Berta Sándor

Túl sokat ülnek a gyerekek a képernyők előtt

Az Iowai Állami Egyetem tanulmányából kiderült, hogy a gyerekek csak nyerhetnének abból, ha kevesebbet időt töltenek el a képernyők előtt.

Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekeikre és ellenőrizzék, pontosan mennyi időt töltenek el a monitort, illetve a televíziót bámulva, egy friss tanulmány készítői ugyanis rámutattak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 8-10 éves gyerekek átlagosan naponta 8 órát töltenek el a PC, a laptop, a táblagép vagy éppen a tévé előtt. Az idősebb diákoknál és a tinédzsereknél ez az idő még több, 11 óra, mindez pedig káros a fejlődésük szempontjából.

Az amerikai szakemberek bemutatták, hogy mennyit javulhat a fiatalok mentális és fizikai állapota akkor, ha csupán kis mértékben is, de csökkentik a képernyő előtt töltött időt. Hét hónapon keresztül tanulmányozták 1300 iskolás médiafogyasztási szokásait. A kijlező előtt töltött idő csökkentése számos pozitív változást hozott, például a gyerekek többet tudtak aludni, ezáltal sokkal jobb teljesítményre voltak képesek az iskolában és egyúttal kiegyensúlyozottabbá is váltak, illetve kevésbé voltak kitéve az elhízás veszélyének.


Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolta, hogy a gyermekek legfeljebb naponta 2 órát töltsenek a televízió, az asztali számítógép, a laptop, az okostelefon vagy a táblagép előtt. Fontos, hogy a szülők jó példával járjanak elől. Az egyetemi kutatók ugyanakkor úgy vélték, hogy a gyerekorvosok felelőssége is nagy, hiszen fel kell világosítaniuk a szülőket a kockázatokról és meg kell őket győzniük a változtatások pozitív hatásairól. "Amennyiben az orvosok csak a szülők tíz százalékát elérik, az már azt jelenti, hogy mindebből gyermekek millió profitálhatnak" - ecsetelte Douglas Gentile professzor, pszichológus, a tanulmány egyik készítője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Istvandorf #17
    A képzeleterőt helyettesíti a logika a gyors reagálás, a helyzetnek megfelelő gyors döntés.
    Ha tv-ről van szó azt már egyre kevesebbet nézik, mert a csatornákon 65%-ban reklámot adnak azt meg tudjuk hogy mindenki "átugorgya" nagyon helyesen.
  • inkvisitor #16
    Létezik, volt ilyen időszakom.
    Viszont az osztályomból mindössze ketten mentünk tovább csont nélkül egyetemig, a szövegértésem és feldolgozásom pedig azóta is az átlag feletti.
    Viszont ha csak számítógépezel egész nap (ezt is könnyű megcsinálni, még csak online játék sem kell hozzá), az max a kéz-szem koordinációt javítja, viszont a képzelőerőt beszűkíti a készen kapott fantázia.
  • Narxis #15
    Istvandorf: 20 óra már necces de 8 órákat lazán hoztam hétvégén WoWozással.
  • wednes #14
    Napi 8 órát nem nehéz összehozni. Gyerek hazamegy a suliból du 4.-től éjfélig és elvan. Még aludni is tud egy nagyot ha akar. Hétvégéről meg ne is beszéljünk.
  • Istvandorf #13
    "Azért nem foglalkoztak még ezzel a problémával, mert ilyen eset még a mesében sem létezik."

    Az egész nap (8-20-ig) a képernyő előtt ülés sem lehetséges fizikailag sem.! Még is sokan így állítják be. Mert divat és jól hangzik.
  • wednes #12
    "Nézzük meg fordítva: Mi van ha a gyerek egész nap a könyvet bámulja. Azt mondják rá hogy milyen okos lesz."

    Azért nem foglalkoztak még ezzel a problémával, mert ilyen eset még a mesében sem létezik.
  • harmi2009 #11
    Mindennek lehet a szélsőséges verzióit nézni de nem sok értelme van.
    Ha egy gyerek vagy felnőtt egy könyvet olvas akkor használja a saját képzelőerejét, mentális kreativitását a cselekmény megértéséhez. Míg ue képi formában teszi (szg, tv, stb) készen kapja mindezt nem használva a képzelő erejét.
    A tv előtt eltöltött idő igen is negatív irányba tereli a gyereket. Fáradtabb, ingerlékenyebb, mentálisan zárkózottabb lesz. Mindezt saját gyerekemen tapasztaltam, tapasztalom. Ezért le is korlátoztuk a képernyő előtt eltöltött időt és többet foglalkozunk vele.
  • Istvandorf #10
    Csak úgy jön ide az olvasás hogy;
    "Olvass minél többet"
    "A könyv a legjobb barátod"
    "Egy jó könyv egy finom pohár bor mellett..."
    "Könyvhét"
    Ugye mindenkinek a fülében vannak ezek a reklámszövegek?!

    Sokan úgy képzelik el a negatív gyereket, hogy reggel fel kell, oda ül a gép elé, és csak este kel fel lefeküdni. Tehát Egész nap a számítógép előtt ül semmi mát nem csinál nem tanul, nem beszél senkivel, nem megy sehova.
    Így állítja be a "képernyős gyereket" a tanulmány, na meg sok felületes ember.

    Nézzük meg fordítva: Mi van ha a gyerek egész nap a könyvet bámulja. Azt mondják rá hogy milyen okos lesz.
    De nem tudjuk meg, mert egész nap csak olvas nem lehet hozzászólni sem mert nem figyel ránk mert olvas. Nem tudjuk meg mennyit okosodott, mert nem beszél mert csak olvas, kikapcsolja a külvilágot, körülötte velőket. Vannak szex könyvek, erős krimi, horror könyvek -és ha ezeket olvassa és átviszi az életbe? Mi lesz így belőle?!

    Szal minden negatív elmélet, maga az illetőtől függ ki mennyire fogékony a hülyeségre. Csak hát az örök Divat kritika a gyerek-számítógép téma hálás reklámkampány az üresen maradt oldalakra.
    (Az én gyerekem is számítógépezik, játszik miközben kitűnő tanuló)
  • wednes #9
    Inább az időtényező itt a probléma, nem az adott tevékenység.

    Az a veszély sosem "fenyegette" a társadalmat, hogy a gyerekek minden egyes nap 8-11 órát olvassák a könyveket, ha már ezzel hasonlítjuk.
  • Cat #8
    "Mi a különbség a képernyő előtt ülés (ma már nem rontja a szemet) és a könyv olvasása között?!"

    Nézd meg milyen különbség van aközött, hogy olyan emberhez szólsz, aki egy számítógép előtt ül, és ha ugyanaz az ember olvas. Előbbiben sokkal inkább elmerül, sokkal ingerültebb, ha megzavarod.