Berta Sándor

Több száz amerikai városban parlagon hever az optikai hálózat

A településekkel a nagy távközlési cégek kötöttek szerződéseket, de a fejlesztések egy része elmaradt.

A VICE Magazine arról számolt be, hogy a tengerentúlon számos városban vannak kiépített optikai hálózatok, ezek azonban kihasználatlanok. Az ok egyszerű: a társaságok, például a Comcast, a Verizon vagy a Time Warner Cable szerződéseket kötöttek a helyi vezetőkkel, de érdemi beruházásokra nem került sor. A megállapodások miatt viszont a kisebb telekommunikációs cégek sem építhetik ki a saját ajánlataikat. A nagy vállalatok emellett azzal fenyegetőznek, hogy teljesen visszavonják a korábbi ajánlataikat, ha a városvezetők nem teljesítik a kéréseiket.

Ilyen szerződés van érvényben például Washingtonban is, ahol ugyan tárgyalások után elérhetővé tették az optikai hálózat egy részét a hivatalok és a nonprofit szervezetek számára, de a felhasználók továbbra is kénytelenek beérni csekély sávszélességgel. Érdekes módon azonban pont a kisvárosok projektjei sikeresek, ezek a települések ugyanis nem vártak a konszernekre, hanem saját források segítségével kiépítették a gyorsabb interneteléréseket. Mindez azt eredményezte, hogy sikerült megállítani az elvándorlást és a helyi gazdaság szárnyakat kapott.

San Franciscóban egy kisebb szolgáltatónak köszönhetően létrejött egy optikai hálózatsziget kifejezetten a cégek számára, a felhasználók azonban csak reménykedhetnek, hogy egyszer ők is élhetnek majd ezzel a lehetőséggel. Nem csupán a megfelelő ajánlatok hiányoznak, hanem a jelenleginél jóval alacsonyabb árak is kellenének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #3
  A prohardveren felesleges bármiről is magyarázni. Az a "nagyonokos" emberek gyűjtőhelye. Egyébként máshogy tényleg nem tud egy kisváros kiutat, csak ha maga kezdeményez. Ehhez persze olyan vezetés is kell, akinek nem a saját villájának felépítése a legfontosabb és legelső feladat.
 • MsUser #2
  Magyarországon élő példa a Monornet-UPC monopol helyzetüket nem akarják ki engedni a kezükből! A 29-es körzetben magas árakon minimális NET sávszélesség 8Mb/s-1Mb/s 6990.-Ft
  Silány minőség magas PING, állandó szakadozás, ha csak esni kezd az eső a Monornet központól pár utcányira már nincs NET!
  A DIGI elkezde a szerződések megkötését, az optikai kábelek kivitelezését, és láss csodát két év alatt nem hagyja "valaki" az optikai kábel eljutását Monorra, de az a fő hogy nincs érdekeltségi harc, és monopol lobbi.
  Most új néven új szolgáltató vág bele ugyanúgy mint a DIGI már szerződéseket kötnek, lefedettségi táblázatuk van hol élnek a kábelek a leghamarabb, kíváncsi leszek a nagy testvér hagyja-e majd ezt a szolgáltatót élni?
  Ja és a lényeg fele tarifáért 3-4 szeres sebesség a MonorNET-UPC hez képest!
 • Meridian #1
  " Érdekes módon azonban pont a kisvárosok projektjei sikeresek, ezek a települések ugyanis nem vártak a konszernekre, hanem saját források segítségével kiépítették a gyorsabb interneteléréseket. Mindez azt eredményezte, hogy sikerült megállítani az elvándorlást és a helyi gazdaság szárnyakat kapott."

  Nocsak, én máshol (prohardver forumain) pont erről pofáztam, aztán jól lel ettem horrogva nagyokosok által, hogy ez nem működik. Arról beszéltem, hogy magyarprszágon a településeknek önkormányzati szinten saját maguknak kellene kiépíteni mindenhová az optikai hálózatokat, majd ehhez csatlakozhatnának a nagy szolgáltatók, és tartalomszolgáltatók. Hasonló módon, mint Bóly községe csinálta.
  Így lenne igazán verseny, na persze kinek érdeke a verseny? Csak a fogyasztónak, a szolgáltatónak nem, annak a koncesszió a lényeges csak.