MTI

Még mindig rejtély az NSA óriási szerverfarmja

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) óriási szerverfarmot hozott létre az amerikai Utah államban, az illetékesek azonban még nem árulják el, hogy a létesítményt már üzembe is helyezték-e, amit korábban őszre jeleztek előre - írja a The Salt Lake Tribune.

Ez a forrás tudni véli, hogy az elektronikus hírszerzésre szakosodott intézmény hat adatközpontja közül ez a legnagyobb, másfél milliárd dolláros költséggel épült fel, és 90 ezer négyzetmétert foglal el, ennek egytizedén helyezik el a számítógépeket. A honlap szerint az NSA illetékesei sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók, hogy a létesítményt már üzembe helyezték-e. "Rögtön bekapcsoljuk a gépeket, amint beállítják azokat, a szervertelep készen áll arra, hogy megkezdődjék a berendezések telepítése" - idézi a honlap Vanee Vinesot, az NSA szóvivőjét. A lap értesülései szerint az új szervertelep nemcsak biztonsági adattárolásra szolgál, hanem lehetővé teszi az amerikai hírszerzés számára az adatokhoz történő valós idejű hozzáférést is más helyszínekről.


Az NSA-t az utóbbi hónapokban éles bírálat érte, miután volt alkalmazottja, Edward Snowden információkat szolgáltatott ki az ügynökség működéséről. Az utóbbi időben különösen nagy port vert fel az az információ, amely szerint ez a hivatal állítólag az amerikai lakosság magánadatait is ellenőrizte, ezekhez a legnagyobb közösségi portálok közreműködésével is hozzájuthatott. Ron Wyden oregoni demokrata szenátor, aki az amerikai kongresszus felsőházának hírszerzési bizottságában foglal helyet, bírálta az NSA adatgyűjtési módszereit, és jelezte: napokon belül tisztázni fogja, hogy az ügynökség milyen hivatalos felhatalmazás alapján gyűjtött országon belül is adatokat. A The Salt Lake Tribune szerint a szenátor kifejtette: bár az amerikaiak megértik, hogy veszélyes időket élünk, a kormánynak kötelessége megmagyarázni a lakosságnak, hogy a magánjellegű információk gyűjtése miként szolgálja az amerikai nép biztonságát.

A lap utal John Inglisnek, az NSA helyettes igazgatójának korábban elhangzott szavaira, miszerint az Utah államban hamarosan működésbe helyezendő adatközpont alapvető fontosságú lesz a nemzetbiztonság védelme szempontjából. Inglis leszögezte, hogy az amerikai kormány ezen a téren komolyan veszi az alkotmányos elveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nabateus #6
  Milyen, kedves, finomkodo cikkecske.
  Allitolag, hozzajuthatott...
  Olyan cuki! :)
 • Tetsuo #5
  Na igen. Tomoren érintettel mindent, ami ide tartozik. :) Ugyes.

  József Attilát, az egyik legzseniálisabb embert durván félretanítják, már az "ongyilkossága" folytán is.
 • Amergin #4
  Hát nem hinném, hogy kábeltolvajokként kezelnék őket, sokkal inkább terroristaként. Itthon viszont a "kábeltolvaj" terroristákat csak kábeltolvajként kezelik, legyen szű vasúti felsővezetékről, fénysorompó kábelről, vasúti talpfacsavarról, stb, stb... gondolom ennek a változásához az kell majd, hogy Orbán valamelyik távoli rokona áldozatul essen majd egy vasúti szerencsétlenség során. No de elkanyarodtam...
  Amikor azt hallottuk, hogy 'lementették a zinternetet' azt hittük vicc, pedig nem is A helszinki emberijogi kúrvaannya, meg a társaság a szabadságjogokért, meg úgy általában a "jogvédők" hol vannak ilyenkor, mikor "LISTÁZZÁK"(óh borzalom!), hogy ki mit csinál? Ja hogy ez nem számít, mert nem csak egy konkrét, jól körvonalazható csoportot figyelnek meg, hanem mindenkit kivétel nélkül -akkor az mindjárt más, én kérek elnézést
  Hogy írta József Attila 1935-ben?
  "Számon tarthatják, mit telefonoztam
  s mikor, miért, kinek.
  Aktákba írják, miről álmodoztam
  s azt is, ki érti meg.
  És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
  előkotorni azt a kartotékot,
  mely jogom sérti meg."
  Hoppá!
 • NEXUS6 #3
  43!
 • kvp #2
  Szerintem ok ra gondoltak:
  http://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Inglis
  De vegulis mindegy, a vegzettsege mindkettonek mernok, csak az egyik poenjain nem tudunk nevetni...

  Egyebkent a legegyszerubb teszt az NSA szerverfarmjara az lenne ha valaki kiasna par optikai kabelt ami a nagy sivatagon at oda vezet es megnezne van-e benneuk jel. Ha ugyes, akkor sima kabeltolvajok akciojanak neznek az egeszet. Azert erdemes kabeleket keresni, mert nagykapacitasu muholdas link az nem nagyon van a telephely kozeleben.
 • Tetsuo #1
  http://alittlebitofstone.com/wp-content/uploads/2011/11/johnny-english-reborn01-640x472.jpg

  Itt van az NSA helyettes igazgatója: John Inglish :D