Berta Sándor

Digitálisan megőriznék a kulturális örökséget

Kutatók digitális formában mentenék el az emberiség kulturális emlékeit, a több száz vagy ezer éven át fennmaradt épületeket, illetve épületromokat. A műemlékekről 3D modelleket készítenek.

A CyArk projekt keretében a kulturális emlékeket digitálisan konzerválnák, azért, hogy megőrizzék őket az utókor számára. A cél az, hogy minden olyan épület és tárgy megmeneküljön, amely egy jövőbeli háború, természeti katasztrófa vagy a klímaváltozás áldozatául eshet. A megóvandó emlékek között vannak antik romok és építmények. "Sosincs elég idő vagy a pénz arra, hogy mindent megőrizzünk" - nyilatkozta Barbara Kacyra, a CyArk társalapítója. A szakembereknek az elmúlt hónapokban sikerült száz objektum digitális másolatait elkészíteni, további 400 kópia létrehozása szerepel a tervek között.


A mexikói Chichen Itza lézeres letapogatásával készített 3D modell

Az alkalmazott technológiák között vannak 3D-lézerszkennerek és olyan nagyon pontos radareljárások, amelyek csak rövid ideje érhetők el a tudósok számára. Ezek a technológiák képesek milliméteres pontossággal feltérképezni egy adott objektum minden részletét, így a digitális modell rendkívül precízen és valósághűen jeleníthető meg. Az eddig lementett kulturális örökségek között van a Mount Rushmore, amely George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln amerikai elnökök sziklába vésett képmását őrzi, valamint a pisai ferde torony.

Kacyra kiemelte: a program elindításának ötlete 2001-ből származik, amikor a tálibok Afganisztánban számos Buddha-szobrot romboltak le. Azonban nem csupán az emberi beavatkozás, hanem a környezeti hatások miatt is veszendőbe mehetnek az ősi értékek. A cél nem csupán egy digitális felvétel készítése, hanem az is, hogy az építmények felületét minden eddiginél precízebben feltérképezzék, így az elemzők később megállapíthatják, hogy mi kell egy-egy épület vagy rom konzerválásához. Mindez már a gyakorlatban is bevált, hiszen Ugandában egy tűzben megsemmisült egy ősi temetkezési hely és a restaurátorok fontos információkhoz jutottak a CyArk adatbázisában tárolt 3D-s modellnek köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #3
    Majd jó nagy 3D nyomtatókkal meg visszaállítják ami tönkremegy :D
  • wraithLord #2
    Ha fennállna ilyen eset, akkor nem csak mivel nem lesz kiolvasni, hanem nem is lesz, aki kiolvassa... :D
  • fonak #1
    Csak egy katasztrófa után nem lesz mivel kiolvasni őket.