MTI

Hónapokra Oroszországban ragadhatott Snowden

Az Egyesült Államok lényegében maga tartóztatta fel Edward Snowdent Oroszország területén, aki abban a pillanatban elhagyja Seremetyjevót, amikor arra lehetősége lesz - közölte Vlagyimir Putyin.

Putyin az Orosz Földrajzi Társaság meghívásának eleget téve látogatott el a Finn-öbölben lévő szigetre, ahol egy diákoknak szervezett régészeti táborban beszélgetett az egyetemistákkal. Kérdésükre beszélt arról, hogy miként került az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus Oroszországba. "Meghívó nélkül érkezett a területünkre, nem hozzánk, hanem más országokba repült tranzittal. Ahogy a gépe (Hongkongból) a levegőbe emelkedett, kiderült, hogy amerikai partnereink lényegében blokkolták a további útját" - mondta Putyin. Hozzátette: az amerikaiak "ijesztették el az összes többi országot, senki sem akarja magához venni, így lényegében ők maguk tartóztatták fel őt a mi területünkön". "Kaptunk egy ilyen karácsonyi ajándékot" - tréfálkozott az orosz államfő.

Az Egyesült Államokban hazaárulással vádolt 30 éves amerikai férfi sorsát firtató kérdésre Vlagyimir Putyin egyszerűen azt válaszolta: "Honnan tudjam? Ez az élete, a sorsa" - tette hozzá. Szerinte Edward Snowdennek nem célja, hogy Oroszországban maradjon, állandó lakhelyéül másik országot választ. "Azt mondtuk neki, hogy meghatározott viszonyban állunk az Egyesült Államokkal. Nem akarjuk, hogy ön a tevékenységével ártson az USA-val meglévő kapcsolatainknak. Nemet mondott. Maguk nevetnek, pedig én komolyan beszélek. Azt mondta, hogy folytatni akarom a tevékenységemet, küzdeni akarok az emberi jogokért, mert úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok megsért egyes nemzetközi jogi normákat, beavatkozik a magánéletbe, és az a célom, hogy harcoljak ez ellen. Azt mondtuk, hogy: tessék, de csak nélkülünk, nekünk van mi ellen küzdenünk" - mondta Vlagyimir Putyin.

A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték az orosz bevándorlási hatóságnál. Edward Snowden múlt pénteken találkozott a repülőtéren orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel, és bejelentette, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól.

. Legfeljebb 3 hónap kell ahhoz, hogy az orosz hatóságok elbírálják Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának ideiglenes menedékjogi kérelmét - közölte Anatolij Kucserena orosz ügyvéd a Rosszija 24 állami hírtelevízióban. "Alig negyven perce fejeződött be az eljárás a jelenlétemben. Snowden a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitövezetében adta át kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) munkatársának" - erősítette meg a hírt az ügyvéd, aki egyenesen a repülőtérről érkezett az orosz televízió stúdiójába. Mivel Edward Snowden érvényes dokumentumok híján nem hagyhatja el a tranzitövezetet, a migrációs szolgálat embere ment be hozzá - mondta az emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogász.

Az amerikai informatikus az ideiglenes menedékjogra vonatkozó kérelmét is ott, a tranzitzövezetben írta meg előző este Kucserena segítségével, miután az ügyvéd elmagyarázta neki az orosz menekültügyi szabályozást. A szakember az állami hírtelevíziónak azt is elmondta, hogy a kérelem átadását követően mintegy 20 oldalas kérdőívet kellett kitöltenie az amerikai férfinak. Ez is legalább 4 órát vett igénybe, mivel közben számos jogi kérdés merült fel - nyilatkozta az ügyvéd. Kucserena a Seremetyjevón tartott pénteki zárt körű találkozót követően ajánlotta fel jogi segítségét, amelyre állítólag Snowden hívott meg több jogvédőt és jogászt. Az amerikai informatikus akkor jelentette be, hogy Oroszországhoz fordul menedékjogi kérelemmel.

Az ideiglenes menedékjog megadására vonatkozó kérelem indoklásában Snowden azt írta, hogy az Egyesült Államok kormánya üldözi őt, továbbá félti a biztonságát. Attól tart, hogy hazájában kínzásnak lenne kitéve, illetve halálos ítélet vár rá - idézte az ügyvéd Snowdent. Anatolij Kucserena azt is elmondta: miután Edward Snowden átadta az oroszországi ideiglenes menedékjog megadására vonatkozó kérelmet, az FMSZ munkatársa nyilvántartásba vette azt. Az orosz ügyvéd hozzátette, hogy a regisztrálást igazoló papír nem jogosítja fel Snowdent arra, hogy elhagyja az átszálló utasoknak létesített repülőtéri zónát. Ezt majd akkor teheti meg, és mozoghat szabadon Oroszország területén, ha megkapja a kérelme befogadásáról, az elbírálás megkezdéséről szóló igazolást. Az orosz szabályozás szerint az ideiglenes menedékjogot egy évre adják meg Oroszországban, és az engedélyt lejártakor további egy évre meghosszabbíthatják.

Az orosz lapok szerint a befogadása javíthat Oroszország külföldi megítélésén. Alexander Rahr, az úgynevezett Orosz-Német Fórum tudományos programigazgatója szerint az Egyesült Államok hatóságainak tudomásul kell venniük, az amerikai közvélemény nem egységes annak megítélésében, hogy Snowden áruló és kém lenne, sokan együttéreznek vele. Az Egyesült Államokban azt is tudják, hogy minél keményebb nyomást gyakorol Washington Oroszországra, annál keményebb lesz a válaszlépés - mondta a német szakértő a Vedomosztyi című orosz napilapnak. Rahr úgy vélte, Moszkvának előnye származik abból, ha befogadja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottját, aki az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatáról szivárogtatott ki információkat. Oroszország így megcáfolhatja azokat az amerikai és európai vádakat, miszerint nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi képviseletének programigazgatója a Vedomosztyinak nyilatkozva úgy vélte: nyilvánvaló, hogy Snowden nem önállóan szervezte a velük pénteken létrejött találkozót. "Azzal találkozik, akivel megengedik" - jelentette ki Loksina, megjegyezve, hogy a repülőtéren megszervezett eseményről hiányzott Szvetlana Gannuskina, az orosz Migráció és Jog nevű hálózat vezetője, aki menekültügyi kérdésekben az egyik legjobb szakértőnek számít Oroszországban. Annak érdekében, hogy kerüljék a hűhót a Snowden-ügyben és biztosítsák az amerikai kiszivárogtató nyugodt elutazását egy másik országba, ideiglenes személyazonosító papírt adhatnak ki neki, és ezt a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársa is megteheti - tájékoztatta a lapot Gannuskina.

"Van abban némi irónia, hogy az orosz hatóságok annyira óvatosan viszonyulnak Snowdenhez" - mondta Szergej Nyikityin, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi igazgatója a Novije Izvesztyija című napilapnak. Szerinte nagy az esélye annak, hogy Edward Snowden élhet a menedékjoggal Oroszországban. Ezt bizonyítja a pénteki találkozó résztvevőinek köre, akiket állítólag az amerikai informatikus hívott meg Seremetyjevóra. Közöttük volt mások mellett a Mihail Hodorkovszkij börtönbe zárását eredményező Jukosz-ügyben leleplezőként ismertté vált Szoprotyivlenyije (Ellenállás) nevű orosz társadalmi szervezet képviselője is, valamint Vjacseszlav Nyikonov, az orosz törvényhozás alsóházának kormánypárti képviselője is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Egyrészt, igazából nem számít, hogy mit tett kozzé, hiszen nyílvánvaló és a szakemberekenek, politikusoknak egyértelmu, hogy minden titkosszolgalat kemkedik, megsertve mas országok szabályait. Ez alap.
    Ezt kiteríteni, csak cirkusz a népnek, terelésbol vagy egy válaszlépés elokészítésére.
    Snowden ha veszélyes lenne, már nem jutott volna el idáig. A csinnadratta direkt kreált és iranyított. Hogy errol Snowden maga tud, vagy sem, az mellékes.
  • MuchACHO79 #4
    Max fél év és "öngyilkosságot" követ el. Hátulról tarkóba lövi magát távcsöves vadászpuskával 200 méterről 4x...
  • nextman #3
    Nem hiszem, hogy lett volna ra modszer, hogy megussza es nyilvanossagra is hozza az infokat.
    Meg el, ugyhogy eleg jol csinalja szerintem.
  • kvp #2
    Ha az oroszok akarjak, akkor a Fold barmely pontjara eljuttathatjak eszrevetlenul. Viszont jelenleg egyreszt arra hasznaljak, hogy politikai toket kovacsoljanak belole, masreszt szeretnek ha csak nekik adna at a meg nem publikalt adatokat, harmadreszt az usa-t is ravehetik par dologra ha cserebe csondben tudjak tartani Snowdent. Szoval tobbe-kevesbe megszivta a srac. Vagy nagyon hulye esetleg csak naiv vagy nagyon csobe huztak vagy nagyon nem gondolta vegig, hogy ezt megis hogyan fogja meguszni.
  • MuchACHO79 #1
    Érdekes, hogy bizonyos nem magyar cikkek arról szólnak, hogy egyáltalán nem is biztos, hogy ott van, csak valószinűleg. MOndjuk az furcsa, hogy egyetlen fotó sincs róla, hogy miként éli ott a mindennapjait..