Gyurkity Péter

Önpusztító chipeket fejleszt az IBM 

Egyelőre meg csak elméletben, ám a mulandó elektronikát első körben a harctéren használnák fel.

A DARPA Vanishing Programmable Resources (VAPR) névre keresztelt programjában olyan speciális elektronika megalkotását tűzte ki célul, amely meghatározott időn belül, akár távvezérlés útján szétbomlik, ezzel akadályozva meg annak ellenséges kézre történő jutását, illetve megspórolva az ütközetek után indított begyűjtő akciókat. Most az IBM-mel állapodtak meg a fejlesztési munkálatok előkészítéséről, amelynek keretében a cég felmérheti az alkalmazandó technológiákat.

Az IBM a szerződés értelmében egyelőre csaknem 3,5 millió dollárból gazdálkodhat, ám itt mindössze annyi a feladatuk, hogy előálljanak a követelményeknek eleget tévő anyagok és megoldások listájával, hogy azután a DARPA ezt összegezve meghatározhassa a következő lépcsőfokot. Az úgynevezett mulandó elektronika (VAPR-ware) olyan chipekre támaszkodna, amelyek egy meghatározott, vagy akár később, menet közben módosított időn belül szétporladnak, a mechanizmust pedig távvezérlésen keresztül is biztosítani szeretnék. A gyártónak nemcsak a megfelelő anyagokkal és komponensekkel, hanem a gyártási és integrációs procedúrával is elő kell állnia, már amennyiben megvalósíthatónak vélik a kezdeményezést.

A cég szakemberei jelen állás szerint egy speciális rádiófrekvenciás jellel, egy reaktív fémrétegen keresztül, idéznék elő a vékony üvegburkolat apróra zúzását, amely viszont a CMOS-chipeket bontaná szét szilíciumporra, illetve szilícium-dioxidra. A mechanizmus egyelőre a kísérleti stádiumnál tart, ezt még tovább kell finomítani, de a munka során több eltérő megoldást vizsgálnak majd, hogy minél jobb és megbízhatóbb eredményt kapjanak.

A mulandó elektronikát a DARPA a nagy területeket lefedő felderítéseknél, valamint a harcolók aktuális állapotát felmérő és közvetítő eszközöknél használná fel, amelyek az alkalmazástól függően a környezetben, illetve a szervezetben bomlanának el. Hogy ez mennyiben lesz kivitelezhető, az a jövő kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #11
  Örülök, hogy a világbéke nevében ilyen csodálatos fejlesztések látnak napvilágot és hogy a szuperfejlett társadalmi szinten lévő Ámérika, az Európa felé kihelyezett anyahajójával (Nagy-Britannia) meg az übermensch "Isten ajándéka" nép elviheti mindenki számára a demokráciát. Nyugodtan hátradőlhetünk és rájuk bízhatjuk a teendőket, hiszen ők tudják ki, mit érdemel és messzemenően igazságosan döntenek.
 • caius marius #10
  +1
 • Narxis #9
  jajj hát igen, a gonosz ruszkik és tenoristák miatt akik megkaparinCSák az ámérikái technológiát aztán amérikának annyi, ajajaj

  Röhej, hogy egyesek még csont nélkül benyelik ezt a maszlagot.
 • Cat #8
  Amikor Szerbiában 1999-ben lelőttek egy F117-est annak a speciális, radarelnyelő borítása az oroszok kezébe került.

  Amikor elkapták BinLadent több szupercsendes, átalakított helikopterrel mentek, de az egyik műszaki hibás lett, lezuhant. Utána megpróbálták felrobbantani, hogy a benne lévő technikák ne jussanak arab/kínai/orosz kézre, de a farokrotort nem sikerült megsemmisiteniük.

  Nyilvánvalóan ilyenek miatt fejlesztik ezt a chipet.
 • gothmog #7
  "-Az üzenet öt másodpercen belül megsemmisíti magát.
  -Engem?"
 • flashpointer2 #6
  Csak az a megfelelő rádiófrekvenciás jel nehogy a tudjukkik kezébe jusson, mert aztán meg csak néznek hogy akció közben esik szét minden!
 • KopaszIsten #5
  Aztán meg majd a kereskedelmi forgalomba kerülő elektronikákba is ilyen szarokat fognak tenni. :(
 • attes #4
  This message will self destruct in one minute.
  hehe
 • Whysper #3
  Jó ,de ha belegondolsz újrahasznosításnál is csúcs!
 • Shid #2
  Ez a tervezett elavulás csúcsa.