volna csak úgy, mert

    ad.1 milliárdokba kerül egy ilyen cucc
    ad.2 most is használják, a típust, de nyilvánvalóan továbbfejlesztve
    ad.3 Ha lenne akkor odafent lenne, vagy olyan tartalékban, hogy szüksége estén fel lehessen zavarni növelve a lefedettséget.

    Röviden, semmiféle logikus érv nincs amögött, hogy a CIA vagy bármilyen más szerv csak odavágna puszira két olyan felderítő műholdat, amik a legdrágább és legféltettebb titkok közé tartoznak.

    A Hubble KH-11 kapcsolat tudommal kimerült abban, hogy a KH-11 házába tervezték bele, de kb. ennyi és még ez is csak mendemonda.
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.12.10. 10:23:19
  • Lucy in the Sky #4
    Csak ugye a JWST leginkább infratartományban fog nézelődni, így nem váltja ki a Hubble funkcióit. Szerencsére a CIA nagylelkű adománya, a két darab KH-11 még ott porosodik valami raktárban, kicsit reszelgetnek rajta, pályára teszik, és megy minden tovább, mintha mi se történt volna. Azért az szomorú, hogy a HST-t nem hozzák már le, pedig remek terv volt, ott lenne a helye a Smithsonian kiállítótermeiben...
  • TokraFan #3
    Nem jó ezt hallani, de már valóban öregedőben van szegény. Ez az eszköz az emberiség tudományos fejlődésének és történetének egyik legjelentősebb mérföldköve.
    Tiszteletem azoknak, akik létrehozták.
  • Vol Jin #2
    Attól, hogy lesz utódja, még lenne dolga. Gondolok itt arra, hogy egy ilyen teleszkóp üzemidejére sorbanállás van.
  • Sequoyah #1
    Oreg mar, megszolgalt. Melto temetest neki es lassuk az utodjat.