SG.hu

Automatikus segélyhívók kerülnek az autókba

A balesetek alkalmával a mentőket automatikusan értesítő segélyhívókat 2015 októberétől minden, az Unióban forgalmazott autóba és kisteherautóba be kellene szerelni, döntöttek szerdán az Európai Parlament képviselői. 2012-ben 28 ezren vesztették életüket, és másfél millióan sérültek meg az Európai Unió útjain.

"A közérdekű, az egész Európai Unióban működő automatikus segélyhívó rendszer nagyon fontos előrelépés az utak biztonsága szempontjából. Évente közel 2 500 életet menthet meg, és súlyos sérültek száma is több tízezerrel csökkenni fog. A segélyhívó ingyenes lesz, és autótípustól függetlenül mindenki számára elérhető leszˮ - mondta a jogszabálytervezetért felelős cseh szocialista képviselő, Olga Sehnalova.

Az autóba telepített segélyhívó rendszer a 112-es segélyhívó szám technikai hátterét használva értesíti a mentőket súlyos közúti balesetek alkalmával. Megadja a baleset pontos helyszínét, a hamarabb érkező segítség pedig életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát, és csökkentheti a közlekedési dugókból következő költségeket. A jogszabálytervezet szerint 2015 októberétől minden gyártónak telepítenie kell a segélyhívót az új személygépkocsi- és könnyű haszongépjármű-típusokba. Az iparági szereplők több időt kértek a rendszer kifejlesztésére és tesztelésére, ezért a képviselők hagytak egy lehetőséget a határidő elhalasztására.

A képviselők adatvédelmi szempontból megerősítették a jogszabálytervezetet annak érdekében, hogy a segélyhívó rendszert ne lehessen nyomon követésre használni. Amikor az automatikus segélyhívó baleset alkalmával bekapcsol, a parlamenti módosító értelmében a mentőszolgálatnak továbbított adatok az aktiválás típusára, az autó fajtájára, az üzemanyag típusára, a baleset idejére, a jármű pontos helyére, a haladási irányra, és a bekapcsolt biztonsági övek számára vonatkoznak.

A Bizottság a segélyhívó szolgáltatás árát autónként 100 euróra becsüli abban az esetben, ha azt minden gépkocsiba telepítik. A képviselők hangsúlyozták, hogy a 112-es segélyhívó számon futó szolgáltatás közérdekű, ezért használatát ingyenesen kell biztosítani. A segélyhívóra vonatkozó rendeletet 485 szavazattal, 151 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament első olvasatban. A Tanács elfogadhatja a Parlament változatát, vagy saját jogszabálytervezetet fogadhat el, amelyről aztán tárgyalások kezdődnek a Parlamenttel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • buttmaki #2
    Számomra is teljesen egyértelmű, hogy nyomkövetésre fogják használni. A Nagy Testvér mindenkiről mindent tudni akar, úgyhogy magyarázgathatják itt akárhogy, aki egy kicsit tud gondolkodni, az átlát a szitán. Ráadásul itt nem is balesetmegelőzésről van szó, hanem csak értesítésről baleset esetén. Pedig megfelelő megoldásokkal meg is lehetne előzni a baleseteket, ahogy erről Jacques Fresco is beszél ebben a filmben 1 óra 27 percnél:
    http://www.youtube.com/watch?v=osvYAOHszuM
    De neeeem, ne mentsünk meg évente többmillió embert a balesetektől és sérülésektől, helyette elég lesz 2500-at ezzel a remek segélyhívó rendszerrel. Lámpavasra az összessel, aki ezt kitalálta és megszavazta!
  • halgatyó #1
    Nehéz most megmondani, hogy ez a rendszer jó lesz-e, vagy rossz. Az ördög a részletekben lapul.
    A mostani eu-parlament képviselőiben egyáltalán nem bízok, és akkor nagyon kislányosan fogalmaztam. Ha ezek a trógerek maradnak hatalmon, akkor a "segélyhívó" rendszer valójában nyomkövető rendszer lesz (beépített GPS-el), amit később fokozatosan, apró lépésekben (ahogyan szokták minden más esetben is) átalakítják táv-beavatkozó rendszerré.

    A megmentett életek száma nem sokatmondó adat.
    Helyette azt kellene inkább megadni, hogy átlagosan mekkora ráfordítás kell egy emberélet megmentéséhez. Majd ezt az adatot össze kell vetni más életmentő módszerekkel.
    Ha ezek 100 euróra "becsülik", akkor lesz az 200 is! (vagy akár több is). Nézzük csak Magyarországot. 3 millió autóban ez a ketyere 600 millió euró.
    1 db MR vizsgáló 500 ezer euróból kijön, a tartozékokkal együtt. Vagyis a nyomkövető bevezetése Magyarország autóira annyiba kerül, mint 1200 db MR vizsgáló.
    Szerintem sokkal hatékonyabb életmentő lenne.

    Vagy ha kevesebb orvos vándorolna el Magyarországról, mert rendes fizetést kapnak, az is sokkal több emberéletet mentene meg, mint ez a kötelező nyomkövető.

    A balesetek helyszínén általában mindig van valaki, aki olyan állapotban van, hogy tud telefonálni.

    Továbbá, hiába jelez be a rendszer akármilyen központba, hogy itt meg itt baleset volt, ha nincs orvos, aki kimenne.