Gyurkity Péter

Vérmentes fegyvereket akar a Pentagon

Az amerikai katonai vezetés az emberek életét megóvó fegyverek fejlesztését támogatja.

Érdekes kezdeményezésre bukkantak a téma iránt érdeklődő internetezők a napokban, amelynek célja olyan nem-gyilkos fegyverek kifejlesztésének támogatása, annak elősegítése, amelyek a jövőben a terroristák elleni küzdelemben, illetve a tömegdemonstrációk megfelelő kezelésében segíthetik a hadsereget, mégpedig az emberéletek veszélyeztetése nélkül. A technológia elérhetőnek tűnik, ám számos kérdés vetődik fel ezen fegyverek gyakorlati hasznával kapcsolatban.

Az Office of Naval Research olyan fegyverek kikísérletezését várja a program iránt érdeklődő cégektől, amelyek vérmentes módon biztosítanák a nagyobb tömegek, illetve a kisebb ellenálló csoportok, diverzáns alakulatok, terroristák kezelését, elhárítását. A fő szándék a célkeresztben lévő emberi szervezetek megóvása, az azokban történő kártétel elkerülése, ezzel egy időben pedig a gyanús és ellenségesen viselkedő személyek fegyvereinek és eszközeinek ártalmatlanítása, mielőtt az illetőknek idejük lenne azokat használni. 14 különböző technológiát sorolnak fel a kívánatosnak tartott megoldások között, ebből pedig jól látható, hogy a program elsősorban a közel-keleti és közép-ázsiai tapasztalatokra épül, hogy a jövőben elkerüljék a nagyobb vérveszteséget.


Ideális esetben ez mind a kisebb csoportok, illetve a nagyobb tömegek esetében is megvalósítható lenne, például a fegyverekben lévő elektronika "megsütésével", illetve a kijelölt személyek mozgásra kényszerítésével. Ez utóbbira példa a Pentagon által csak "Pain Ray" néven emlegetett fegyver, amely a megfelelő energia koncentrálásával kikényszeríti az illető személyek elmozdulását, mivel olyan kellemetlen, égő érzést okoz, amely nem is ad lehetőséget a tudatos ellenkezésre. Ez a tömegtüntetések esetében lenne hasznos, míg az egyéb megoldások a fegyverek összetörésében, a mobil eszközök és drónok semlegesítésében segítenének.

Kérdés, hogy ezen eszközök széleskörű alkalmazása mennyiben vált majd ki ellenkezést a lakosság részéről - kellemetlen tapasztalatok bőven akadnak, elég csak a "taser" kapcsán felmerülő halálesetekre gondolni, ami újból és újból figyelmeztet minket arra, hogy szinte minden célszemély szervezete eltérő módon reagál a biztonságosnak vélt fegyverekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #27
    Általában nem a többség balhézik, bár olyan is előfordul. Tüntetni lehet, de ha elfajul a helyzet, akkor minden országban előhívják a rohamrendőröket, és tesznek róla, hogy a balhé mielőbb véget érjen.

    Ami azt illeti, inkább használjanak ilyen, kevésbé erőszakos eszközöket, mint éleslőszert.
  • gforce9 #26
    Amúgy érdekes, hogy tömegoszlatásra sokkal több figyelmet fordítanak, mint arra, hogy egyátalán megpróbálják megérteni, miért is balhézik a tömeg. (nyilván nem egy meccs utánai randalírozásra gondolok) Elvileg a demokráciában csak a tömegek ruházhatnak fel hatalommal, utána ez a hatalom leadja a rendelés a tömegoszlató eszközök fejlesztésére. Felettébb érdekes :)
  • johnfly #25
    És az altatólövedéket úgy gondoltad, hogy: -Bocsi, figyelj csak, állj már rá erre a mérlegre, hogy me, nem akarunk megölni, csak elaltatni!
    Az altatógázt meg úgy, hogy hangosbemondóban szólnak mindenkinek, hogy aki 50 kg-nál könnyebb, az ne slukkoljon négynél többet belőle, különben megdöglik!
  • teddybear #24
    Megint túlkombinálod a dolgokat. Ha bekapcsolják az oszlatót, a mozgásképes csürhe úgy is olajra lép. Ha eltűntek, a mozgásképtelen sebesülteket, betegeket, részegeket, kábszereseket meg összeszedik a mentősök.

    Persze egy diktátornak nem kell ilyesmi. A régi jó gumibot+könnygáz kombó tökéletesen megfelel, Ha mégsem elég, akkor a tüntetők közé lőnek, esetleg letapossák őket egy tankkal. A szarrávert tüntetőket meg nem a mentők fogják elvinni, hanem mennek a munkatáborokba, börtönbe.
  • DontKillMe #23
    Altatólövedék, altatógáz. Mit kell ezt túlbonyolítani?
  • Vol Jin #22
    Ezt ilyen pár másodpercre bekapcsoljuk, és mindenki húz a faszba stílusú tömegoszlató cucc.
  • Zero 7th #21
    Nem kifejezetten mozgássérültekre gondolok, hanem elejtett kisgyerekre (ugye láttunk okos jobbert Kossuth téren, nyakában pár éves gyerekkel), fellökött nénikére, letaposott tüntetőpajtásra, könnygázgránáttal fejbelőtt eszméletlenre, stb.

    Azt meg nemtom, hogy az a kurvanagy tepsi, amivel generálják a sugarat mennyire precíz. A vízágyúnak egy-egy embert kell telibevernie, hogy rendesen hasson, de ennek nem, ez szerintem területre hat, széles sávban vagy kúpban.

    És akkor fogok röhögni nagyot, ha valami olcsó házi készítésű védőruhával árnyékolni lehet majd. Ha annyira kis energiájú, hogy a bőrön nem megy át, lehet, hogy már az alufólián sem...
  • Vol Jin #20
    "Az a hõfegyver az fasza, mi van akkor, ha a...khm... mozgásra kényszerített célpont mondjuk mozgásképtelen?"

    Tüntetések és zavargások helyszínén nem szoktak mozgássérültek tartózkodni. Ez nagyjából olyan, mint a vízágyú. Azt sem szokták folyamatosan egy helyre koncentrálni. Ha mindenki elszalad, akkor gondolom nem a tolószékest fogják vegzálnu vele, hanem a többit kergetik tovább vele,
  • Katalizátor #19
    Pontosan! Úgy nem tehetik meg! Így már igen!
  • Lucy in the Sky #18
    Helyesbítek. A kommentedben leírtaknak egy kis része vállalható, talán megfontolandó, de a nagyja szimpla kártékony szemét. A terroristákat a magadfajta indulatparasztok végtelen gyűlölete hozza létre, nem a rendszer.