Berta Sándor

HP-jövő a Microsoft és az Intel nélkül?

A Hewlett-Packard több mint elégedetlen a Microsoft és az Intel stratégiájával. Meg Whitman vezérigazgató közvetlen vetélytársaknak nevezte a két céget és változásokat helyezett kilátásba.


Dion Weisler egy Chromebookkal
Sokáig úgy tűnt, hogy a HP számára egyszerű a sikerrecept: jó teljesítményű és megfelelő árazású asztali számítógépeket és laptopokat kell piacra dobni. Az operációs rendszer Windows legyen, míg a processzorokat az Intel szállítsa. Azonban a Wintel-piac az elmúlt években drasztikusan megváltozott. Dion Weisler, a Hewlett-Packard személyi rendszerekért és nyomtatási részlegéért felelős elnöke a társaság biztonsági elemzőinek tartott tanácskozáson kifejtette: a piac napjainkban többet változik, mint az elmúlt 30 évben, amióta ő az iparban dolgozik összesen. Amennyiben valaki régen a Wintelre támaszkodott és a Wintel szabályait betartva játszott, akkor elég pontosan előre lehetett jelezni az eredményeket, minden meglehetősen kiszámítható volt. De most egy olyan új világ van, amiben különböző operációs rendszerek, új architektúrák, új processzorok, új grafikus magok és alrendszerek vannak.

A menedzser tolmácsolta Meg Whitman szavait: a HP a hagyományos, komoly profitot hozó piacain kénytelen jelentős zavarokkal szembenézni. A Wintel-alapú eszközöket agresszív módon ARM-alapú PC-k és mobil készülékek váltják le, utóbbiakon pedig a vetélytársak operációs rendszerei futnak. Az eddigi hosszú távú partnereknek számító Intel és Microsoft egyre inkább a HP közvetlen konkurensévé válik. Ebben a folyamatban különösen a kínai piac játszik nagy szerepet.

"Kínában több táblát adnak el, mint az Amerikai Egyesült Államokban... és a többségükön nem Windows operációs rendszer fut" - emelte ki az üzletember. Weisler közölte: a HP jelenleg főként a Microsoft, a Google és az Ubuntu operációs rendszereivel dolgozik. A nemrég bemutatott Chromebook 11 készüléket a Google mérnökeivel közösen alkották meg. Emellett Indiában is fontos szerződést kötöttek, ott Ubuntuval ellátott eszközöket fognak szállítani. Ugyanakkor a klasszikus PC-piacot sem akarják elhanyagolni, hiszen mégis egy 170 milliárd dolláros piacról van szó, amely viszont egyre csökken. "A hagyományos PC-piac gyorsabban zsugorodik, mint amire számítottunk" - ismerte el végül a HP vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #5
    a linux drivereken dolgozhatnának, mert ember legyen a talpán, aki egy multifunkciós hp nyomtatót (m1210) működésre bír linuxon...
  • kvp #4
    Az ubuntut a regebbi, de indiaban meg eladhato x86-os hardverekre teszik, ahol a win8 nem lenne eladhato, mert draga es nem felel meg neki a hardver. Ezekhez nincs win8 tamogatas. A nem intel alapu rendszerekre vagy google vagy microsoft os kerul.

    Egyebkent az ubuntu egy debianbol szarmaztatott os, igy kozos az ose a google fele verzioval. Mindketto ugyanannak a linux kernelnek a modositott valtozata, tovabba mindketto az alap xwin-es gui helyett egy sajat keszitesu grafikus felulettel rendelkezik.
  • AgentKis #3
    Muszáj, hogy így legyen, különben warez win kerülne rá, mert ubuntuval vennék meg a boltban. Ez M$-nek nem akkora pálya. Ezért ha egy típus M$ támogatású, akkor az csak az. Próbálj pl. lumiára mást tenni! :D
  • DPinyó #2
    Hát valamit nem értek, ha ennyire ubuntu akkor az én HP-nek miért csak win8 támogatása van náluk nem intel alapokon.
  • sola #1
    Érdekes, hogy az Ubuntu-t olyan szintű játékosként említi mint a Google oprendszereit. Úgy látszik jól mehetnek az Ubuntu-s gépek keleten.