Balázs Richárd

Nappal napelem, éjjel képernyő?

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai által kifejlesztett fotovoltaikus anyag azon túl, hogy a fényt elektromossággá alakítja, képes fényt is kibocsátani. A kutatók szerint az új típusú napelemmel olyan képernyőket készíthetnek, amik nappanelekként is funkcionálnak.

A napelemet perovszkit, egy nagy hatásfokú, olcsó megoldást kínáló anyag alkalmazásával fejlesztették ki. Fénykibocsátó képességeit mondhatni egészen véletlenül fedezték fel, amikor Xing Guichuan, az egyetem egyik kutatója egy lézert irányított a perovszkitból készült elemre. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére a napelem fényesen ragyogni kezdett, ami azért jelentős, mert a legtöbb napelemeknél használt anyag - érthető módon - elsősorban a fény elnyelésében jeleskedik, nem a fény kibocsátásában.

"Felfedeztük, hogy képes foglyul ejteni a fény részecskéket, majd elektromossággá alakítani azokat, illetve ennek fordítottjára is" - mondta a kutatócsoport tagja, Sum Tze Chien. "Az anyag összetételének hangolásával igen széles színskála kibocsátását érhetjük el, ami fénykibocsátó eszköznek, például egy lapos képernyős kijelzőnek is alkalmassá teszi"

A kutatók szerint az újonnan felfedezett tulajdonságot az ipar a már meglévő technológiáiban is kamatoztathatja. "Rendelkezésünkre áll egy napelem anyag, amit félig áttetszővé varázsolhatunk. Használható sötétített üvegként a jelenlegi ablaküvegek helyett, így egy olyan ablakot kapunk, ami képes elektromosságot előállítani a napfényből. A tény, hogy fény kibocsátására is képes, alkalmassá teszi fénydekorációnak, vagy kijelzőnek a bevásárló központok és irodák homlokzatán" - taglalta Nripan Matthews, ugyancsak a csoport tagja.

A Nature Materials szaklapban publikált tanulmányukban a kutatók hangsúlyozzák, a perovszkit napelem előállítása ötödébe kerül a jelenlegi szilícium alapú napelemeknek, mindez a könnyű, oldatalapú előállítási eljárásnak köszönhető, ami szobahőmérsékleten is kivitelezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sehonnai bitang #3
    Élettartam?
  • zola2000 #2
    Nem kell tölteni majd a tableteket?
  • Cefet #1
    Hatásfok?