Gyurkity Péter

Apró robotok utánoz­zák a fehér­vér­sejtek mozgását 

Apró robotokkal válhat lehetségessé a szervezet kijelölt részeinek folyamatos megfigyelése.

Az orvostudomány területén ma már egyértelmű cél olyan speciális megfigyelési módszerek kidolgozása, amelyek valós időben nyújtanak tájékoztatást szervezetünk egyes részeiről, hosszabb távon pedig lehetségesnek tűnik olyan ellenanyagok kikísérletezése, amelyek kizárólag az erre kijelölt sejtekkel szemben fejtenék ki hatásukat. A kutatók most fontos előrelépésről számoltak be.

Az MIT szakemberei a Physical Review Letters nevű magazinban számoltak be kutatásuk eddigi eredményeiről, amelyek bizakodásra jogosítanak fel. Ebből megtudhatjuk, hogy sikerült előállítaniuk olyan miniatűr robotokat, amelyek az emberi szervezetben megtalálható fehérvérsejtekhez hasonló módon navigálnak, kiválasztva a számukra érdekes területeket, illetve egyes sejteket. A komplex navigációs rendszer a fertőzött részek és a vírusok által hátrahagyott kémiai nyomok alapján tájékozódik, ezt pedig lehetségesnek tűnik utánozni, bár erre egyelőre csak szimulált körülmények között került sor, valós sejtekkel ezt követően folytatódhat a munka.


A kutatók által megalkotott apró robot az üvegfelületen a vitaminrészecskék és fehérjemolekulák által létrehozott eltérő ellenállást tapasztalva, bukdácsolva halad előre, mégpedig egy állandóan forgó mágneses mezőre támaszkodva. Ez némileg eltér a valós sejtek felületétől, hiszen ez utóbbiak esetében a sejtek saját receptorai eredményezik a súrlódásban mutatkozó eltérést, az általunk kidolgozott ellenanyagok pedig éppen ezen receptorokat célozzák meg, hogy kifejtsék pozitív hatásukat. A munka eredményeként egyelőre az tűnik elérhetőnek, hogy a szervezet erre kijelölt részeit az apró robotokkal folyamatos megfigyelés alatt tartsuk, azok állapotáról valós időben kapjunk tájékoztatást, így az orvosok nagyobb magabiztossággal dönthetnek a további lépésekről.

A kísérlet a következő fázisban már valós sejtekkel folytatódik, ezeket in vitro módon tenyésztik majd. A szélesebb körű felhasználás egyelőre távolinak tűnik, de itt érhet még minket meglepetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Érdekes lesz a fészbúkról megtudni, hogy: Tüdeje bal lebenyében 18 sejtnyi rosszindulatú daganatot fedezett fel a vérrobotja! XD
  • AgentKis #4
    A "terroristák" meg belekeverik az ivóvízbe és keringés szinten fognak megfigyelni minket! XD
    De lehet, hogy inkább a titkosszolgálatok?
    Vagy ez a 2 ugyanaz, csak az ellenségé terrorista, a sajáté meg titkosszolgálat?
  • Vol Jin #3
    Persze-persze, a gyíkemberek segítségével.
  • hematit1976 #2
    ez itt a nagyközönség számára publikált információ. szerintem már az arra elég gazdagok rég megvették maguknak az "örök fiatalság nanobotokat".
  • grebber #1
    Hm akkor már csak pár évtized és itt vannak az öngyógyító nanitok
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.11.04. 18:50:05