Ötvös Tibor

Rekord mennyiségű delfin pusztulását okozta egy vírus

Minden eddiginél több áldozatot követelt a delfinpopulációban a morbillivírus, mely eddig 753 palackorrú delfin halálát okozta és szakértők szerint ez még messze nem a vége.

Alig két hónapja szinte minden híradás arról szólt, hogy az Észak-Karolinától New Yorkig terjedő partszakaszon július és augusztus között 333 palackorrú delfin tetemét sodorta ki a víz. A szakértők és köztük az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) munkatársai már akkor jelezték, hogy ez még biztosan nem a vége a történetnek és a populációban történő pusztulás történelmi lesz (tegyük hozzá, hogy már akkor is az volt, hiszen az adott időszakban mért átlag kilencszerese a 333 állat). Az előrejelzés bejött, a mai adatok szerint július 1 és november 3 között 753 döglött vagy beteg állat sodródott a partokra.

"A történelmi átlagok hasonló időszakban ugyanezen a földrajzi területen mindössze 74 darabot mutatnak, így mindenki képet kaphat arról, mekkora a baj" - nyilatkozta Teri Rowles, a NOAA munkatársa. "Továbbra is csak azt tudjuk mondani, ez nem a vége. Ha az eddigi rekordidőszakot, a '87-88 közötti intervallumot vesszük alapul (ekkor 740 állatot találtak), akkor még nagyjából csak a felénél járunk."

A pusztulást a morbillivírus okozza, mely a delfinek egymás közötti érintkezése útján terjed elsősorban, de a levegőből a légutakba is bekerülhetnek a fertőző részecskék. A vírus az állatoknál tüdőgyulladást és agyi károsodást okoz, ám szerencsére arra még nincs bizonyíték, hogy az emberekre is veszélyes lenne a morbillivírus. Ennek ellenére a kutatók és a szakemberek is azt ajánlják, hogy a partra vetett delfinekkel ne érintkezzen senki, inkább hívják valamelyik hatóságot, akik szakszerűen szállítják el az állatokat.

A mostani pusztítás valószínű a '88-as generáció miatt következett be. Az akkoriban született delfinek ugyanis nem rendelkeznek az egy évvel korábban bekövetkezett morbillivírus-invázió elleni védettséggel, így felnőtt korukra pillanatok alatt elkapják és el is viszi őket a betegség. A szakemberek jelen pillanatban is azt vizsgálják, hogyan lehetne véget vetni a halálozásoknak, mivel egy ilyen méretű kihalás veszélybe sodorhatja a palackorrú delfineket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • idebudanemoda #23
    ez egy harc. most a vírusok vannak nyerőben.
    nem is tudom, a nyuszi, vagy a róka nyerjen?
    p.s. tudom, a vírus nem élőlény, olvastam Val Jin-t.
    de mondjuk én szurkolok a DNS-eknek, amiket burok vesz körül.
    lehet, ebből vannak már ma is a sokkal okosabb földönkívüliek. :D

  • duke #22
    "Rekord mennyiségű delfin pusztulását okozta egy vírus"

    Azert lehetett volna a temahoz, jobban illo kifejezest hasznalni,
    mert ez ugy hangzik, mintha valamilyen pozitiv dologrol lenne szo.
  • Tetsuo #21
    A 753 elhullás az csak az észlelt elhullások száma, aminél - gondolom, nagyságrenddel tobb az osszes, vírus által elhullott/megbetegedett egyed.
  • Szefmester #20
    Oké, a hangok megmondják a frankót. De miért van az hogy hülyének néz amikor azt kérem hogy kapcsolja a hangokat kihangosítóra hogy mások is hallhassák?
  • sempronius18 #19
    Végül is addig nincs baj az ilyenekkel még a "hangok" nem kezdik el neki azt mondani, hogy lőjje le a szomszédot.
  • fszrtkvltzttni #18
    Most miért vagytok ilyenek? Ő hisz a saját dolgaiban. Lehet a hangok mondják neki a frankót.
  • Vol Jin #17
    Szerintem ez csak tünete más betegségnek. Például van aki azért szereti az állatokat, mert nem tud kapcsolatot létesíteni az emberekkel. Vagy akiknek fóbiája a tömeg. Ha felszáll egy buszra, idegesíti a többi ember. Mondjuk én ilyenkor a közlekedési vállalatra vagyok dühös, nem úgy általában az emberekre, hogy mit keresnek ott. Biztos valami dolguk van, mint nekem. Akik magukat kívül helyezik a társadalmon, mert a többi embert utálják, jó esetben csak az idegeneket, azok úgy tekintenek magukra, hogy vannak ők, meg a többiek. Na mindenért ők a hibásak, a mások, a többiek, a nem ők. Nekik természetes vélemény, hogy mindenről az emberek tehetnek. A szűk ismerősi körön és családon kívűl mindenkitől idegenkednek. Ők pukkasztják ki a gyerekek labdáját, hogy miért ott fociznak a játszótéren, ami az ablaka alatt van, és kellemetlenkednek a szomszédokkal. A többi ember azt mondja rájuk, hogy zsémbesek vagy maguknak valók.
  • sempronius18 #16
    Vannak ilyenek, mint ő akik mindenáron az emberiséget/őseiket/pirézeket akarják ostorozni bármilyen problémáért.

    Biztos van ennek valami orvosi elnevezése is.
  • Vol Jin #15
    Szerintem olyan sokat nem tudhatsz. Az legalábbis kiderült számomra, hogy nem ismered a baktériumok és a vírusok közötti különbséget. A baktérium egy élőlény. A vírus meg nem az. A baktérium az táplálkozik, a vírus meg nem. A vírus nem több, mint egy DNS, amit burok vesz körül. Tehetetlenül sodródik, nem aktív, és nem csinál semmit. Ha bejut egy sejtbe, akkor a DNS hozzákapcsolódik a sejt DNS-hez, és módosítja arra késztetve a sejt DNS-t, hogy további vírusokat gyártson. A sejt dugig lesz másolatokkal, és kiszakad, és a vírusok halottan sodródva kezdik elölről az egészet. Tehát a vírusokról elmondható, hogy a DNS működési hibáinak a terméke. Egyszer valamikor egy hibás, sérült sejt elkezdett selejtesen működni, és a selejttermék maga a vírus volt. Na most nagyjából ehhez, mi köze van az emberiségnek?

    Rök felesleges azon elmélkedni, hogy valamilyen szennyezés miatt legyengült a delfinek immunrendszere, és ezért könnyebben betegednek meg, amikor a vírusok természetes részei a biológiánknak. Abból erednek, hogy a DNS nem konstans, hanem egyedről egyedre változik, sőt egyeden belül is az osztódásnál fellépnek hibák, és az egyik hiba egy sejthalált okozó végtelen ciklusba torkolló DNS darabka termelést okozott. Azóta ezek mutálódnak és fajok között is vándoroltak, módosultak.
  • Kryon #14
    Ugyan mi a fenéért akarná bárki is kiirtani a delfineket? Erre válaszolj te ész...
    Ja, meg gondolom szerinted a középkorban a pestist, vagy a XX. sz elején a spanyolnáthát a zufók csinálták, mert maguktól nem jöhettek létre olyan hamar.
    Amúgy léteznek kiváló intézmények, ahol szakszerű segítséget kaphatsz...