Berta Sándor

Franciaország megvédené a hagyományos könyvesboltokat

A hagyományos könyvesboltok védelmében új törvényt fogadott el a francia nemzetgyűlés. A döntést megdöbbenve és felháborodva fogadta az Amazon.

Az új jogszabály lényege, hogy az online könyvkerekedőknek a jövőben tilos ingyen kiszállítaniuk vagy kiküldeniük a köteteket és a hagyományos boltokban árult kiadványoknál nem adhatják lényegesen olcsóbban a különböző könyveket. Az árkülönbözet nem lehet nagyobb 5 százaléknál és nem ötvözhető ingyenes kiszállítási kedvezménnyel. A tervezetet a konzervatív ellenzék nyújtotta be, de jellemző a közhangulatra, hogy még a kormányoldali képviselők is támogatták, sőt, módosításokat is benyújtottak hozzá. A nemzetgyűlés nagy többséggel fogadta el a dokumentum végleges szövegét. Az új törvényről hamarosan a szenátus dönt majd.

Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter a parlamenti vitában azt vetette a társaság szemére, hogy a francia boltokat "dömpingstratégiával" akarják kiiktatni a piaci versenyből. Franciaországban jelenleg 3500 könyvesbolt van, ezek közül 600-800 nem része egyik nagy hálózatnak sem. Filippetti nem csupán az ingyenes csomagküldésekért bírálta az Amazont, hanem az adóelkerülések miatt is. Franciaországban a konszern alig fizet adót, mivel a cég európai székhelye Luxemburgban van. Az Amazon bírálta az új jogszabályt, mondván minden egyes intézkedés, amely a könyvárak emeléséhez járul hozzá károsítani fogja a francia polgárok vásárlóerejét és diszkriminálja az online vásárlókat. Szerintük a törvény miatt azok a kisebb kiadók járhatnak rosszul, amelyek sok művet értékesítenek a világhálón.

Jó ötlet ez a törvény?
  • Igen
  • Nem
  • Tartózkodom
Növekvő piacról van szó: egy felmérés szerint az online könyveladások 2003-ban az összforgalom 3,2 százalékát tették ki, de 2011-ben már 13,1 százalékot. A lépés tökéletesen illeszkedik az ország amerikai IT-óriásokat támadó lépései közé, például a múlt héten perelték be a Google-t keresőjének adatgyűjtése miatt. Az Európai Uniónál is hevesen szorgalmazzák a globális internetes vállalatok megregulázását, az online kereskedelemben és szolgáltatásokban jelentkező egyre nagyobb térnyerésük hátráltatását. Az OECD és G20 gazdasági szervezetekben az adószabályok szigorításáért lépnek fel, hogy az óriáscégek ne kerülhessék ki a szabályokat székhelyük más országokba való bejelentésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #14
    +1
    És az a baj, hogy csak akkor lesz ebből kiút, ha becsületes, a saját népszerűségüket beáldozó, tettrekész politikusok fognak hatalomra kerülni, akik a liberális eszméket keresztülhúzva, a hosszútávó célokat szemelőtt tartva, mutyizás nélkül újragondolják ezt a történetet. Előbb fog piros hó esni Budapesten...
  • Tetsuo #13
    Van egy folyamat, hogy a Távol-Kelet átveszi a gyártás nagyrészét, nehany multi átveszi a fuvarozas agyreszét, néhány multi atveszi az ételgyártás, mezogazdaság, nehézipar, energetika stb. nagyrészét, amennyire lehet, ezeket automatizalják, minimalizálják a munkaerot.
    Ez Európát elég durván taccsra vágja, ami jelenleg erezheto is recesszióként, ami nem oldódik meg magától, ráadásul egyre tobb az idos ember, de fiatalok is szép számmal jonnek a 3. világból. Ha még erre rájon egy energiavalság, akkor beb@szott. Polgárháború-kozeli helyzet lesz, ami valószinuleg nációk kozott fog kitorni, hiszen mar most utaljak egymást az egymas mellett élok pl. Angliaban vagy Franciaországban, de Nemetországban is sokan sokfele zárt kozosségekben elnek, megorizve identitásukat es lenézve a tobbi népet.
    A libsi eszmék, a mindenki egyenlo stb-rol a tobbseg már tudja, hogy nagy kamu. Ez a duma, majd abban a helyzetben nem fog érni semmit sem.

    Persze nem a nációk a hibasak, hanem egy gazdag elit csoport, ami halmozza a vagyont, manipulálja a tomeget, de oket nem lehet beazonosítani. Legalabbis egy csocselék (a nép) ezt nem fogja tudni, így marad az egymásnak esés, megint...
  • nlght #12
    Abban igazatok van, hogy a "papíripar" egy haldokló dinoszaurusz, a kérdés itt inkább az, hogy hol fogják a világ kormányai meghúzni a határt az automatizálással szemben, mert most amikor 10-15% között van a munkanélküliség az EU-ban már kongatják sokan a vészharangokat és ennél jobb nem lesz ez a stat csak rosszabb (gondolok az afrikai és ázsiai menekült áradatra, akik a köv 20 évben letörik az órabéreket majd és még több európai kerül az utcára). Tudom, hogy van pár south park epizód amiben viccesen elhangzik a híres/hírhedt "they took 're jobs!" és nem hangzik komolynak a probléma, de sajnos a látszat csal és nagyon hamar komoly változások lesznek. A multik nem fogják csak úgy a gépi algoritmusokat, robotokat kidobni, amik sok ember munkáját helyettesítik már vele, szal a kormányok 20 év múlva már nem fogják tudni visszalapátolni a szart a lóba.

    Itt most tényleg csak arról van szó, hogy a franciák ismerték fel ezt a leghamarabb és hoztak egy protekcionista törvényt egy kisebb szegmensben. Gyakorlatilag letesztelik, hogy ez mennyire befolyásolja a piacgazdaságot, olyan mint egy tesztelés a jövő kihívásaira nézve.
  • AgentKis #11
    E-mail-ekre, elektronikus számlákra, és elektronikus ügyintézésre is kellene valami hasonló törvény a papírgyárak csökkenő bevételei miatt. Tehát, ha egy A4-es lap 2 Ft, akkor az e-mail 8000 karakterenként simán lehetne mondjuk 1,8 Ft nem?
  • cateran #10
    meh csak konyvesboltokra ertve.....
  • cateran #9
    Kb semennyire, legtobbjuik mar regesreg bezart, mert becsodolt, a tobbi meg picsafust mennyisegu embernek ad munkat. A beszallitoknak megmaradna (nyomdak, fuvarozok, hisz az online boltoknak is kell tarolnia valahol az arut) Szoval baromsagokat irkalsz....(angliaban nem 1 es nem is 2 orszagos ceg pl Woolworth ment csodbe es nem fogod elhinni,...nem omlott ossze az orszag)
  • nlght #8
    sajnos a túlnépesedés és az automatizálás lehet hogy előbb fogja tönkrevágni a világgazdaságot, mint az olajkészletek kimerülése...
  • nlght #7
    omg mennyi agyhalott van itt... a zombiapokalipszis már el is kezdődött?

    egy kis talány:
    1. szerintetek ha az offline boltok többsége csődöt jelentene, mert alájuk megy árban pár online webshop (most nem csak a könyvpiacra gondolok), akkor mennyire szökne fel a munkanélküliségi ráta?
    2. mekkora munkanélküliségi rátánál omlik össze a gazdaság és kezdődik el az országos fosztogatás?
  • cateran #6
    Szopoagon a konyvesboltok es jol megy az online? Na bumm..kodexmasolok sincsenek mar, most akkor mi legyen? Le a fenymasolokkal es digitalizalassal? A patkolokovacsokat is hianyolom, igaz lovak sincsenek mar nagyon az utakon, de azert megis...
  • bdzsana #5
    Egyrészt nem értem, miért a könyvesboltokkal játszották pont el, másrészt pedig nem értem úgy általánosságban miért kell beleavatkozni a szabad versenybe. Ha nekem könyvesboltom van és nem megy, akkor nem azt várom, hogy valaki mentsen meg, hanem nekem kell lépni. Szépen is nézne ki a világ, ha minden hasonló esetben beavatkoznának.