HENT hírlevél

Súlyos probléma az e-könyvek kalózkodása

A világ egyik legnagyobb könyvkiadója, a Springer is súlyos problémának tartja az interneten elkövetett jogsértéseket és az illegális fájlmegosztásokat, maga is védekezik ellene és az észlelt jogsértésék jelzésére kéri szerzőit. Azt azonban saját kiadványainál nem tapasztalta, hogy e-könyvek értékesítésére kimutathatóan negatív hatása lenne az illegális felhasználásoknak.

A Springer szerzői jogi jogsértések elleni stratégiájának központi eleme a jogsértő tartalmak eltávolítása az értesítési és eltávolítási eljárás keretében. Proaktív módon folyamatosan nyomon követi, mely portálokon kínálnak e-könyveikhez illegális letöltést lehetővé tevő linkeket - ha pedig ilyenekre akad, akkor értesítést küld az érintett szerverek üzemeltetőinek, hogy távolítsák el a jogsértő tartalmat. A kiadó e célra külön e-műveleti részleget hozott létre, valamint jogi osztályán is többen erre a területre fókuszálnak, munkájukat pedig külső IT-partner is segíti. Ily módon egy automatizált algoritmus segítségével átfésülik a világhálót, ezen felül pedig a szerzőiktől és szerkesztőiktől érkező bejelentések alapján lépnek fel a jogsértésekkel szemben.

Tapasztalataik szerint ennek azonnali pozitív hatása van, hiszen az illegális linkek száma csökken. Éppen ezért szerzőiket arra hívja fel honlapján a Springer, hogy azonnal lépjenek kapcsolatba velük és jelentsék a közvetlen letöltést kínáló linkeket. Arra is felhívja a figyelmet a kiadó, hogy bizonyos oldalak ténylegesen nem kínálnak letöltési lehetőséget, hanem csak spamek, illetve tapasztalatuk szerint számos blog vagy honlap is a látogatószám növelése érdekében e-könyvek letöltésével kecsegtet, de ténylegesen nem teszik hozzáférhetővé a könyveket.

A fájlmegosztó, torrent oldalak kapcsán arra hívja fel a figyelmet a kiadó, hogy ott a tartalmak letöltésével egyidejűleg a felhasználó maga is hozzáférhetővé teszi azokat, ezért ezen oldalak használatának az elkerülését ajánlja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    És #9 :)
  • ostoros #9
    Ennyit a kiadókról.
  • ostoros #8
    Tanárom kiadatta a tankönyvét. A kiadóval megbeszélte, hogy kössék be a lapokat, ne ragasszák. Elment és talált egy nyomdát, ami olcsón megcsinálta, mert a kiadó cseszett rá. Így elérte, hogy egy kvantumkémiai tárgyú könyv 2000 forintért megvásárolható lett. A kiadó pedig: Mit foglalkozik ezzel, ez nem a maga biznisze.
    Mire ő: Dehogy nem, az én könyvem!
  • Tetsuo #7
    #1 3# 4# 5# teljesen egyetértek.
  • errorista #6
    ,,Mert ha a nyomtatott könyvért és egy hordozó anyag nélküli tartalomért ugyanannyit kell fizetni, abból az következik, hogy a papír és a könyv is ingyen van."

    nem következik.
  • Szefmester #5
    Na persze jó könyv is kéne amiért fizetni nem kár... könyvből nincs demó.. max ha gyorsolvasó mester vagy és pár másodperc alatt elolvasol egy oldalnyi szöveget... Akkor a boltban is átnézheted mi érdekel.

    Na meg persze a könyvtárak is ott vannak alternatívának, míg elektronikus mód erre még nem igen van.
  • Ferrer #4
    És persze 50 év múlva is fogod tudni olvasni, ami az Amazon misztikus DRM-ezett formátumánál - egyáltalán a digitális adathordozóknál - kérdéses. Le se fogod tölteni újból valószínűleg, sőt már Amazon sem lesz. Szóval az e-könyveket max 1-2 dollárért kellene árulni...
  • eto demerzel #3
    nem beszelve arrol hogy a konyvet kolcson adhatom, eladhatom, ajandekba adhato. nem kell kulon kikerni a szerzo/forgalmazo beleegyezeset.
  • hypno #2
    Na igen.

    Ezen már én is elgondolkoztam. Mennyibe kerülhet a papírgyártás és a könyvnyomtatás?

    Mert ha a nyomtatott könyvért és egy hordozó anyag nélküli tartalomért ugyanannyit kell fizetni, abból az következik, hogy a papír és a könyv is ingyen van.

    Megjegyzem, az ember úgy érzi létrehozott valamit - és ez jó érzés -, amikor egy doc, pdf, rtf formátumú anyagból, vagy egy nyomtatott írás szkennerrel előállított mentéséből hibátlan - még a nyomtatott verziónál is hibátlanabb - mobi, vagy epub fájlt csinál, de a franc se szórakozna vele napokat, ha normális áron készen megkaphatná.
  • galocza #1
    amíg annyiárt adnak egy ebookot mint egy puhakötésűt (amazonon így van), nem kell ezen csodálkozni...