Balázs Richárd

Emberfeletti erő exoskeletonnal

A világ legnagyobb hajóit építő munkások hamarosan exoskeletonokkal dobálhatják a mázsás fémdarabokat.

A Deawoo Hajóépítő és Tenger Mérnökség Okpo-dongi létesítményében tavaly már tesztelte a viselhető roboteszközt, hogy új szintre emelhessék a gyártást az emberfeletti erőt adó külső vázak alkalmazásával. A cég kutató és fejlesztő ágazatának főmérnöke, Gilwhoan Chu szerint kísérletük igazolta az exoskeletonok létjogosultságát. Munkatársaival jelenleg a prototípusok tökéletesítésén dolgoznak.

A Daewoo exoskeletonját 160-185 centiméter magas emberek viselhetik, a munkások nem is érzik a 28 kilogrammos szén- alumínium ötvözetből ás acélból készült váz súlyát, mivel az eszköz önmagának viselését is megkönnyíti, követve viselője mozgását. A prototípus háromórás akkumulátor élettartamával normális ütemű mozgást és 30 kilogramm tömeg mozgatását teszi lehetővé.

Az exoskeleton viseléséhez a munkásoknak először a robot alapjául szolgáló talprészt kell magukra szíjazniuk, majd következik a comb, a csípő és a mellkas, melyeket párnázott szíjak rögzítenek a külső vázhoz, a robot pedig együtt mozog a testtel, átvéve viselőjétől a terheket. A rendszert hidraulikus ízületek és elektromos motorok szolgálják ki, amik egy hátizsákból kapják az energiaellátást.

Chu elmondása szerint a tesztelésben részt vett munkások visszajelzései kifejezetten pozitívak voltak, sokakat lenyűgözött a nehéz tárgyak erőlködés nélküli felemelése, ugyanakkor mindenki gyorsabban és nagyobb súlyokkal szeretett volna mozogni. Ezek teljesítésére törekszik a fejlesztői csapat, a cél a 100 kilogramm emelési kapacitás elérése, tette hozzá Chu.

A világ három legnagyobb hajóépítő cége dél-koreai. A Daewoo, a Hyundai és a Samsung nehézipari részlegei az automatizálás magasiskoláját jelentik. Egyes műhelyekben a robotok által végzett munka eléri a 68 százalékot, ezáltal jóval magasabb fejlettségi szinttel büszkélkedhetnek az amerikai hajógyárakkal szemben. Mindez gigantikus járműveket eredményez. A Deawoo 1,9 milliárd dolláros szerződést kötött a Maersk szállítmányozási óriással tíz 55.000 tonnás teherhajó építésére, melyek 400 méteres hosszúságúak és 18.000 konténert tudnak szállítani.

Az ipar növekedésével nő az automatizálódás iránti igény is, beleértve azokat a robotöltözékeket, amivel a Daewoo kísérletezik. A prototípusoknak még számos tökéletesítendő pontjuk van, a teszteken a munkásoknak igencsak meg kellett küzdeniük a csúszós, vagy lejtős felületekkel, valamint a fordulások is elég nehézkésnek bizonyultak. "Több mint egy évtizede fejlesztjük és alkalmazzuk a robotokat és az automatizálást a hajóépítésben" - összegzett Chu, aki mindent megtesz azért, hogy az emberek mielőbb erőfeszítés nélkül mozgassák a saját súlyuknál nehezebb alkatrészeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EnxTheOne #62
    Születéssel kapcsolatban:
    Nem olvastam utána hogy ez mennyire igaz, de régebben olyat olvastam hogy Hitler azt csinálta hogy adott hitelt a friss házasoknak 1 gyerek után elengedték a hitel negyedét, 2 gyerek után meg a felét, 3 után a 3/4-ét 4 gyerek után meg az egészet.
    Meg úgy tudom hogy nyugaton az anyák csak pár hétig maradhatnak otthon szülés után, bölcsi vagy bébiszitter drága, gyerek után alig kapnak valami kedvezményt. Gyerektelenségi adót is be kéne vezetni.
    Persze az is nagyon fontos lenne hogy ne nagyon keveredjenek az alja bevándorlókkal.

    Az a kérdés hogy 2050-ben ha valaki nyugatra akar menni dolgozni akkor arabul vagy bushmanul tanuljon az ember :S

    szerk.
    De legalább írni-olvasnia nem kell majd megtanulni xD
    Utoljára szerkesztette: EnxTheOne, 2014.08.09. 16:41:23
  • EnxTheOne #61
    Alja munkát pár évtized múlva elvégzik majd a humanoid robotok, addig kéne valahogy túlélni az inváziót :S

    Breivik ott hibázott hogy nem a zűrösebb bevándorló negyedekbe ment négereket meg rejtett erőforrást pusztítani.
  • ostoros #60
    Mert nem tudják kontrollálni a folyamatot.
  • Molnibalage #59
    Mert...?
  • ostoros #58
    Sajnos így van. Kissé hülyék, vagyis inkább rövidlátóak ebben a kérdésben.
  • gforce9 #57
    Ennek ellentmond az, hogy Németországban most ráálltak a külföldi munkavállalók munkakörülményeinek ellenőrzésére és javítására. Nagyon nem akarják, hogy hazamenjenek. A családi pótlék felét is a Német szerint adnák vagy már adják is, sok esetben visszamenőleg. Csak ne menjenek el. Németek közül kevés akar szalag mellett dolgozni. Vagy épp építkezésen vagy kukásautóban. Ez általában így van a fejlettebb országokban az "aljamunka" büdös nekik (amiket amúgy én abszolúte nem tekintek lenézendő munkaköröknek).
  • Molnibalage #56
    Na, ez hasonlóan balfasz, mint halgatyó. Ez hívják kollektív büntetésnek. Szóval, ha egy rokonom valami hülyeséget csinál, akkor engem is megbüntetnek...? Te sem vagy sokkal másabb így ,mint halgatyó..
  • Molnibalage #55
    Te mentehetlenül hülye vagy.
  • gforce9 #54
    Jó tanuló voltam, páran mehettünk, Balatonnál sose voltam addig. Kihagyni nem akartam :) Amúgy minket se érdekelt a propaganda 1-2 buzgómócsingot leszámítva. A lázadásunk kimerült az "Előre" helyett "Jó napot"-tal való köszönésben, amiért folyton lecsesztek. A döntő többség Zánkára a nyár és a Balaton miatt ment. Nem azért mert hitt az úttörők 12 pontjában. Hiszen aki nem volt vak, eleve látta, hogy kamu az egész rendszer. Gyönyörű propagandaszövegek és azzal tök ellentétesen működő rendszer. :) Csak ugye a legtöbben letojták, mert ha nem ugrált az ember el lehetett lenni nyugiban.
  • Vol Jin #53
    "Megjegyzem, hogy Breivik nemcsak fiatalokat ölt, hanem robbantott is, erről kevesebb szó esik."

    Dehogy nem. Azért robbantott, hogy a rendőrök oda vonuljanak ki, és a szigeti gyilkolására ne tudjanak reagálni.

    De te suttyó rohadék módjára most nem a te elmeberegségedről kezdesz önvallomásba, hanem azt sugallod, hogy itt valami disznóság folyik, hiszen éppen most is elhallgatunk valamit. Hát a kurva anyáddal operálj így! Arról essen szó, hogy milyen rendszerességgel baszod a konyhapulton!? Erről már kevesebb szó esik?