Ötvös Tibor

Felfedezték a világ legmérgezőbb anyagát

Egy új típusú botulinum toxin, röviden botox felfedezését jelentette be a Kaliforniai Közegészségügyi Hivatal, mely a jelenleg ismert leghalálosabb anyag is egyben.

A Clostridium botulinum nevet kapott baktériumból előállított méreganyag mindössze 0,002 mikrogramm beadásával, illetve 0,0013 mikrogramm belélegzésével is képes megölni egy felnőtt embert. A méreg blokkolja az acetilkolin kiválasztását, ami azonban elengedhetetlen az izmok működéséhez. Azon emberek, akik valamilyen véletlen folytán bejuttatták a szervezetükbe a C-botulinumot (a baktérium ugyanis természetes formájában ételeken is megjelenhet), a botulizmus tüneteit produkálták és többnyire paralízist kaptak.

A baktérium legújabb, H-alfaját egy, a botulizmus tüneteit produkáló gyerek székletében találták meg, akit egyébként az A-G alfajokra előirányzott antitestek alkalmazásával kezeltek, ám ez nem volt hatásos. Stephen Arnon, a Kaliforniai Közegészségügyi Hivatal munkatársa és csapata rögtön kísérletekbe kezdett és kiderült, hogy a jelenleg ismert ellenszerek egyike sem hoz gyógyulást az új alfaj ellen.

Bár akadnak antitestek, melyek lassítják a folyamatot, ám a kísérlet során végül az összes fertőzött egér elpusztult. Éppen ezért a kutatók egyeztettek az amerikai kormány fontosabb egészségügyi és biztonsági szervezeteivel, majd arra a döntésre jutottak, hogy a felfedezésről szóló cikket leközlik, de a méreg DNS-szekvenciáját nem teszik közzé a nyilvános adatbázisokban. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy bármely terrorista csoport rossz szándékkal alkalmazza a Clostridium botulinumot. Ugyanakkor a megoldási folyamat is lassul, hiszen így más kutatólaborok nem tudnak bekapcsolódni a munkálatokba.

"A DNS-szekvencia közlése azonnali veszélyt jelentene a társadalomra" - jelentette ki David Relman, a Stanford Egyetem munkatársa. "Ezt a felesleges kockázatot szeretnénk elkerülni." Mindenesetre az ellenszer kifejlesztése folyik, ám Relman szerint nem ez volt az utolsó felfedezés ebben a témában. Elmondása alapján még lehetnek a természetben botulinum toxinok, melyeket eddig nem azonosítottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #33
    végre egy Értő! szektásodunk?
  • halgatyó #32
    A felvetés jogos, ezen eddig nem is gondolkodtam el.
    Ráadásul a szervezetben kószáló méregmolekulák ki vannak téve a szervezet támadásainak, tehát élettartamuk korlátozott.

    Csak a kicsi szörny csinálhatja. Nevezzük Maxwell-Sátánnak
  • fszrtkvltzttni #31
    Az is lehet, de alkoholból jóval többet viszünk be.
  • Zero 7th #30
    Ééééés az alkohol is megtalálja az agyat, meg a gömbölyű cipőért felelős idegsejteket, amit meg akkor valószínűleg Dionüszosz mozgat oda s.k..
  • fszrtkvltzttni #29
    sok van abból, csak össze vannak nőve egy sokmagvú izomrosttá
    de a lényeg, hogy ennyi fehérjemolekula véletlenszerűen mozogva esélytelen, hogy megtalálja azt a pici helyet ahol a gátló hatást ki tudja fejteni. tehát valakinek irányítania kell. de ugye az ALKOTÓ nem lehet, hiszen miért pusztítaná el amit alkotott, tehát lennie kell egy PUSZTÍTÓNAK. és pont. aki ezt nem érti, az evohívő fanatikus, aki nem látja a valóságot.
  • errorista #28
    izomsejtből kevés van.
  • fszrtkvltzttni #27
    De miért pont odamenne, mikor annyi más helyre is mehetne? Meg még izomsejtből is jóval több van mint amennyi molekula ennek a halálos dózisa. De ok, tegyük fel, hogy néhány ilyen molekula véletlen bolyongása során megtalálja a megfelelő sejtet. Annak a sejtnek egy icipici része az amit gátolnia kell, hogy a csudába találná meg a megfelelő sejteknek azt az icipici részét teljesen véletlenül minden alkalommal amikor halálos dózis adnak be ebből a méregből? Hát ez kérem teljességgel lehetetlen! Logikusan gondolkodva, kell lennie egy SÁTÁNnak, aki ezt a gonosz fehérjét a megfelelő helyre irányítja. Ez egyértelmű, aki nem látja, az vak, hülye, vagy elvakult evolúcióhívő!
  • inkvisitor #26
    Nem kell az összes sejthez eljutnia. Elég ha a légzőizmokat, vagy a szívizmokat lebénítja. A véráram pont a megfelelő helyre viszi őket, és csak annyit tesz, hogy leállítja a mozgatóimpulzost. A szívnek is kell némi idegi parancs (színuszcsomó), hogy dobogjon. Ez nem működik és kalap-kabát.
  • fszrtkvltzttni #25
    Azért mókás, hogy ennél nagyságrendekkel több sejt van az emberi szervezetben, ezek a molekulák pedig véletlenszerűen mozogva mégis megtalálják a megfelelő sejteket, majd abban a megfelelő molekulákat... Hol vannak a kreák, akik kiszámolják, hogy ez lehetetlen, ezért léteznie kell egy PUSZTÍTÓnak aki megfelelő helyre mozgatja ezeket a molekulákat. Itt a bizonyíték, hogy a sátán létezik!
  • halgatyó #24
    Tréfát félretéve: nekem kb. 50 milliárd db molekula jött ki, a hagyományos (régebb ismert) toxin molekulasúlyával számolva.
    Wkipédia