Gyurkity Péter

Több a mobiltelefon, mint az ember

Már a Föld teljes lakosságát is meghaladja a mobil kapcsolódások száma, ám a szakadék óriási.

A GSMA Intelligence saját internetes oldalán követi nyomon a mobil kapcsolódások számát, amelyet az aktív előfizetők, valamint a teljes lakosság méretével vetnek össze. Adataik alapján már egyértelműen a mobil kapcsolódások vezetnek, ám az óriási növekedés egyben egy hatalmas szakadékot is jelképez.

A friss, ám folyamatosan változó számok alapján immár 7,2 milliárd mobil kapcsolódás felett járunk, ami meghaladja a teljes lélekszámot, legalábbis ha az US Census Bureau adataiból indulunk ki, ez utóbbi ugyanis hivatalosan 7,197 milliárd főre teszi a bolygó teljes lakosságát. Érdemes megjegyezni, hogy az első szám az úgynevezett machine-to-machine (M2M), vagyis a különböző eszközök közötti kapcsolódásokat is tartalmazza, ami nem feltétlenül két, ember által vezérelt készülék közötti kommunikációt jelent, az pedig külön érdekesség, hogy az aktív előfizetők száma jóval elmarad az új rekordtól.


A valamilyen mobil készülékkel rendelkező előfizetőkből ugyanis „mindössze” 3,6 milliárd található bolygónkon, ami egyben azt is jelenti, hogy a teljes lakosság fele nem birtokol ilyen hordozható megoldást. Ezzel gyakorlatilag egy hatalmas szakadék tátong a lakosság két fele között, a kommunikációs forradalomból kimaradók mindennapokban érzékelhető lemaradása pedig folyamatosan nő. A szervezet illetékesei igyekeznek is megjegyezni, hogy a rekord elérése csalóka, hiszen hatalmas tömegek kénytelenek nélkülözni a hordozható készülékeket, az azok által nyújtott funkciókat, ezen a téren tehát bőven van mit tenni.

Ezen igyekszik változtatni a Facebook, valamint a hozzájuk kapcsolódó partnerek csoportja – ők az Internet.org portálon keresztül szeretnének megfelelő úton elérést biztosítani a lakosság másik felének (és egyben növelni saját jövőbeni potenciális bevételi forrásaikat), ehhez azonban még évekre, ha nem évtizedekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xpek55 #2
    Alapvetően nem lenne szerintem probléma ezzel a technológiásdival. De számomra az jött le ezekről az eszközökről, hogy nagyon rászoktatnak a (túlzott) kényelmességre, és egyszerűen leszoktatnak a (józan) gondolkodásról.

    Nem egy dolgot láttam már én is idáig, hogy ami csak 5-10 perc egy átlag ember számára, hogy átgondolja. Az egy (segítő) gépnek alig pár pillanat. Számomra ez nem egyenlő a fejlődéssel, hanem inkább számomra úgy írható le, hogy ez egy (ellustulás) torzulás az ember viselkedésének tekintetében. Ezzel türelmetlenné, és részben csak is kis erőkifejtésre ösztönöz a dolog. Nem lehet mindenhonnan kiváltani az ember munkaerejét. Mert egyszerűen elvesződik belőle az ember.

    Lehet, hogy most én valami technika ellenesnek tűnő valaki lennék, de nem vallom magam annak. Csak kissé túl gyorsnak, és nagyon ésszerűtlennek érzem ezt az egészet, ahogy fejlődik a technológia. Ez olyan, mintha önmagunkról kezdenék elfeledkezni. De részben tudatosan, és részben öntudatlanul.

    Ha elfeledkezünk önmagunkról, akkor mégis mit fogunk csinálni az életben? Vakon élvezünk mindent, és azontúl semmit sem csinálunk azon kívül? Számomra ez inkább bizarr, és nem pedig valami kellemes/értékes/kellemes jövőkép. Remélem, hogy ez változni fog azért.
  • Zoliz #1
    Ha mindenki válallakozó lenne akkor több mint 14 milliárd mobiltelefon lenne 1 magán, 1 egy céges, szóval még van pilyacz. Agy implantátumra nagyobb szüksége lenne az embereknek, főleg a politikusoknak és feministáknak.