Gyurkity Péter

Napfolt lehet az első lakható exobolygó

A közeli csillag napfoltját vélték az elsőként felfedezett, lakható tartományban keringő exobolygónak.

2010 szeptemberében a kutatást végző csillagászok izgatottan jelentették be, hogy megtalálták az első, az élet megtartására alkalmas bolygót, pontosabban az első olyan égitestet, amely a saját csillaga körüli lakható zónában kering. Egy új eredmény szerint azonban az exobolygó nem is létezik, az adat csupán a csillag napfoltját mutatta meg számunkra.

A szakemberek eredetileg az égitestek gravitációs hatása révén vizsgálták a tőlünk 22 fényévre lévő csillagból érkező fényt, ebből jutottak arra a következtetésre, hogy számos exobolygó található a rendszerben. Mi több, a Gliese 581 nevű vörös törpe körül az évek során összesen 6 kísérőt fedeztek fel, most azonban úgy tűnik, hogy ezek közül mindössze három bolygó kering valóban a csillag körül, amelyek pedig mind kívül esnek az említett zónán. Akkor ugyanis még nem tudták, hogy a törpe pontosan milyen gyorsan forog saját tengelye körül, így a számítások során alkalmazott szűrők közé sem kerülhetett be a fontos adat. Nemrég világossá vált, hogy egy teljes forgás 130 földi nap alatt megy végbe, ezt rögtön hozzá is adták a korábban elvégzett kalkulációkhoz, a kapott eredmény pedig azt mutatta, hogy a fontos felfedezésként értékelt Gliese 581g valójában nem is létezik.

Hasonló sorsra jutott a Gliese 581d, amely korábban szintén vita tárgya volt. A csillag fényében, annak hullámhosszában mutatkozó periodikus változást ehelyett napfoltok okozták, ezzel pedig a rendszerben található exobolygók száma háromra csökkent - a szakemberek számára jó hír, hogy az új technikával visszaigazolhatják a korábbi felfedezések megalapozottságát, vagyis a jövőben még biztosabban állítható egyes exobolygók felfedezése, azok jelenléte. Ez már csak azért is fontos, mert a Földhöz hasonló méretű bolygók (a csillaguk fényének hullámhosszában mutatkozó) Doppler-jele kisebb a naptevékenység által okozott hasonló szignálokhoz képest, ez utóbbiakat pedig biztos módszerrel kell kiszűrni, hogy valós adatokat kapjunk.

Ehhez érdemes még hozzátenni, hogy a Kepler űrtávcső által felfedezett csaknem ezer exobolygót nem fenyegeti hasonló veszély, az eszköz ugyanis a csillaguk előtt áthaladó, azok fényét ezzel közvetlen módon lecsökkentő bolygókat keres, vagyis a csillagászoknak ezen esetekben konkrét bizonyíték áll rendelkezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #17
    Látszik, hogy a cikkben szereplő módszer csak akkor mond valamit, ha az a fontos tényező, hogy a csillag mennyivel forog, már ismert. Különben a felszíni jelenségek a csillagnak torzíthatják az eredményt. Innetől kezdve a tudományos világ is ezt szem előtt fogja tartani. Bakik mindig vannk. És természetesen meg lehet kérdőjelezni az eredményeket, de csak úgy, hogy azért nagyjából képben vagyunk a vizsgálati módszerek elvi hátterével. Nem pedig úgy, ahogy a 2-es Hsz-ben történt. Sértésnek meg miért venném? Ez a műszerek határterülete jelenleg, eddigis voltak bakik ezután is lesznek.

    "Hat te irtad, hogy egy napfolt evekig is fennmaradhat"
    A napunknál hónapokig fennmaradnak, a bomlásuk jelenleg a legjobb tipp szerint a mágneses erővonalaknak köszönhető egy kisebb csillag esetében, lassabb forgásnál valószínűleg ez a mágneses erő is kisebb, persze ez is csak tipp, de logikus tipp. Így ott egy napfolt tovább fennmaradhat. És mivel kiderült, hogy a spektrumváltozás a csillagfelszínről érkezik, mert megegyezik a forgási periódussal így nyilván napfolt lesz vagy kiseséllyel valami olyan dolog, amit nem ismerünk, bár a színkép lapján a csillag anyaga felmérhető és ha nagyon nem tér el a többitől, túl nagy extrát várni tőle értelmetlen. Főleg, hoyga napunk esetében a napfoltokat már rég ismerjük, logikus feltételezés, hogy más csillagoknál is van ilyen és pont rá is illik a jelenségre.
  • nextman #16
    Hat te irtad, hogy egy napfolt evekig is fennmaradhat, legalabbis a cikk szerint.
    Ne vedd amugy sertesnek, en szeretek mindent megkerdojelezni, es mindennel vitatkozni, amig 100% be nem bizonyitjak nekem.
    Ez a cikk pl. elgondolkodtatott rola, hogy vajon mennyire megbizhato az exobolygok detektalasa ugy alapjaiban.
  • gforce9 #15
    Hát ebben az esetben abból az irányból látjuk, mert a megmaradt 3 bolygó felfedezéséhez is az kellett korábban. Ha nem a keringési síkból látjuk, hanem valamennyire elfordulva, akkor is van valamekkora periodikusság, ha pedig pont tengelyirányból, akkor kb semmit sem látunk. Attól azért messze vagyunk, hogy egy csillagon lévő napfolt kóválygását direktben lássuk. A napfoltok persze tűnhetnek el és keletkezhetnek. De napra pontosan 3-4x ugyanakkor és ugyanakkora? Ez eléggé hihetetlen :)
  • gforce9 #14
    Nem tudok róla, hogy ez a jelenség egyértelműen kimutatható lenne. De lehet jár már ott a technika, napi szinten azért nem vagyok képben ezzel :)
  • amitakartok #13
    @gforce9
    Nem csak a fényerő változik áthaladáskor; ha a bolygónak van légköre, az ideiglenesen meglátszik a színképben.
  • nextman #12
    Es ha nem a keringesi sikbol latjuk?

    Attol meg egy napfolt lehetne periodikus, es azt hinnenk, hogy egy keringesi sikban levo exoplanetat latunk, vagy nem?
  • gforce9 #11
    Ja még annyi, hogy ha esetleg nem lenne tiszta a közeledő-távolodó színképváltozás: A közeledő-távolodó mentőautóra kell gondolni. Közeledőnél magasabb távolodónál mélyebb hangot hallunk. A frekvencia más. Ugyanez történik a fénnyel is, csak nagyonpici mértékben, amit csak műszerekkel lehet kimérni.
  • gforce9 #10
    "A tömegét és átmérõjét ismerve" = elég az átmérő, hülyeséget beszélek :)
  • gforce9 #9
    22 fényév az viszonylag közeli, szóval van róla elégé normális kép.
    Az alapelv ugyanaz, mint a bolygók detektálásánál. Ha kering körülötte egy bolygó és mi a keringésisíkból látjuk a csillagot, akkor a csillagot hol közeledni, hol távolodni látjuk. Mert ugye nem a bolygó kering a csillag körül, hanem a közös tömegközéppontjuk körül keringenek, ami valószínűleg a csillagon belül van, szóval messziről a csillag csak imbolyog kicsit, míg a bolygó kerülgeti. Ez az imbolygás viszont azzal jár, hogyha közelít felénk a csillag, akkor színképe a kék, ha távolodik, akkor a vörös felé tolódik. Ez kimérhető, több mint 10 éve erre már van technika. Mostanra már ez a mérési módszer odáig finomodott, hogy a forgó gömb két széléről érkező fényt is tudják analizálni. Az egyik széle közeledik a csillagnak a másik távolodik, mert ugye forog. Így meg lehet mérni a két széle közötti színképkülönbséget. A tömegét és átmérőjét ismerve ebből már kikalkulálható, hogy mekkora a forgási sebessége.
  • nextman #8
    Hogyan tudjak a forgasi idot kiszamolni?

    Gondolom van 3 pixelnyi kep a csillagrol, es az alapjan kell...