Berta Sándor

Kincset érő anyagok vannak a háztartási szemétben

Vas, réz, alumínium, de akár ritkaföldfémek is megtalálhatók a kommunális szemétben. Előtérbe kerülhet ezeknek az anyagoknak a kigyűjtése és az újrahasznosításuk.

A mobiltelefonok, a különböző kijelzők és más készülékek gyártásához egyre nagyobb szükség van a ritkaföldfémekre. Eek az anyagok megtalálhatók a szemétgyűjtő telepeken is, így nem csoda, hogy Németországban igyekeznek kinyerni őket az évtizedek alatt összegyűjtött háztartási szemétmennyiségből. Stefan Gäth gießeni professzor és más hulladék- és erőforrás-kutatók tanulmányozni kezdték az európai szemétgyűjtőket. "Az elmúlt években több csoport kutatta át az öt nagy német szeméttelepet. Európában körülbelül 20 ilyen létesítmény van" - jelentette ki a szakember.

Az elsődleges feladat az anyagok felkutatása, majd az érintett gyűjtőtelepek és az egyes cégek döntenek arról, hogy rendelkezésre áll-e akkora mennyiség, amit érdemes kinyerni. Sajnos már a vizsgálatok sem olcsók: az egyes depóktól és projektektől függően a költségek 50 000 és 500 000 euró között lehetnek.

Michael Krüger, a Tönsmeier kutatási és fejlesztési vezetője közölte, hogy számos szeméttelepen a berendezések nem alkalmasak az anyagok ilyen jellegű, megfelelő minőségű és pontosságú szétválogatására. Pedig a beruházások Stefan Gäth számításai alapján bőven megtérülnének, hiszen csak a német szemétgyűjtő helyeken annyi vas, réz és alumínium van, ami fedezné a teljes ország anyagszükségleteit minimum 1, de akár 2 évig is. Ezek a programok 10-20 éven belül bőven megtérülnének, különösen, ha az anyagárak nagyon megemelkednének, s akkor még a pozitív környezeti hatásokról nem is beszéltünk.

A kutatások érdekes eredményekkel zárultak. A Németország nyugati részén található depókban több az értékes anyag, mint Szászországban vagy Brandenburgban. Azonban bárhol is legyen az adott telep, a legértékesebbeknek a háztartási szemét számít. Van még egy kiaknázatlan kincsesbánya: a lakosság tulajdonában lévő régi mobilok, ezek számát Stefan Gäth 200-300 millióra tette. Ezekben vannak ritkaföldfémek, arany és ezüst is. A készülékek többnyire a fiókok mélyén pihennek, ugyanis kevesen dobják ki ezeket a szemétbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #9
    Na igen, utána sem néznek, a legtöbb ember tényleg csak bedobja a kukába,

    A multkor volt jótékonysági játékgyűjtés, a régi telefonokat agyontelepítettem játékokkal, aztán beledobtam a gyűjtőzsákba (pl nokia6600, az antennája nem jó, de az ngages tomb raider 1, pandemonium, tony hawks pro skater 1, snes emuátor elfut rajta)
  • nextman #8
    Ezt az oldalt is javaslom nektek, ha az MM nem szimpatikus.

    hulladekudvar.hu
  • nextman #7
    Ne legyetek mar ilyenek, Media Marktban minden elektronikai cuccot le lehet adni, nem kerdeznek semmit, atveszik , kesz, csokolom.
  • Molnibalage #6
    Én sem tudom, hogy pl. hol dobhatnám ki a integrált akksis bringalámpámat és egyéb eletkronikus kütyü hulladékot.
  • Szefmester #5
    Itt felénk időről időre bekopogtat egy fickó hogy elvinné a rossz elektronikai hulladékot. És az olyan cuccokért mint az alaplap még akár fizet is kilónként xy Ft-ot. Mert hogy Ő és a kis csapata szétszedik, beolvasztják és újrahasznosítják amit lehet.

    Amúgy fura hogy itthon még mindig nem indult be a XXI. századi aranybányászat... Pedig megfelelően kezelt hulladékokkal is nagyobb pénzt tudnak kiszedni a dologból mint egy sima bányával, az aranyon kívüli értékes anyagokkal meg akkor még nem kezdtek semmit.
  • kissssss #4
    barret.

    én már elfogyasztottam 2 monitort 2 egeret és 1 mobilt, természetesen mindegyik itt porosodik.
  • nyerek01 #3
    Az egész használtelektronikai eszköz újrahasznosítás rossz. Pl. van egy használt telefonom meg egy laptopom, de semmilyen INGYENES! leadási lehetőség nincs, annyira nem foglalkoznak ezzel hogy átvegyék tőleg az értékes terméket 0 forintért... Dobjam inkább a kukába, hogy majd pénzért ők kiszedjék...
  • barret #2
    Ha rendesen megfizetnék a leadott dolgokat,le is adnák az emberek!
    Nálam is van elfekvőben vagy 5-6 mobiltelefon.
    És gondolom mások is így vannak vele...
  • halgatyó #1
    Több millió tonna szemét áttúrásánál sok nagyságrenddel olcsóbb lenne, ha már a kidobás helyett szelektív leadás történne. Érdemes lenne megfontolni a betétdíjas rendszert mobiltelefonoknál, monitoroknál, szupererős mágneseket tartalmazó készülékeknél, és lehetne sorolni.
    Ez csak akkor működne, ha az egész Eu-ban egységesen vezetnék be. Talán ha nem minden hülyeséggel lennének elfoglalva....