Ötvös Tibor

A Kinect is alkalmas volt a megfigyelésre a GCHQ szerint

Bizonyos dokumentumok szerint az Egyesült Királyság egyik titkosszolgálata, a GCHQ a Kinectet is használhatta a megfigyelésekhez.

Korában már elég nagy botrányt okozott a hír, mely szerint a Government Communications Headquarters (röviden GCHQ), az Egyesült Királyság egyik legnagyobb titkosszolgálata PC és Mac webkamerák képeit felhasználva figyelték meg a felhasználókat. A dokumentumok szerint 2008 és 2010 között az Optic Nerve fedőnevet kapott akcióban a Yahoo webkamerás chat-szolgáltatását felhasználva rögzítettek felvételeket a felhasználókról, akik erről természetesen nem tudtak semmit.

Az eljárás szerint minden ötödik percben készített egy képet a jelen lévő és a Yahoo szolgáltatását használó emberről, amit aztán automatikusan a GCHQ központjába továbbítottak. Ezt a megoldást használva az említett időszakban közel 2 millió felhasználóról készült felvétel. A Yahoo természetesen azonnal kiadott egy közleményt, melyben kifejtik, hogy "semmi tudomásuk nem volt a dologról és elítélik ezt a megoldási rendszert."

A múlt héten azonban újabb dokumentumok kerültek a The Guardian birtokába, melyekből az derült ki, hogy a GCHQ a Microsoft Kinect rendszerével is kísérletezett. Az nem bizonyított, hogy ezen próbálkozásokat végül valódi gyakorlat is követte, hiszen mindössze annyit olvashatunk az Edward Snowden által kiadott iratokból, hogy 2008 és 2012 között "teljesen normális webkamerás adatmozgásnak" nyilvánították a Kinect és a Sony PS Move kameráinak forgalmát.

Ebből az azért kiderül, hogy bizony komoly megfigyelés alatt tartották az X360 és PS3 tulajokat is. A Microsoft döbbenettel olvasta a dokumentumokat és még decemberben elkezdték átalakítani a szolgáltatásaikat - állt a hivatalos közleményében a redmondi cégnek. Ugyanakkor a cég korábban az NSA számára minden különösebb kifogás nélkül adta át a felhasználóik Skype és e-mail adatait, valamint 2013-ban az ausztrál ügynökségeknek is szolgáltattak ki információkat.

A hír kikerülése után elárasztották a különböző mémek a netet, melyekben meztelenül álltak a Kinect előtt és egy feltartottt táblán az "Ezt nézd!" felirat volt olvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)