Balázs Richárd

Az alacsonyabbak tovább élnek?

Az alacsonyabb emberek tovább élnek, állítja egy tanulmány, ami kimutatta, hogy a hosszú életet biztosító FOXO3 gén a fejlődés korai szakaszában kisebb testméretet eredményez, amihez alacsonyabb vérinzulin szintek társulnak, és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

"Két csoportra osztjuk az embereket - az 5 láb 2 hüvelyk (158 centiméter) vagy annál alacsonyabbakra, és az 5 láb 4 hüvely (163 centiméter) és annál magasabbakra" - mondta dr. Bradley Willcox, a tanulmány egyik felügyelője, a Hawaii Egyetem professzora. "Az 5'2" és annál alacsonyabbak életek a legtovább. Minél magasabb vagy, annál rövidebb az életed." A tanulmány az 1965-ben indult Kuakini Honolulu Szív Program adatait használta fel, melyben több mint 8000 japán ősöktől származó, 1900 és 1919 között született amerikai férfit követtek nyomon közel 50 éven át, epidemiológiai és klinikai adatokat is rögzítve.

A PLOS ONE lektorált tudományos szakportálon közzétett tanulmány a FOXO3 gén fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. "Ez a tanulmány elsőként mutatja be, hogy a testméret is ehhez a génhez kapcsolódik" - mondta Willcox. "Ezt már ismertük az öregedés állat-modelljeiből, azonban nem ismertük az emberek esetében. Ugyanolyan, illetve kissé eltérő változattal rendelkezünk, mint az egerek, gyűrűsférgek, legyek, vagy akár az élesztő, ami minden egyes fajnál fontos szerepet tölt be a hosszú élet szempontjából"

Willcox megjegyezte, nincs olyan magasság, vagy korcsoport, amit a tanulmány hátrányosnak minősítene, részben azért, mert a testmagasságtól függetlenül folytatható egészséges életmód, ami jobban ellensúlyozza az adott FOXO3 genotípust, mint maga a FOXO3 gén hosszú élet elősegítő funkciója. Honoluluban egyébként rendkívül magas életkorokat élnek meg az emberek, az Egyesült Államokban szinte egyedülállóan. A tanulmányban vizsgált emberek közül közel 1200 férfi érte el a 90 vagy 100 éves kort, közülük körülbelül 250-en ma is élnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hollorol #9
    Én kizárólag arra a mondatra céloztam, amit kiemeltem. Mert ha még meg is állapítottuk azt, hogy a két csoport között szignifikáns különbség van, a csoportokon belül nem állíthatunk semmit. Ezek a minél inkább x annál inkább y típusú állítások nagyon veszélyesek. Ha a két csoportot szűkebbre vették volna és végig pásztázták volna a teljes magasságtartományt-a normálon belül- és döntő többségében szignifikáns különbség mutatkozott volna meg, akkor kijelenthetett volna ilyesmit. Így csak annyit mondhat: a 158 cm vagy alacsonyabb-alacsony- emberek tovább élnek mint a 163 cm vagy magasabb emberek-ahogy mondod-ideális körülmények között. :) "Ez a tanulmány elsőként mutatja be, hogy a testméret is ehhez a génhez kapcsolódik" Ez már sokkal izgalmasabb-de ez szubjektív. A 158-163: szerintem a közepes magasságúakat a kontraszt kedvéért vették ki.
  • wraithLord #8
    Gondolom úgy értik, hogy ha semmi más különbség nincs két ember között, mint hogy különböző FOXO3 allélokkal (génváltozatokkal) rendelkeznek. Ezt kivéve tök ugyanolyan a DNS-ük, és teljesen ugyanúgy élnek. És teljesen ugyanazt csinálják. Szóval "ideális" körülmények között.

    Pl. hiába alacsony valaki, ha rosszkor van rossz helyen, és felkenődik egy kamion elejére, vagy valamilyen halálos betegségre fogékony stb. Ez gondolom a profnak is egyértelmű, aki mondta. Tehát ha csak a FOXO3 allélokat nézzük, aszerint az alacsonyabb él tovább.

    ----
    "Két csoportra osztjuk az embereket - az 5 láb 2 hüvelyk (158 centiméter) vagy annál alacsonyabbakra, és az 5 láb 4 hüvelyk (163 centiméter) és annál magasabbakra."

    Tehát a 158 és 163 cm közöttiek nem emberek? Vagy nem értem. :D
  • hollorol #7
    "Az 5'2" és annál alacsonyabbak életek a legtovább. Minél magasabb vagy, annál rövidebb az életed."

    Ez egy bődületes logikai hiba, egy professzortól pedig szégyenletes.
  • 84569 #6
    Én 203 cm vagyok. Szóval tartós tejet már ne vegyek? :o
  • OstOr #5
    Tovább élnek, de minek! :)
  • Chris05 #4
    A szív szerintem a világ végéig elketyegne.
  • Archenemy #3
    Ezt én is tudtam (már hogy a jelenség ismert volt), de korábban mintha azzal magyarázták volna, hogy az alacsonyabbaknál kisebb magasságig kell felpumpálni a vért a szívnek vagy ilyesmi.
  • Ender Wiggin #2
    Milyen HÜVELY??? Nem HÜVELYK? (freudi elszólás?) És nem 5-2 a jelölése, hanem 5' 2".
  • Mekong Delta #1
    A kisebb termetű kutyák is tovább élnek a nagyobbaknál..