Berta Sándor

Az Oracle eltanácsolta az amerikai katonaságot a nyílt szoftverektől

Az óriáscég az amerikai fegyveres erőknek szóló Fehér Könyvében azt tanácsolta, hogy ne használjanak nyílt forráskódú programokat, ami meglepő abban a tekintetben, hogy ők állnak ezek mögött az egyik legnagyobb pénzügyi támogatóként.

Az Oracle többek között arra hívta fel az amerikai védelmi minisztérium figyelmét, hogy a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása több problémát is eredményez, ezek elsősorban jogi kérdések, például a licenckötelezettségek betartása. A tanácsok azért is meglepőek, mert pont az óriáscég számít az egyik legnagyobb OSS-fejlesztőnek. A The Department of Defense (DoD) and Open Source Software című dokumentumban az IT-társaság többek között leszögezte, hogy a nyílt forráskódú programok használata sokkal magasabb költségekkel jár, mint a kereskedelmi termékek beszerzése és működtetése. Ez a fejlesztők magas béreivel és a leggyakrabban kínált szolgáltatásokkal van összefüggésben. Ezek magas költségtényezők, amiről azonban a licenckiadásokkal kapcsolatos összehasonlítások során kevésbé figyelembe venni.

További szempont, hogy a kereskedelmi termékek általában sokkal jobb tesztelési lehetőségeket kínálnak és egyszerűbben integrálhatók a meglévő rendszerekbe. A több teszt egyúttal nagyobb biztonságot is jelent, az OSS esetében viszont az integrációt a védelmi minisztériumnak a saját felelősségére kell elvégeznie, ez pedig szintén növeli a költségeket. Az is problémát jelent, hogy az Open Source Initiative (OSI) ugyan több mint 100 licenccel rendelkezik, de ezek nem mindegyike ötvözhető egymással, ezért nem lehet minden esetben csupán letölteni a szoftvereket és azonnal használni, ennél sokkal több lépésre van szükség.

Az Oracle ugyanakkor elismerte, hogy nagy mértékben hozzájárult a nyílt forráskódú projektekhez, amelyek között megtalálható a Linux, a Xen, a PHP, az Apache és a nevéhez kötődik a Virtualbox, a BerkeleyDB, a MySQL és a Java is. Ezek azonban bizonyos ügyféligényeknek nem tudnak megfelelni, ezért kereskedelmi programok megalkotására is szükség van. Az is tény, hogy a Sun átvétele után az Oracle csak nehezen tudta integrálni a különböző termékeket és szolgáltatásokat a saját rendszerébe, és a MySQL és az OpenOffice.org fejlesztőinek többsége otthagyta a vállalatot. A döntés hátterében az állt, hogy a fejlesztők szerint a cégtől nem kaptak elegendő támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #2
    Az Oracle zászlóshajója az adatbázis szervere, amely linuxra korábban jelent meg, mint Windowsra, illetve eleve linuxot ajánlják hozzá oprendszerként.

    Másrészről megy a panaszkodás a nyílt forrású rendszerek magas üzemeltetési költségeire - azért legyünk azzal tisztában, hogy egy Oracle DB Enterprise Edition (amivel már lehet táblát is partícionálni, meg ilyesmi, szóval ez a fullos) 1 x86 CPUra 10MFt. A követési díj évi 22%, vagyis 5 év alatt újabb 11 MFt-t kell kifizetni, ha akarjuk a friss verziókat. És itt 1 db szerver processzorról beszéltünk. Namost 21MFt-ból azért elég f.sza "fejlesztőt", vagy inkább üzemeltetőt meg lehet fizetni, 5 évre. Ha van 5-10 szerverünk, akkor akár amcsi bérre is futja.
  • kvp #1
    Eleg rosszul allnak, mivel a google is nyilt forraskodu rendszereket szallit az amerikai kormanynak. Annyi elteressel, hogy ott allnak mogotte a teljes cegukkel support-kent, ellenben odaadjak a forraskodot is, tehat a hadsereg szakertoi ellenorizhetik, hogy tenyleg nincs bennuk semmilyen lyuk csak amit ok tettek bele es garantalt, hogy akar 50 ev mulva is uzemben tudjak tartani az open source rendszereiket, ami a hadseregnek valamiert fontos. Ehhez kepest az oracle javaslata eleg gyenge labakon all, bar lobbi anyagnak jo. Viszont figyelembe veve, hogy a google kormanyzati rendszereit fejleszto mernokok direkt amerikai allampolgarok, addig az oracle rengeteg azsiai programozot berel, igy meg rosszabb a poziciojuk.