Balázs Richárd

Több mint ezer robot­ból álló rajjal kísérleteztek

A világ legnagyobb robotraját állították össze kicsi és egyszerű egységek alkalmazásával. Az 1024 egységből álló sereg automatikusan alkotott komplex kétdimenziós alakzatokat, csillagokat vagy éppen betűket.

A Harvard Egyetem kutatója, Mike Rubenstein és munkatársai által kifejlesztett rendszert a hangyák, valamint a sejtek csoportosulása ihlette. A Kilobotoknak elnevezett egyszerű robotokat fedélzeti mikrokontrollerrel, infravörös szenzorokkal és kommunikációs adóvevőkkel szerelték fel, valamint vibrációs motorokat kaptak a mozgáshoz. A felvételen is látható villogó fényekből tudják megállapítani, milyen távolságban vannak a közeli egységekhez viszonyítva.

Az alakzatok megalkotásához a kívánt minta képét minden robothoz eljuttatják, majd négy mozdulatlan robotot helyeznek el kézzel, kijelölve az alakzat kezdőpontját. Ezután egyes robotok elkezdenek mozgolódni, míg el nem érik a kezdőpontot jelölő robotokat, ezután legyezőszerűen elkezdenek szétterjedni ebből a pontból, elfoglalva a megfelelő pozíciót. Minden robot csak a közvetlen közelében levőkkel tud kommunikálni, ezért egyszerűen megállnak azok mellett, amik már elfoglalták a helyeiket. Az ezer egységnek körülbelül 12 órára van szüksége egy alakzat felvételére.

Egy ekkora rajnál az egyik legnagyobb kihívást a véletlenszerű hibák számának növekedése jelenti. Például egy nagy csoportban több robot hibásodhat meg és válhat mozgásképtelenné, mint egy kis csoportban. Ennek kiküszöbölése érdekében a robotok szoftvere lehetővé teszi, hogy szabadon pozícionálják magukat az alakzaton belül, így rugalmasabbá válik a folyamat, a robotok képesek alkalmazkodni akadállyá vált társaikhoz. Az is előfordulhat, hogy a nagy forgatagban kilökik egymást a már felvett pozícióból, az egymással való kommunikáció azonban könnyedén rendezi a sorokat. Bár a raj számtalan alakzatot képes létrehozni, gondjaik adódnak a lyukakat tartalmazókkal, például a fánkformával. "Ez az algoritmus egy mellékhatása" - mondta Rubenstein.


A nagy robotrajok forradalmasíthatják az építészetet, lehetővé téve a szerkezeteknek önmaguk felépítését, emeli ki a potenciális előnyöket Roderich Gross, a brit Sheffield Egyetem szakértője, aki maga is beszerzett néhány Kilobotot saját kutatásaihoz. Emellett a környezet megfigyelésében is hasznosak lehetnek, vagy akár az emberi testben is elláthatnak feladatokat, ha sikerül eléggé lekicsinyíteni. "A mikroméretű robotrajok az érrendszerben utazva noninvazív módon adhatnának diagnózisokat és kezeléseket" - tette hozzá Gross. "A következő feladat a háromdimenziós alakzatok megalkotása, valamint a rajok valós alkalmazásoknál történő felhasználása lesz"

Rubenstein csapata mindenekelőtt azonban szeretné felgyorsítani a rendszer sebességét, ezt az egyenkénti helyett a csapatokban való mozgással, illetve az egymáshoz való csatlakozás lehetőségével érnék el. Ezen felül a hibajavítást is fejlesztenék. "A szervezetben az immunsejteknek vannak olyan specializált sejtjei, amik a hibákat javítják, a robotok esetében is kijelölhetnénk néhány egységet erre a feladatra" - összegzett Rubenstein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Slinky Cyle #5
    Ha lerohannák az összes terroristát és likvidálnák az összest.
    Az usának új ellenségkép utána kellene néznie, vagy újat létrehoznia.

    Több különböző okból, az egyesült államoknak szüksége van egy élő, valódi, veszélyes ellenségre, hogy össze tartsa az amúgy nagyon vegyes, színes társaságot, megerősítve a társadalmi kohéziót. Ezért kellenek a japánok, a nácik, kommunisták.
    Most hogy megszűnt a kommunizmus, most itt van a terrorizmus.
    De ha ez is megszűnik.. mi lesz?
    Kiből fognak új ellenséget gyártani?
    az ufókból?
  • ostoros #4
    Az meglehet.
  • fszrtkvltzttni #3
    új rendszer építésre :)
  • ostoros #2
    Látom te sem vetted be, hogy éítésre fogják használni.
  • Neocortex #1
    na hamarosan le lehet rusholni a terroristákat