Berta Sándor

Önállóan dönt az F-35-ös új rakétája

A norvég kormány hamarosan elfogadhatja az önálló csapásmérésre alkalmas rakéták beszerzését.

A Joint Strike Missile (JSM) nevű rakéták a repülőgépről való indítás után képesek önállóan felismerni a célpontjaikat és emberi beavatkozás nélkül dönteni arról, hogy leküzdjék-e őket vagy sem. Kétirányú adatkapcsolatra képes, azaz lehetővé teszi, hogy kilövése után az operátor módosítsa a célpontot, vagy akár utasítást adjon az önmegsemmisítésre. A projektet támadók úgy vélik, hogy ez a működési elv megsérti a nemzetközi előírásokat. A skandináv sajtó az új fegyverek kapcsán már "gyilkos robotokról" beszél.

A fegyverrendszert a Kongsberg Gruppen nevű helyi haditechnikai konszern fejleszti ki és szállítja a norvég légierőnek. Az ország parlamentje nemrég fogadta el a projekt további 2,2 milliárd norvég koronával való támogatását. A rakétákat a Lockheed Martin F-35-ös repülőgépeken rendszeresítenék, ezek a vadászok váltják fel a jövőben a norvég légierő F-16-osait. A fegyverrendszerrel szemben elvárás volt a célpontok önálló felismerése és az önálló döntéshozatal. A JSM-eket szenzorokkal és kamerákkal szerelik fel és egyaránt képesek földi és vízfelszíni célokat támadni. Útjának megtervezésekor figyelembe veszi az adott terület földrajzi adottságait. Navigációs rendszere és jó manőverezőképessége lehetővé teszi a talaj közeli repülést. A Kongsberg már készíti a JSM első prototípusát.

A rendszert támadók és az ellenzéki politikusok számos kérdést tettek fel. Ki lesz például a felelős, ha a JSM csődöt mond és rossz döntést hoz? Miként lehet megakadályozni a polgári célpontok támadását? Alexander Harang, a Norvég Békeliga (Norges Fredslag) elnöke parlamenti vitát sürget a projekt kapcsán a felmerült kérdések tisztázására, és hogy irányelveket dolgozzanak ki a JSM-mel kapcsolatban.

Christof Heyns, az ENSZ különleges vizsgálója szerint az elmúlt évtizedekben megnőtt a távolság a katonák és a célpontok között, most viszont már az is látható, hogy a fegyverek maguk is katonákká válnak. Norvégia nagy fegyverexportőr, szerinte ezért is tisztázni kellene a kérdéseket. A norvég védelmi miniszter, Ine Eriksen Søreide ugyan egyetért azzal, hogy a katonai robotizáció komplex kérdéseket vet fel, de szükségtelennek tartja a fejlesztések felfüggesztését a vita eldöntéséig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #29
    Troll, vagy? Értem én, akkor elnézést!
  • Papichulo #28
    Nem én hoztam fel, hanem előttem valaki.

    Akkor miert nekem cimezted?

    A terroristák pedig nem azok, akik civil ruhában civilek között elvegyülve támadnak. Ezt felejtsd el!

    Megintcsak te mostad ossze oket... en csak a te ertelmezesedet probaltam hasznalni, hatha ugy jobban megerted. Nem jott be :)
  • ostoros #27
    Nem én hoztam fel, hanem előttem valaki.
    A terroristák pedig nem azok, akik civil ruhában civilek között elvegyülve támadnak. Ezt felejtsd el!
    A terroristák azok, akik civileket támadnak. Legyenek egyenruhában, vagy sem!
  • Papichulo #26
    Olyan katonai kategória, hogy "bátorság" meg "becsület" nem létezik.

    Te hoztad fel ezeket a szavakat, nem en.

    Akarmennyire is furcsa lehet szamodra, de a haborunak is megvannak az irott szabalyai. A "horizonton tulrol loves" az nem szegi meg ezeket. A civilek kozott, civil ruhaban elvegyulve tamadas, az pedig igen. Ezert terroristak a kis partfogoltjaid...
  • ostoros #25
    Egyébként a felvetésedre mintegy válaszul még egy gondolat. Olyan katonai kategória, hogy "bátorság" meg "becsület" nem létezik. Csakis győzelem és vereség van. Meg a kettő között veszteség (ami sokszor civil veszteség) Vannak megnyerhető harcok, és vannak nem megnyerhetők. Nem fog egy AK-s gyerek csak úgy egymagában megtámadni egy jól felszerelt, kiépített és nehézfegyverekkel védett katonai bázist. Ezt felejtsd el!
  • ostoros #24
    Ja persze, nyilván. A bátorság ismérve csakis az lehet, hogy jó messziről, lehetőleg a horizonton túlról lövünk, hogy ne is lehessen visszatámadni. Hogy odamenjünk, és kiválogassuk a civileket a terroristáktól? Azt nem, mert akkor vissza tudnak lőni!
    Nyilván a terrorista aki eddig a családjánál lakott, majd vesz egy teljesen új házat, és az összes terroristával együtt oda költözik egy civilektől teljesen megtisztított városba, vagy sátorosan a puszta közepére, és már csak várják az amerikai bombákat. Ezt gondoltad?
    Hát nem így van. Ott lakik, ahol eddig is lakott, (a megszálló erők egyből kiszúrnák az első igazoltatásnál, hogy te nem is ide vagy bejelentve) és várja hogy lecsaphasson.
  • seepheeerd #23
    Jó kis fegyver lesz ez... már agyalnak a másik oldalon a megtéveszthetőségén :D
  • seepheeerd #22
    "katonai csapásmérő erőn belül háborús időkben soha nem lesz civil hajó, mert semmi keresnivalója ott."

    Ahogy a második világháborúban is kisérgették a civil hajókat katonaiak, ugyanúgy ma is védelmet biztosítanak, pl. Afrika szarvánál a kalózok ellen.


    Ennek a kettőnek, regarding to the cikk semmi köze egymáshoz.
  • Papichulo #21
    @fonak, @ostoros

    Persze, a batorsag legfobb ismerve, hogy lakott teruletrol, civilekkel korbeveve kell tamadni - lehetoleg azok eletet veszelyeztetve... nagyon el vagytok tevedve.
  • fonak #20
    Ilyen erővel aki mondjuk egy drón konzolja mögül vagy egy Apache-ból mészárolja a "vadakat" az is gyáva, hisz ő sérthetetlen. Miért nem megy ki oda egy szál fegyverrel hogy megmérkőzzön velük, nem igaz?