Berta Sándor

2017-re a notebookok 40 százaléka érintőképernyős lesz

Elemzők szerint a következő években gyorsan fognak terjedni az érintőkijelzős laptopok. A funkció egyre inkább alapfelszereltséggé válik, így hiába nincs olyan meggyőző alkalmazás, ami igényelné, mégis minden notebookot ilyen képrnyővel szállítanak majd.

Richard Shim, az NPD DisplaySearch elemzője úgy vélte, hogy a következő években gyorsan elterjedhetnek az érintőkijelzős laptopok. Shim szerint 2017-re a kiszállított készülékek 40 százalékát szerelik majd fel érintőképernyővel. Mindez 64,2 millió értékesített modellt fog jelenteni. Idén várhatóan 19,8 millió érintőkijelzős notebookot adhatnak el, ez 11 százalékos piaci részesedésnek felelhet meg. Az elemző elmondta, hogy az érintőképernyős laptopok az idei esztendő első félévében még csak kis mértékben terjedtek el. Arra számítanak, hogy mindez változhat és a második félévben már elérheti a 10 százalékot. A magas árak és a meggyőző alkalmazások hiánya akadályozza meg a nagyobb mértékű elterjedést. Ugyanakkor az érintőkijelzők egyre inkább a mobil eszközök alapfelszereltségei közé tartoznak, így csak idő kérdése, hogy a technika mikor terjed el, illetve válik meghatározóvá a notebookoknál is.


Jelenleg elsősorban a tervezett külső dönt abban a tekintetben, hogy érintő- vagy hagyományos kijelzővel szerelnek-e fel az adott modellt. Shim közölte: csupán a tabletkiváló eszközként is funkcionáló úgynevezett átalakítható (convertibles) és a hibrid eszközöknél alapkövetelmény az érintőképernyő, hiszen egy ilyen masina nem lehet kevésbé lehet intuitív azoknál az eszközöknél amiket kiváltani akar. A legtöbb érintőkijelzős modellt az idei első félévben az Asus szállította ki, összesen 1,65 millió darabot; ez 26,3 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A második helyen a Lenovo (923 000 darab, 14,7 százalék), míg a harmadikon az Acer (846 000 darab, 13,5 százalék), a negyediken a Hewlett-Packard (581 000 darab, 9,3 százalék), az ötödiken pedig a Sony (501 000 darab, 8 százalék) található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #15
    Egyébként ennél a formatervnél valóban használható a touchscreen is, mivel ott van 1 centire a kijelző a touchpad-tól. Az viszont továbbra is érvényes, hogy ez munkára és úgy általában minden másra is használhatatlan. Ha a képernyőt kellene napi x órában taperolnom, akkor tuti, hogy 1 hét után meg sem bírnám mozdítani az ujjaimat az ínhüvelygyulladás miatt. Ha meg nem használom a tapi kijelzőt, akkor mi értelme van annak, hogy van és legfőképpen mi értelme annak, hogy egy olyan használati módra van optimalizálva az operndszer a gui-ja (win8 + ubuntu unity is ez a kategória), ami nincs kihasználva és semmit nem nyújt a klasszikus guihoz képest? Más szempontból viszont én is elnyomkodnám mint egy hülyegyerek, csak ez is addig tartana, ameddig újdonság számomra (1-2 nap). Utána meg nem győzném levakarni az ujjlenyomatokat, amiket ki nem állhatok :D (Photoshopozás közben külön élvezet, amikor valami szösz van a monitoron és 5 percet szenvedek azzal, hogy eltüntessem a képről a nem létező hibát...)
  • AgentKis #14
    Sajna csak vezeték nélküli jöhetne szóba...

    "Nem sok ertelme van" Értelme akkor lenne, amikor az okostelefon okosságát használom éppen. Jelesül amikor interneten böngészek és egymástól 0,5 - 1 mm-re levő, 1,5 - 2mm-es (tehát szépen olvasható) linkek közül kellene valamelyikre rábökni... Nekem 3-ból 2x másikra sikerül. Egérrel jobb lenne az arány a buszon is. Ráadásul a bűnlassú mobilnetnél a vissza gomb is lassú ám!
  • asgh #13
    Egyetértek, a képet annak jellemzésére raktam be, hogy a gyártók miként képzelik el a touchscreen-laptop kombót. Lehet, hogy van értelme a két technológia ötvözésének, de a jelenlegi megoldások inkább paródiának tűnnek.
  • Fefy #12
    Ez a formaterv megér minimum egy tarkónlövést. Aki kitalálta, feltételezem hogy soha nem gépelt még 2 mondatnál többet. Gyakorlatilag hiányzik a csuklótámasz rész, ezen felül így már arról is le kell mondani, hogy gépelés közben egerezzen az ember (pl szöveg kijelölés, stb). Szerintem nem tudnának annyit fizetni, hogy én ezt valaha is megszeressem.
  • cateran #11
    Ez
  • Narxis #10
    Ez mi az istennyila?
  • asgh #9
  • kvp #8
    "Én inkább egeret szeretnék az okostelefonomhoz is..."

    Ha van usb host kepessege a keszuleknek, akkor usb otg->usbA adapter, radugod es megjelenik a kurzor. Nem sok ertelme van, de ha a hardver tamogatja, akkor android alatt mukodik. Android-os laptop-okhoz esetleg meg ertelmes a kulso eger.

    "Majd ha a többségnek értintőképernyős laptopja lesz, lehet elemezni, hogy miért csak a 0.1% nyomkodja csak a monitort."

    Mivel a mai gyerekek eger helyett mar erintokepernyon nonek fel, ezert nekik az lesz a termeszetes. Arrol nem beszelve, hogy a multitouch nem annyira nyero laptopos relativ touchpad-en. (a gesztusok mennek, de a rendes multitouch hasznalhatatlan)
  • asgh #7
    Az értintőképernyő kb. úgy lesz alaptartozék, mint a mostani tv-ken a 3D meg az okos funkciók. Kb. senkinek sem kell, de mivel minden TV-ben van és árban nem jelent különbséget, hát had legyen. Majd ha a többségnek értintőképernyős laptopja lesz, lehet elemezni, hogy miért csak a 0.1% nyomkodja csak a monitort.
  • AgentKis #6
    Én inkább egeret szeretnék az okostelefonomhoz is...