Gyurkity Péter

Bélbaktériummal termelnének üzemanyagot

A propán termelésében segíthet az E. coli, amellyel akár napenergiából is üzemanyagot nyerhetnénk.

A megújuló energiaformák egyre nagyobb szerepet játszanak életünkben, különösen a fosszilis energiahordozókkal összefüggésbe hozott globális felmelegedés, illetve a nukleáris energiával kapcsolatos félelmek felerősödése miatt. Egy új kutatásban bélbaktériumokat használtak fel zsírsavak átalakítására, hogy alternatív úton oldják meg a propángáz termelését, egyelőre kis méretekben.

A brit és finn szakemberekből álló csapat a számos különböző területen felhasznált cseppfolyós propán (autógáz, LPG) előállítását szeretné megoldani környezetbarát és egyszerű módon, amelyhez érdekes módon az Escherichia coli (E. coli) bélbaktériumot használnák fel, akár a fosszilis energiahordozókkal szemben is létrehozva egy egészen új alternatívát. Munkájuk során a baktérium révén azon biológiai folyamatot igyekeztek megszakítani, amelynek következtében a zsírsavak sejtmembránná alakulnak át, ehhez pedig különféle enzimeket használtak fel, hogy a zsírsavakat egy ettől eltérő útra tereljék.


Azért esett választásuk a propánra, mert az viszonylag könnyen kiszabadul a sejtből, a cseppfolyós állapot eléréséhez pedig kevés energiára van szükség. Az eljárás során az E. coli baktériumot gazdatestként felhasználva az első lépésben eltávolítják a nem túl kellemes illatú butirsavat, majd a tioeszteráz (glicerin-foszfát aciltranszferáz) enzim egy új variánsával kiszakítják azt a természetes folyamatból, hogy a CAR névre hallgató második enzimmel a butirsavból butiraldehidet állítsanak elő. Az utolsó körben a nemrég felfedezett, a természetben is szénhidrogéneket előállító ADO (aldehyde-deformylating oxygenase) enzimmel nyerik ki a propánt, amely ezután közvetlen módon felhasználható a különböző járművekben és egyéb eszközökben.

A kísérletben egyelőre apró méretekben sikerült csak igazolni a sikert, ám ezt is elegendőnek tartják a koncepció igazolásához, hiszen a propán eddig csak a földgáz feldolgozásának és a kőolaj finomításának melléktermékeként volt elérhető. A végső cél a mesterséges folyamat átültetése a fotoszintézisben szerepet játszó baktériumokba, hogy ezután a napenergia révén állítsuk elő az üzemanyagot, ehhez azonban további kísérletekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    Őöööö, a más baktériumokon/gyak algákkal végzett kísérletek sokkal bíztatóbbak. A jelenleg igen csak deficites, szójából, repcéből, használt főzőolajból előállított biodízellel szemben ez már valóban rentábilis üzemanyagárakkal kecsegtet. (Gyak az EU előírás, állami támogatás nélkül a termőföldeken, gyak az élelmiszer kárára előállított un biodízel előállítás pillanatokon belül megpusztulna. A bio- szó sem annyira a környezetbarát voltára, mint a forrásra utal, ugyanis a növények termeléséhez, betakarításához igen csak sok gázolajra, üzemanyagra van szükség, talán még többre is, mint amennyi kijön belőle. Röhej!)

    Aztán amíg adott földterületen a szója, repce 200/600 liter, a pálma 2400 liter folyékony szénhidrogént tud biztosítani, az algákkal működő, fotoszintézisre alapuló bioreaktor 40 000 litert. A működéséhez szükséges magasabb CO2 koncentrációt, erőművekből, más vegyi létesítményekből, vagy olaj/földgázlelőhelyek mellöl lehetne biztosítani.

    A propán valóban nem rossz, de minek ezzel szórakozni, ha cseppfolyós szénhidrogén is kinyerhető, és ahogy tudom az a technológia viszonylag közel van a megvalósításhoz és nem kéne génsebészkedni hozzá.
  • Jawarider #6
    Olajlobbi ezt hagyja ???
  • Vol Jin #5
    Nofene, ez érdekes. Szóval az e coli az hasznos, mert a gyomromból érkező hányásból szart csinál, és így a belem hasznosítani tudja amit megettem, és ha egy rosszfiú e coli odakerül, akkor a többit ellenem fordítja, és jó esetben fosok mint egy lakodalmas kutya, rosszabb esetben meg feldobom a talpam.

    Tényleg nem tudtam ezt, mert mindig e coli fertőzésről hallottam, arról, hogy sok jótékony e coli dolgozik a szervezetemben, arról nem.
  • johnfly #4
    "A baktériumok patogenitása genetikailag determinált"

    Tehát a genotípus függvénye, hogy az illető E-coli törzs patogén, vagy nem. A képet bonyolítja, hogy konjugáció útján átadhatnak egymásnak dns részeket , tehát valamelyest ivarosan szaporodónak mondható baktériumokról van szó.
    Magyarán, ha megfertőz egy patogén szerotípussal rendelkező csoport, az keveredik a benned élő törzsekkel, és a korábban békés bacijaid patogénné válhatnak!
  • Vol Jin #3
    Szerintem az e coli nem bélbaktérium, hanem kórokozó.
  • AgentKis #2
    Nagy előnye lenne, ha elterjedne, mert akkor az autóipar is elfelejthetné a sok károsanyag elleni baromkodás miatti agyonturbózott és agyonvezérelgetett EURO6-os motorokat. Csinálhatnának egyszerű szívó(s) 1,6-osokat, amik tiszta LPG-vel kevesebb széndioxidot és egyéb káros anyagot tolnának ki magukból mint a mostani 1-es, 1,2-es "rémálmok". Ráadásul kb. 1/3 annyi mozgó alkatrész és vezérlés kellene beléjük így az áruk is kb. fele lehetne mint a mostaniaknak. A vezetési élményről és a "tényleges" (nem egy labor mélyén mért) adatokról nem is beszélve!
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2014.09.10. 13:26:39
  • Vargagy #1
    A magyar kémiai nevezéktanban nincs butirsav, max butánsav. De annak is van becsületes magyar neve, vajsav. (A butirátok a nemzetközi nevezéktanban a vajsav sói, észterei.)