Hunter

Már nincs szükségünk istenekre?

Minél érettebbé válik egy társadalom, annál kevésbé van szüksége egy spirituális természetfelettire, állítja Ara Norenzayan, a Brit-Kolumbia Egyetem szociálpszichológusa.

A kezdetekkor sok isten volt, a társadalmak palettáján elképesztő mennyiségben nyüzsögtek a természetfeletti lények. Volt, aki a mennyiekben, volt a ki a pokolban élt, vagy a Föld természeti erőit, élő vagy élettelen dolgait testesítette meg. Szertartásokkal, áldozatokkal békítették a haragvó isteneket, akik jóslatokkal vagy jövendölésekkel kommunikáltak, elképzelhetetlen erőt tulajdonítottak nekik, kényük-kedvük szerint jutalmaztak, vagy büntettek.

Hogyan lett ebből a panteonból néhány monoteista és politeista hit, melyek ma meghatározzák a vallási palettát? Norenzayan nézőpontja egyfajta teológiai túlélést tükröz, melyben a legerősebb marad fenn. Elmélete szerint az iszlám, a kereszténység és a többi még uralkodó vallás azért virágzanak, mert valamilyen téren versenyképesebbek riválisaiknál. Csak ezek adnak mindent tudó, intervencionista istenségeket, akik elítélik az erkölcstelen viselkedést, ami képes egymás számára ismeretlen emberek nagy csoportjait is megmozgatni. Ki lehet jelenteni, hogy ezek a vallások tették lehetővé a csoportok növekedését, ezáltal kikövezve az utat a modern civilizáció felé.

Norenzayan, aki tekintélyes mennyiségű kutatómunkát végzett az emberi szocializálódás gyökereinek és természetének illusztrálásához, jól ismeri azokat a kísérleteket, melyek megpróbálták egy darwini keretben, vagy az emberi észlelés egyfajta melléktermékeként magyarázni a vallást, melyekből ő maga is bőségesen merített munkájához. Mindemellett megtapasztalta az 1980-as évek Libanonjának erőszakos vallási küzdelmeit, ezért is merült fel benne a kérdés, "vajon miért fordul önmaga ellen és roppan össze egy egykor élénk, kozmopolita társadalom" az elvi különbségek és szemléletmódok kapcsán?

Egy másik kérdés az ateistákkal szembeni bizalmatlanságot feszegeti, a felmérések ugyanis azt tanúsítják, hogy egy hívő társadalomban az ateistákkal szemben bizalmatlanság uralkodik, nem egyszerű ellenszenv, vagy figyelmen kívül hagyás. Ennek okát abban látja, hogy ezeket az embereket afféle potyautasként értékelik. A hívő számára azok, akik nem hisznek az isteni felügyeletben, erkölcsileg nem megbízhatók, nem várható el tőlük az erkölcsös cselekedet.

Norenzayan megfigyelései szerint ez az előítélet azonban jóval halványabb az erős állami intézményekkel rendelkező nemzeteknél. A rendőrség, a bíráskodás és a törvénykezés ereje lehet olyan hatékony, mint egy természetfeletti erő, ha az együttműködés és a felelősség biztosításáról van szó. Ez megmagyarázza Norenzayan legsarkalatosabb megfigyelését: a legösszetartóbb és legbékésebb társadalmak egyben a legkevésbé vallásosak is. Dániában például az emberek nem lopják el a kerékpárokat - különösen, hogy azok ingyenesen használhatók. Ezek az országok, melyek közt főként a skandináv országok dominálnak, átléptek egy küszöböt. Számukra nincs szükség nagy istenekre, hogy fenntartsák a tömegek kooperatív magatartását, gyakorlatilag ezek a nemzetek már túlnőttek ezen a ponton. "Megmászták a vallás létráját, majd eltaszították" - mondta Norenzayan.

Mindezek azonban nem magyarázzák, hogy az Egyesült Államok, a világ egyik gazdaságilag legfejlettebb országa, miért szerepel még mindig a legvallásosabbak között, ahol az emberek több mint 90 százaléka hisz Istenben, és közel felük szó szerint értelmezi a teremtést. Az USA helyzete ugyanakkor speciális, hatalmas területről beszélünk, ahol jelenleg romjaiban hever a híres amerikai álom. Itt a hit talán azért virágzik még mindig ennyire, mert segít enyhíteni a mélyen gyökerező egzisztenciális félelmeket, melyeken az ész és a logika nem képes segíteni. Ugyanakkor a vallás önmagában nem biztosítja az erkölcsösséget. Vegyük csak a különböző online médiákat, ahol a felhasználók névtelenül is nyilatkozhatnak és névtelenül az amúgy jónak mutatkozó ember akár a legkegyetlenebbé is válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #14
    Vallásosságban látni az erkölcsösséget minimum érdekes. A vallásos erkölcsös ember azért nem követ el bűnt, mert isten megbünteti. Én azért követek el bűnt, mert nem akarok ártani másnak.
    A vallásos ember manipulálható, parancsra csinálja ezt, míg a felvilágosult az belső késztetésből. Utóbbi sokkal értékesebb...
  • liberty2 #23
    Na jó, ebbe nekem is be kell szállnom mert kezd kicsit érdekes lenni.

    A cikk önmagában nagyon érdekes és sok részletben nagyon pontos is. Nagyon jó ilyen cikkeket olvasni. Ami miatt sok mélyen vallásos embernél kiverte a biztosítékot, csak az egyik oldalt vizsgálja a cikk, arra nem teljesen tér ki, hogy milyen a vallások hatása az egyedekre, egyénekre. Hozzáteszem nem is ez a cikk célja, csak van az emberi önzőség ami miatt sokan magukra értik és, ha épp ellenkezik a véleményük akkor máris jön az acsarkodás. Helyette inkább üljünk le és beszélgessünk.

    A vallás az kétségtelenül fontos szerepet tölt be az emberek életében. Én megmondom nektek, nem hiszek felsőbb hatalomban ami az életem befolyásolja. Az életét mindenki maga alakítja ki és a mások interakciójától dől el, hogy az az élet boldog vagy épp sanyarú lesz. Viszont látom és tudom, hogy a vallás az egyfajta menedéket, megnyugvást akar az embereknek adni. Sokunknak van szükségünk ilyen-olyan okokból egy biztonságérzetre ami nem adatott meg. Egy árva gyerek pl sose tapasztalhatja meg rossz esetben a család örömét, de az egyház hasonlót tud neki nyújtani. Viszont ott van a dolog elrontva, hogy a legtöbb egyház kijelentette, hogy csak az az igaz amit ő gondol és ezt ráerőltetik másokra, a hívőkre. A vallásoknak azt kellene oktatniuk, hogyan érhetik el az emberek azt, hogy boldogabbak, stressz nélküliek, gondtehermentesek legyenek. Még csak ismerkedem vele, de a Buddhizmus pl nagyon ilyen. Tanít egyfajta saját világszemléletet, de elfogadja és megérti a többi vallás filozófiáját is. A Buddhizmus leginkább azt tanítja, hogyan alakítsd a környezetedben élő emberek veled való kapcsolatát olyanra, hogy attól te is boldog legyél. Egyszóval a lelki-békét. Ebben nagyon más ez a vallás a többitől.

    Viszont továbbra is úgy gondolom, hogy a cikk konklúziója helyes mert, ha volt valaki kint az északi államokban, Svédeknél, Finneknél, Norvégoknál akkor azt tapasztalja, hogy valamennyire ott is jelen van a vallás, de nem erőszakosan, nem kötelezően, nem szájbarágósan. Az emberek magukkal törődnek és a környezetükkel. Főleg a környezetükkel. Ezért ott a legkisebb a bűnözési mutató és ők a legfejlettebbek és a leggazdagabbak az európai kontinensen.

    Sok cikkben írtam már, de remélem nem hiába: Az álmom, hogy egyszer a földi emberek ne tegyenek egymás közt különbséget faji, nemi, vallási vagy bármi más különbség miatt. Legyen a különbségünk csak egy újabb szín a világ festővásznán és a sok színből álljon össze egy szép kép. Sokan elfelejtitek, hogy az Európai Unió nem azért létezik mert az olyan igazságos, és mindenkinek jó, hanem azért, hogy megelőzzünk egy újabb, világméretű háborút. Gondolkozzatok el ezen kérlek és így reagáljatok a továbbiakban.
  • yamato41 #3
    Ez mekkora ökörség! Egy ateista okostojás szépen csomagolt támadása. Fogalma sincs a hit, vallás és egyház közötti különbségről. Áltudományos maszlag.
  • Archenemy #145
    Fura, hogy nekem a legtöbb ateistával nincs gondom, pl. akik hajlandóak emberi módon előadni az álláspontjukat, vagy úgy érzik, teljes az életük vallás nélkül, vagy higgadt és tárgyilagos módon kiemelik a vallások hibáit.

    Azok, akik meg agymosott birkáznak meg idiótáznak, hát azokkal nem sok mindent lehet tenni. Érdekes, hogy mennyire az a meggyőződésed, hogy a keresztények milyen erőszakosak meg térítenek, oszt ha elolvasod az SG kommenteket, te fikázod meg gúnyolod őket folyamatosan, pedig van itt pár keresztény/istenhívő. Nem látsz némi ellentmondást a fejedben lévő világkép és a valóság közt?
  • Mardel #140
    I. Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj? :)
  • Vaszilij Artyom #58
    Ultimate vallásos érvek:

    Aki nem vallásos nem érti
    Olvass és rájössz
    Az ateisták köcsögök.

    Furcsa, pofázni minden vallásos tud, de megmagyarázni szinte egy sem.
  • MasterMason #50
    Nem érdekli őket sem erkölcs sem semmi más. Két dolog mozgat tudat alatt egy hívő embert, a vesztegetés tárgya a felkínált jutalom:

    Az örök élet.

    És a büntetéstől megtorlástól való félelem:

    Rettegés attól, hogy pokolba kerülve halála után örökké tartó fájdalmai lesznek.

  • yamato41 #27
    Kikérem magamnak, nekem nincsenek gazdáim. Fejezd be ezt gyorsan. Gusztustalan dolgot művelsz.

    Amit itt előadsz, egy félműveltségen alapuló maszlag. Köze sincs a hithez.

    A hit az, ami igazán felszabadít, a hit nélküliség kötöz meg. Semmiféle tudományos felfedezés útjában nem áll a hit. A bűnös, aljas szándékait a vallással, hittel takaró ember az, aki önös érdekből ezt teszi. Nem véletlen, hogy a legnagyobb 20-21. századi tudósok, természettudósok között is nagyon sokan hittel élők. Teller Ede például egyik utolsó interjújában gyönyörűen beszél a hitben gyökerező tudományról.
    Az ember bűne korántsem csak Ádám bűnéből ered. Minden ember gyarló, bűnös, mert pl. legalább egyszer az életében tett már tudatosan olyat, amivel kárt, vagy fájdalmat okozott más embernek.
    Nem a hit, a vallás a bűnös, hanem az ember. Az az ember, aki a saját bűnét vallásra keni, még bűnösebb.
  • mgkp #21
    Mennyi agymosott ember itt komolyan.
    Szogezzuk le: talan az ember mar lehetne annyira ertelmes hogy ne egy 2000 eves meseben higyjen.
    ketto: konnyu ramondani minden vallasra, hogy: nezd milyen jo mate evangeliuma 5 es 7 fejezet. Es kozben kihagyod az osszes rossz dolgot belole es ramondod: nezd ez a vallas! milyen jo!
    Harom: az evolucio tenyet mar kismillio dolog tamasztja ala. Tudom, hogy agymosott embereknek ezt nehez felfogni de ez igy van.
    Negy: Nem attol kell valakinek jo embernek lenni mert a vallas azt mondja.
    Video: http://www.youtube.com/watch?v=-qVmPmofzkk
  • Narxis #18
    Ne itt téríts hitgyülis.