Ötvös Tibor

Az amerikai hadsereg elkészíti Vasember páncélját

Az amerikai hadsereg korábban is próbálkozott már a képregényekben látott technológiák megvalósításával, ám most igazi áttörést érhetnek el. Bemutatkozott a TALOS, amit Vasember páncélja ihletett.

A képregényekben látott szuperhősök emberfeletti képességekkel bírnak, melyek mára azonban nem teljesen elérhetetlenek. Az amerikai hadsereg 2009-ben egyszer már kiállt a nagyközönség elé Homayoon Kazerooni projektjével, melynek eredményeképpen egy olyan szerkezetet illesztettek az ember hátára, mely lehetővé tette egy átlagember számára, hogy 100 kilogrammos súllyal 16 km/órás sebességgel fusson hosszabb távokat. (Ez volt a HULC - Human Universal Load Carrier.) Ma azonban egy újabb szuperhős, név szerint Tony Stark azaz a Vasember nyomdokaiba léptek a fejlesztők, hiszen bemutatkozott a Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS) nevet kapott páncélzat, mely szuper-képességeket kölcsönöz a viselőjének. Az első és legfontosabb, hogy lövedékálló a "ruha", ami még a legnagyobb tűzerővel szemben is képes ellenállni.


A második, hogy maga a ruha eredeti állapotában folyékony és pusztán egy gomb megnyomásával, a másodperc töredéke alatt megszilárdul. Ezen felül egy belső panel figyeli viselője testhőmérsékletét, a szív működését és a hidratációs szintet. Sérülés esetén képes csökkenteni a vérzés erejét és levegőt szolgáltat a katonának. A TALOS emellett emberfeletti erőt ad, viselője képes lesz látni a sötétben és gyorsabban is futhat majd. Azonban van egy nagy hátránya is az eszköznek. "Mivel még nem rendelkezünk Tony Stark energiarendszerével, így vagy óriási elemeket kell a katonának magával hurcolnia vagy pedig egy hatalmas pumpa lóg rajtunk a hidraulikus rendszernél" - árulta el Gareth McKinley, az MIT professzora. William McRaven főadmirális állítása szerint az első változat leghamarabb egy év múlva lesz elérhető, a tökéletesített, sorozatgyártásra és bevetésre is alkalmas eszköz pedig 2016-ban jelenik meg az amerikai hadseregnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flexcsi #24
    Helyesbítek.
    Mindet lövedékállónak hívják, de a további kiegészítések teszik csak igazából golyóállóvá. Forrás: lovedekallo-mellenyek
    Az elektromosságra megdermedő folyadék lehet ilyen kiegészítő.
  • Flexcsi #23
    lövedékálló a "ruha"

    Ezt a szót hogy lövedékálló, azokra szokták írni ami nem golyóálló.
    Meg van határozva hogy melyik mennyi mozgási energiát képes felfogni.
    Vagy rossz a fordítás.
  • barret #22
    Azért egy video jó lett volna,hogy a nehézgéppuska sorozatot hogy bírja!
    Komolyabb tűzerő ellen semmi esélye sem lenne.
    Ez csak a mesében működik.
  • Cobra. #21
    Pont hogy probléma, ha eltalálják az akkut, mert a Li-ion igen erős tűzzel ég, ha oxigénnel érintkezik.
  • Pares #20
    Nem értem, mire fő ez az elnevezés, én semmilyen robotot nem láttam a videóban.
  • Whysper #19
    Hjaa már értem akkor most miért nincs kifizetve az a sok közalkalmazott és miért kellett bezárva tartani az közintézményeket! Átcsoportosítás van anyagilag a TALOS TALTOS csoda vértezetre 8)

    Hjaaj rájöttem. Most meg kell halnom! 8)
  • lapaleves #18
    persze, csak értelme nincs, mert minden mozdulatodnál lassítod-gyorsítod-meghaltál.

    csak a torzón van értelme, mondom. a többi testrészen irracionális.
  • Sir Quno Jedi #17
    Már hogyne lehetne. Gyakorlatilag többrétegű páncélt csinálsz és a rétegek közé teszed az aksikat. AZok is lemezek (sőt lehet hajlítható is, ez is új fejlesztés). Az aksik önálló szigetekben vannak, megfelelő védelmi elektronikával, ergó ha kilövik őket, megsérülnek, noproblemo, a többiek még köszönik jól vannak, csak az össz tárolókapacitásod csökkent kicsit. Fontos, hogy ártalamas kémiai vegyi anyag ne jusson be a katona testébe az aksikból, de ez is megoldható ügyesen (pl. egy olyan burkolat az aksik alá, ami semlegesíti az aksi aktív komponenseit, ha azok ráfolynak stb.)!

    Olyan benzintankot is csináltak már évekkel ezelőtt, amit nem lehet felrobbanatnai sehogysem, pedig csurig van benyával. Ilyen méhsejt szerkezetű cuccz. Nem is igen folyik ki a benya belőle magától, ha megfelelő az anyag és a sejtek formája/mérete (ugye számít a viszkozitás stb.).
  • lapaleves #16
    most csak én nem láttam semmi értékelhetőt a videóban?

    az akksi azért nem olyan egyszerű, hogy mindenhova pakolászunk akksit, hiszen a torzón kívül sehova se lehet.

    más kérdés, hogy kis darabokban akár a lövedékek ellen is használna valamit.
  • Sir Quno Jedi #15
    Az is lényeges, hogy mindenki az irányított robbanófejes kézifegyverekkel kísérletezik manapság, aminél a kilőtt skuló ott robban, ahol akarják, ergó a fedezék nem véd ellene, mert mögémegy és ott durran. Azon fegyverek ellen a könnyűgyalogság totálisan védtelen. Gyakorlatilag hiába a fedezék, ablak, sarok, pajzs, bármi, egy ilyen kézifegvyerrel játszi könnyedséggel szednek ki bárhonnan, anélkül, hogy magát a fedezéket meg kéne bontaniuk. Egy ilyen fegyveres ellen csakis egy full testpáncél véd (indirekt tűz elleni védelem), de mivel ezeknek a fegyóknak iszonyat tűzereje is lehet, így a páncél mérete meghaladja az ember éltal önállóan cipelhető szintet jócskán. ERGÓ ha nem csinálsz teknőckatonákat, akkor az első összecsapásban hiánytalanul elveszíted őket mind.

    Ugyanakkor ha VANNAK tekikatonáid, akkor bemennek a városba és kirámolják a modern fegvereikkel, amiknek nem számít a fedezék, ellenben őket csak direkt találatokkal lehet megagyalni. Dupla biztosíték a túlélésre. Az ellenség kifogy gyorsan a nehéz robbanószerekből, rakétákból, gránátokból és aztán banzai! Hagyományos haderővel nem 1xű egy ilyen platoont megállítani. Gyakorlatilag közel ember méretű mozgó minipáncélosok, annak minden előnyével és hátrányával.

    Így tudod a jelentős gazdasági potenciálodat valós katonai erőre fordítani 1xű lépésekben. Ha több pénzed van és modernebb technológiád, akkor olyan katonákat tudsz kiállítani oda, akik bedarálják a durva túlerőt is, ha azok hagyományos eszközökkel vannak csupán felszerelve. Így a befektetés gyorsan megtérül. ÉS nem sipákolnak a hátországban a civilek, hogy a fiaik hullanak a harctéren, mivel csakis vérprofi hivatásosokat vetsz be, azokat is viszonylag kis létszámban. Eléggé morálromboló tud lenni az ellenségnek, mikor te pár tucat katonát veszítesz, ők meg ezreket. Igaz, neked ez TÖBBE került, de a végén minden megtérül. :D