Balázs Richárd

Visszatért a GOCE a légkörbe

Hétfőre virradóan visszatért a Föld légkörébe Európa kutató műholdja. A GOCE-t szétzúzták a pusztító aerodinamikai erők, miközben átsiklott a felső légrétegeken. A lehulló törmelékek nem okoztak károkat, Szibéria, a Csendes-óceán nyugati része, az Indiai-óceán vagy az Antarktisz környékén szóródhattak szét.

"Hétfőn közép-európai idő szerint 1 óra környékén az ESA GOCE műholdja visszatért a Föld légkörébe. Ereszkedési pályája átszelte Szibériát, a Csendes-óceán nyugati részét, az Indiai-óceán keleti területeit és az Antarktiszt. Ahogy várható volt, a műhold megsemmisült a felső légkörben, károkról nem érkezett jelentés" - adta hírül az európai űrügynökség közleménye, ami nem határozta meg az űreszköz lezuhanásának pontos helyét.

Az ESA földi irányítása vasárnap 23 óra 42 perckor vette a GOCE utolsó jeleit, amikor a műhold az antarktiszi Troll állomás fölött haladt el. A tervek szerint is ez volt a 466 millió dolláros küldetés utolsó kommunikációs lehetősége. A földi irányítás mérnökei a darmstadti Európai Űrműveleti Központból kísérték figyelemmel a műhold utolsó óráit. Az Antarktisz feletti áthaladáskor a GOCE 120 kilométeres magasságon volt. "120 kilométernél alacsonyabb magasságnál az űrszonda a várakozásokkal ellentétben még működőképes" - írta a GOCE műveleti csapata az ESA weboldalán közzétett helyzetjelentésében. A mérnökök 80 kilométernél várták az űreszköz megsemmisülését.

Az 1 tonnás GOCE darabjai elvileg több mint 800 kilométer hosszan szóródhattak szét. A számítógépes modellek becslése szerint a műhold tömegének egynegyede, körülbelül 250 kilogramm élhette túl a visszatérést, a törmelékszakértők azonban már a kezdetektől nagyon alacsonynak értékelték a műhold visszatéréséből adódó életre és vagyonra irányuló kockázatokat. Heiner Klinkrad, az ESA űrtörmelék hivatalának vezetője szerint egy embernek 250.000-szer nagyobb esélye volt megnyerni a német lottó jackpotját, minthogy eltalálja a GOCE egy darabja. Eddig még soha senki nem sérült meg űrtörmeléktől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #13
    De már befizették a NASA helyett.

    http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=nasas-litter-bill-paid-30-years-on-2009-07
  • kvp #12
    400 dollar, 1 darab skylab urallomas szetszorasaert
  • Vol Jin #11
    Ez óriási. :-D

    Mekkora volt a szemetelési bírság? :-)
  • kvp #10
    "Meg kizárt hogy ez nem okozott eddig semmit"

    A nasa a mai napig nem fizette be egy ausztral kisvarosnak a szemetelesert rajuk kiszabott birsagot. (a varos teruleten esett le nehany alkatresz, kiszamlaztak a buntetest) Nagyobb baleset egy szovjet nuklearis muhold leesese volt kanadaban, azt joval nehezebb volt feltakaritani.

    Egyebkent goce a falkland szigeteknel jott le. A Molinbage altal linkelt oldal szerint iranyithato maradt a szeteseset megelozo pillanatig. (a foton a robbanas kozepen)
  • Molnibalage #9
    http://www.spaceflight101.com/goce-re-entry.html
  • Vol Jin #8
    "A lehulló törmelékek nem okoztak károkat, Szibéria, a Csendes-óceán nyugati része, az Indiai-óceán vagy az Antarktisz környékén szóródhattak szét."

    Mit mondjak, azért ez nem egy szűk lokáció. :-) Mondjuk a két vége között van India és Kína, Mongólia.
  • vision5 #7
    Meg kizárt hogy ez nem okozott eddig semmit:

    http://www.theguardian.com/science/2010/aug/22/pollution-litter-space-edde-darpa

    Csak épp nem reklámozzák...
  • vision5 #6
    "Eddig még soha senki nem sérült meg űrtörmeléktől."

    Ez így ebben a formában nem igaz. Pl. űrtörmelék okozta a dinoszauruszok kihalását is...
  • vision5 #5
    Nem okoztak károkat? Már pusztán az is kár hogy leesik az óceánba vagy az Antarktiszra. Gondolom nem kevés mérgező vegyület van benne.
  • Garga Pitic #4
    Majd jól leküldenek az Antarktiszra műhódat lesni.