Balázs Richárd

Gondolatolvasás agyletapogatással

Tudósoknak agyletapogatási technikákkal sikerült rekonstruálniuk arcokat pusztán az emberi gondolatokból.

A NeuroImage szaklap részéről publikálásra elfogadott tanulmányban a kutatók egy fMRI készülékbe fektették alanyaikat, ami a véráramlás mérésével határozza meg az agy különböző területein végbemenő tevékenységeket. Ezután arcképeket mutattak a kísérletben részt vevőknek, majd kizárólag az fMRI adataiból megalkották az alanyok agya által feldolgozott arcok másait.

"Ez gondolatolvasás" - mondta Alan S. Cowen, a Berkeley Egyetem végzős hallgatója, aki Marvin M. Chun, a Yale professzorával és Brice Kuhl-lal, a New Yorki Egyetem kutatójával közösen készítette el a tanulmányt.


A közzétett képeken az eredeti fotók és a rekonstruált változatuk láthatók. Bár a kísérletekben, amihez 30 agyletapogatást használtak fel, az újraalkotott képek kissé elmosódottak, hasonlítanak az eredetiekre. A rekonstrukció minden esetben pontosan visszaadta a bőrszínt, illetve a 30-ból 24 esetben megfelelően rögzítette az arckifejezést, például egy mosolyt. "Egyértelműen van még hova fejlődnünk" - mondta Cowen, hozzátéve, hogy ezeket a kísérleteket két évvel ezelőtt végezték el, tanulmányukat azonban csak az utóbbi hónapokban fogadták el publikációra. Az elmúlt időszakban munkatársaival a módszer tökéletesítésén dolgoztak. "Kifinomultabb matematikai modelleket használunk az fMRI adatok feldolgozásához, ezért az eredményeknek is javulniuk kell"


Az képalkotó szoftver kalibrálásához a kutatók 300 arcot mutattak a kísérletben részvevőknek, miközben rögzítették agytevékenységüket. Ezután 30 új arcot tettek eléjük és a rögzített sémák alkalmazásával kizárólag az agyletapogatás adataiból rekonstruálták a látottakat. Technikájuk fejlődésével az alkalmazások is jelentősen bővülhetnek, a mentális rendellenességek alaposabb megismerésétől az álmok megjelenítésén át akár a bűnügyek megoldásáig. "Láthatjuk, hogyan észlelik különböző rendellenességekkel, például autizmussal élő emberek az arcokat - és ezek felhasználásával segíthetjük a diagnosztizálást" - mondta Cowen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #20
    Mindegyik cikk el van b@szva itt az sg-n, persze nem feltétlenül a fordító hibája, hanem leginkább a gagyi (sokszor populista, angolszász) forrásé.
    Sajnos az nem várható el, hogy témaszakértő, igazi újságírók írjanak saját cikkeket, mert arra nincs akkora igény, hogy azt meg lehessen fizetni.
    Ez van.
  • Balumann #19
    Szerintem ezt mindenki értette, épp azt írták, hogy ez akkor lenne az igazi, ha emlékezetből állítanák elő.
    Ezt a cikket viszont azért érthetőbben is meg lehetett volna írni szerintem, egyszeri átolvasásra nekem sem sikerült felfogni, hogy mit és hogyan csináltak konkrétan.
  • wraithLord #18
    Ami nincs leírva, azt elég nehéz elolvasni. Amit írsz, az oké.
  • Zero 7th #17
    "Na, látom, egyesek nem nagyon figyelnek arra, amit olvasnak."

    Teljesen egyetértek.

    Például a cikk egyetlen szóval sem említi, hogy emlékezetből olvasták ki. Sőt, egészen konkrétan leírja, hogy befektették őket az MRIbe, _majd_ képeket mutattak nekik.
  • endrev #16
    Na, látom, egyesek nem nagyon figyelnek arra, amit olvasnak.

    Először is ez bizony gondolatolvasás (képi): Mutattak a gépnek olyan agyi mintát, ahol A, B és C (stb.) képekre emlékezett vissza az agy, és a gép is ismerte A, B és C eredeti arcképeket, tehát megvolt a korreláció. Ezután megmutatták az agynak a D képet, de a gépnek nem, és a gép (szoftver) képes volt elég bénán, de már arcképként dekódolni a látott vagyis visszaemlékezett képet.

    Tehát a szoftver nem ismerte a D arcot, csupán dekódolta az agyi minta alapján. Most az relatív, hogy mennyire sikeresen. Ehhez tartozik az, hogy:

    Másodszor: írják, hogy még van hova fejlődni.

    Valóban benne van a pakliban, hogy az emlékezetből felidézett kép nem olyan pontos, ez igaz. Nyilvánvalóan az agynak elegendő, ha csak elég jó közelítéssel emlékszik vissza az arcra, legalább is normál tudatállapotban. Azonban a cél épp az, hogy az emlékezet alapján tudják rekonstruálni az eredeti arcot.
  • Tetsuo #15
    Ilyen lehetőséggel én azért komolyabb tesztet csináltam volna. ;-)
    Pl. hogy ha csak gondol a kísérleti alany egy stílizált tárgyra, pl. virágcserép, autó, nap stb. azt hogyan jelenítette volna meg az eszköz?
  • Balumann #14
    Az a gond szerintem, hogy nem nagyon tud az ember jól megjegyezni illetve emlékezetből felidézni arcokat, csak bizonyos mintákat (tulajdonságokat) tárol el, de azt is sokszor hibásan, ráadásul amikor rágondol, lehet, hogy összekeveri más arcával, és újraalkotja az emlékét. Úgyhogy ez ilyen szempontból is nagyon nehéz feladat lenne.

    Egyébként gondolatolvasás szempontjából elvileg mindegy, hogy most a képre "gondol", vagy emlékei alapján gondol valakire.
  • penyasz #13
    Hogy az emberek mindenben csak a szalkat keresik...azert tartunk itt ott ahol...

    Nem gondolat olvasa's?? Hat akkor mi a f*szt szurtek ki ha nem a gondolatát a szemelyeknek ? :) Igaz ugy hogy agyi mukodest mertek a ver aramlasaval kapcsolatban...de gondolkodjatok mar hogy ez mennyire furcsa...csupan az agy kulonbozo reszeibol kepeket tudtak alkotni amik hasonlitottak korabban latott fotokkal...es az alany egy pillanatra latta( csak megsugom hogy ez buncselekmenyeknel mennyire attorest fog okozni mikor 1 nap alatt azonositjak a sorozatgyilkost vagy egy bankrablot :)))

    Aki meg itt probal trollkodni az kb gimnaziumi matematikabol 3as volt ugyh azoknak psszt :)

    Probaljatok orulni a dolgoknak es a tudomanynak mert ha nem lenne letezne akkor a barlangba csucsulnenk es ordibalnank mint valami hu**e majom a fan

    A tudomany ertunk van!!!! A vallas meg nem tett meg semmit az emberekert ezt fehercsokinak szanom :P
  • mr9 #12
    I am Yuri.. obey me!!
  • wraithLord #11
    Hát ez nekem nem gondolatolvasásnak tűnik.
    "Csak simán" lekövették a képalkotás spontán, felsőbb szintű folyamatait. Persze ez nem von le semmit az eredményből, és ezzel a módszerrel feltehetően gondolatolvasni is lehet, csak tudnunk kellene interpretálni a gondolkodás során fellépő agyi aktivitást/aktivitás változást.